Bjugn og Ørland kommuner ser ut til å komme til enighet om et av kommunereformens store stridspunkt; hva som skal være den nye kommunens administrasjonssenter.

I forslaget, som rådmennene i de to kommunene skal legge frem for fellesnemnda torsdag 23. november, foreslås en tosenterløsning med Botngård som administrasjonssenter, men med kommunesenter og rådhus i både Botngård og på Brekstad.

Ringvirkninger

Hvis forslaget vedtas slik det er skissert vil det få pussige ringvirkninger for blant annet post- og brevsendinger som skal leveres til administrasjonen i Ørland kommune i fremtiden. Den må nemlig adresseres og sendes til Bjugn.

– Poststed og postnummer er vårt eget lille puslespill som er konstruert av Posten, sier pressesjef i Posten, John Eckhoff.

Det norske postselskapet ble etablert for over 370 år siden, i 1647. Tidlig ble posten basert på en ordning der det var bøndene som hadde ansvaret for å levere posten fra gård til gård. Det var de sentrale byene i Sør-Norge som først fikk postforbindelse, og alle rutene hadde utgangspunkt i Christiania (nå: Oslo), ifølge Wikipedia.

– Postnummeret er et komplett puslespill uten manglende brikker, over hele landet, sier Eckhoff metaforisk.

Postombæringen var organisert etter stafettprinsippet med postbønder som tok seg av frakten mot visse privilegier, som for eksempel fritak fra skatt, skyssferd, innkvartering, veiplikt og militærtjeneste.

Behandler særønsker

Én gang i året går Posten gjennom systemet hvor de tar hensyn til eventuelle nye ønsker fra kommunene. Eckhoff refererer til tidligere kommunesammenslåinger når han forklarer Fosna-Folket prosessen med kommuners postnummer og poststed.

– I 99,9 prosent av tilfellene skjer det ingen endringer i forbindelse med kommunesammenslåinger.

«Nye Ørland kommune» trer i kraft 1. januar 2020. Om den nye kommunen ønsker endringer i postteder og postnumre, må det leveres en søknad til Posten Norge AS.

– Da må vi ha en søknad innen februar 2019. I så fall vil endringene tre i kraft i oktober 2019, sier Eckhoff.

Pressesjef i Posten Norge, John Eckhoff. Foto: Posten Norge

Skulle det ikke komme noen formell søknad fra den nye kommunen, vil den litt pussige postadressen for den nye kommunens administrasjon bli; Ørland kommune. Alf Nebbs gate 2, 7160 Bjugn.

For lokalbefolkningene i den nye kommunen, vil ikke kommunesammenslåingen føre med seg endringer i verken postnummer eller poststed, så fremt det ikke kommer ønsker om dette. Posten vil fortsatt levere til 7140 Opphaug, 7153 Garten, 7165 Oksvoll 7168 Lysøysundet og så videre...