Før sommeren ble det klart at NTE vant anbudskonkurransen om å bygge ut fiberbredbånd til kunder i Oksvoll og Jøssund, i Bjugn kommune.

– Bredbåndskommunikasjon er i ferd med å bli en kritisk faktor for bosetting og næring. Derfor er slike prosjekter viktige. Den store interessen her i Bjugn viser dette godt, sier administrerende direktør i NTE marked, Svein Olav Munkeby.

Stor interesse

En forutsetning for at utbyggingen av høyhastighets fiberbredbånd kunne starte var at minst åtti prosent av innbyggerne tegnet seg på - og forhåndsbestilte.

– Området har litt over 300 mulige kunder, av disse har allerede 230 kunder bestilt fiber. Men det er fremdeles mulig å komme med, så bare ta kontakt, sier Munkeby.

Administrerende direktør i NTE marked, Svein Olav Munkeby Foto: NTE

NTE er allerede igang med gravingen, og regner med å koble på de første kundene innen neste sommer. Det er også mulig for hyttefolk og fritidsboliger å koble seg på.

– Vi er igang med arbeidet, og regner med å ha de første kundene koblet til innen sommerferien 2018, og resten i løpet av 2018. Vi jobber gjennom hele vinteren, så fremt ikke telen stopper oss.

Kapasitet

Med den neste digitale revolusjonen for døren, mener Munkeby at bygder som Jøssund og Oksvoll går fra å være frakoblet, nesten uten tilkoblingsmuligheter i det hele tatt, til å være fremtidsrettet og forut for sin tid.

– Hastighetsmessig er dette en revolusjon. Totalkostnaden per hustand er på rundt 70 000 kroner, men kundene betaler en tilkoblingsavgift på bare i underkant av 6 000 kroner. I fremtiden vil det bli snakk om hus med og uten fiber i fremtidig, så dette er noe folk bør tenke på.

– Digital infrastruktur øker verdien på huset, hevder Munkeby.

Den månedlige prisen for tjenestene, som for de fleste vil dreie seg om tv og internett, vil ifølge Munkeby være tradisjonelle.

Jøssund, Oksvoll og Vallersund. Foto: NTE

– State of the art

Nye digitale flerbruksvaner stiller høyere krav til kapasitet på bredbåndsnettet.

– Man kan få hastigheter helt opp til 1 gigabit. Fosen-samfunnet går inn i gigabitsamfunnet med dette her. Folk ser tv på nettbrett, kobler opp x antall enheter, bruker streamingtjenester og lagrer i sky. Slik bruk krever mye kapasitet.

– Den neste digitale revolusjonen, såkalt AR-teknologi, augmented reality (på norsk utvidet virkelighet; er en teknologi som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuell data), er spådd i løpet av de neste 5 årene. Da snakkes det om at man ha gigabit-kapasitet, hvis man vil ta i bruk de tjenestene, forteller Munkeby.

Fra venstre: Adm.dir i NTE Marked AS, Svein Olav Munkeby, Ogne Undertun, ordfører i Bjugn kommune, og Erlend Solem, fylkesdirektør for samferdsel. Foto: NTE

– Helt nødvendig

Utbyggingen gjennomføres som et bygdefiberprosjekt, som er et samarbeid mellom Sør-Trøndelag fylkeskommune, Bjugn kommune og NTE.

– Med den veksten vi forventer i vår del av Trøndelag er dette helt nødvendig, sa ordfører i Bjugn kommune, Ogne Undertun (Ap), da han signerte kontrakten i juni.

– Jeg vil skryte av bygdefiberprosjektet. Ordfører Ogne Undertun og Grethe Traa Jøssund, i Bjugn kommune, har stått på for å få dette til. Sammen med Per Magne Dalø og Erlend Solem i Sør-Trøndelag fylkeskommune har de jobbet for å få til en god søknad. Sammen får vi til utbygging i et område som ellers ville vært krevende å fått til, sier Munkeby.