Mandag skrev Adresseavisen at Torhild Aarbergsbotten (H) gir seg som politiker på heltid. Den tidligere stortingsrepresentanten forklarte at bakgrunnen for avgjørelsen var konflikten som oppstod i forbindelse med konstitueringen av Høyres nye felles fylkestinggruppe, hvor Aarbergsbotten ble vraket til fordel for Henrik Kierulf.

– Den overskriften stemmer ikke helt. Jeg bestemte meg i høst om at jeg kom til å se meg om etter andre ting, men jeg kommer til å sitte i fylkestinget som nestleder i transportutvalget frem til jeg får meg ny jobb. Og det er ikke noe som skjer verken i dag eller i morgen, presiserer Aarbergsbotten overfor Fosna-Folket.

Samtidig som dette har pågått er Aarbergsbotten foreslått som Trøndelag fotballkrets sin kandidat til det som fra 1. januar 2018 blir det nye styret i Trøndelag idrettskrets, når Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag idrettskretser slås sammen.

– Jeg ble spurt av Fotballkretsen om jeg ville være deres kandidat, og det takket jeg «ja» til. Jeg er stolt og veldig ydmyk for at de ønsket å foreslå meg, sier hun.

I inneværende år har Aarbergsbotten sittet i styret i Sør-Trøndelag idrettskrets. Når fylkesgrensa mellom nord og sør oppheves fra og med 1. januar, blir de to trønderske idrettskretsene til én. Dette er bakgrunnen for at det er kalt inn til ekstraordinær møtevirksomhet, hvor det skal utnevnes et nytt trøndersk idrettsstyre.

Styrekandidatur

Men Aarbergsbotten kandidatur har blitt avvist av valgkomitéen, ifølge kretsleder i Trøndelag fotballkrets, Eivind Selven.

– Valgkomitéen har brukt som begrunnelse at vår kandidat sitter i fylkestinget i Trøndelag fylkeskommune, skriver han til Fosna-Folket.

– At valgkomiteen har brukt mot meg at jeg sitter i tinget, det er det ikke hold i. Det har fotballkretsen sjekket ut - og fått bekreftet - både fra politisk og administrativt hold, sier Aarbergsbotten.

– Så det at du planlegger å gi deg som fylkespolitiker har ingenting å gjøre med kandidaturet til idrettsstyret?

– Nei, det er helt tilfeldig, sier hun.

Fosna-Folket har spurt valgkomitéens leder Olve Morken om hvorfor fotballkretsens forslag ikke ble hørt.

– Vi har så stor respekt for tingdelegatene at det er de som skal få høre om vårt arbeid først, og hvilke kriterier vi har lagt til grunn for vår innstilling. Derfor vil jeg ikke kommentere kandidatene før tinget. Det har vært en utfordrende jobb, og det er mange meninger, men vi er fornøyde med de kandidatene vi har kommet frem til, sier Morken.

– At man har andre politiske verv, er det til hinder for å være kandidat?

– Det blir feil å kommentere enkeltkandidater, så jeg ønsker ikke å kommentere dette før tinget. Det er mange som har ønsket seg inn i det nye idrettsstyret som ikke er i vår innstilling, sier Morken.

– Uforståelig

Selven sier at Trøndelag fotballkrets lenge har jobbet målrettet for å slå sammen de to idrettskretsene, og finner det uforståelig og svært skuffende at det nye styret skal konstitueres uten representanter fra fotballen.

– Fotball er den definitivt største idretten i Trøndelag, hvor bl.a. 5 av 10 barn spiller fotball. Et nytt idrettskretsstyre uten største idretten tilstede er som å gå på toget uten at lokomotivet er koblet til, skriver Elven metaforisk.

– Når man blir valgt inn i et idrettsstyre er det ikke som representant for én enkelt idrett, sier Morken, og sier at flere av kandidatene i innstillingen har bred idrettslig bakgrunn, også innen fotball.

Søndag 26. november holdes ekstraordinært idrettskretsting på Stjørdal. Der skal det nye idrettstyret velges på demokratisk vis.

Benkeforslag

– Det nye styret til Trøndelag Idrettskrets har store og viktige oppgaver foran seg for å samle trønderidretten. Da må den største idretten og de beste folkene være med fra starten, ifølge Selven.

Som nåværende styremedlem i den sørtrønderske idrettskretsen kommer Aarbergsbotten til å være til stede. Der vil Trøndelag fotballkrets fremme Aarbergsbotten som sitt benkeforslag.

– Jeg har jo etter hvert skaffet meg god erfaring etter å ha vært leder i Ørland ballklubb i noen år. Jeg har et bankede hjerte for breddeidretten, og Ørland ballklubb er en typisk distriktsklubb. Det å legge til rette for aktiviteter for barn og unge, samarbeid idrettene imellom, og at voksne har et ansvar for å legge til rette for god aktivitet; det er mine kjernesaker, sier hun.

Valgkomitéens innstilling inneholder ni navn; sju styremedlemmer og to varamedlemmer: Tore Rømo (leder), Mary Romundstad (nestleder), Hanna Blengsli Kværnø, Ståle Vaag, Erlend Røste, Terje Rønning, Jorid Jagtøyen (styremedlemmer), Anne-Lene Gregersen (1. vara) og Rune Johnsen (2. vara).

– Vi har fått et mandat som vi prøver å jobbe etter, som har mange forskjellige kriterier. I bunn for vår innstilling gjelder blant annet kjønn, geografisk fordeling, kompetanse, kontinuitet, alder og idrettslig bakgrunn, sier Morken.

– Frykter de at fotballen skal bli for stor? Jeg håper det er plass til å få med den største idretten i det nye idrettsstyret, sier Aarbergsbotten.

Norges største

På tinget vil valgkomitéen legge frem sine kandidater i sin innstilling. Deretter åpnes det mulighet for å komme med benkeforslag fra salen. Først velges leder og nestleder, så fem styremedlemmer, før to varamedlemmer velges til slutt.

– Hvis det er flere benkeforslag til flere kandidater, så vil dirigenten lese opp disse i tillegg til valgkomitéens kandidater. Tingets delegater skriver fem navn på lappen, og så telles disse opp, sier Kjell Bjarne Helland, organisasjonssjef i Sør-Trøndelag Idrettskrets, om valget av styremedlemmene.

Loven bestemmer at begge kjønn må være representert med minst to kandidater blant de fem styremedlemmene. De to varamedlemmene skal være én mann og én kvinne.

– Dette er frivillige verv, og styret mottar bare et honorar for hvert styremøte. Styreleder og nestleder mottar litt mer, men dette er ikke noe man blir rik av, sier Helland.

Når de to trønderske idrettskretsene blir én, vil Trøndelag idrettskrets bli Norges største, med tett oppunder tusen lag.

Torhild Aarbergsbotten er gift med leder i Trøndelag Fotballkrets, Jan Roar Saltvik.