Leksvik innførte eiendomsskatt i 2014 på verker og bruk og annen næringseiendom. Det startet med to promille og økte til tre året etter, men ble redusert til to promille igjen i 2017.

Må bli likt i hele nykommunen

I Rissa kommune ble eiendomsskatten fjernet helt fra og med andre halvår 2015.

Når Rissa og Leksvik kommuner slår seg sammen må Indre Fosen harmonisere eiendomsskatten innen to år.

Rådmannen skriver i sin vurdering før saksbehandlingen at om eiendomsskatt skal innføres, økes, reduseres eller tas bort er et politisk spørsmål. Rådmannen har som prinsipp å legge fram innstilling om at eiendomsskatten legges på samme nivå som året før, og overlater eventuelle endringer til politikerne.

For 2017 hadde Leksvik kommune en inntekt på 1.370.000 kroner på eiendomsskatt.  Dette er lagt inn i budsjettet for 2018.

Foreslår å fjerne i 2018

Rådmannen skriver videre at det er umulig å gjeninnføre eiendomsskatt i Rissa-delen av Indre Fosen kommune for 2018.

Forsalget fra rådmannen er å fjerne eiendomsskatten i Leksvik allerede i 2018 under forutsetning av at Indre Fosen kommune får åtte millioner kroner kompensert fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet som erstatning for sonetilskuddet som i utgangspunktet blir redusert med åtte millioner kroner etter sammenslåingen.

Rådmannen påpeker at for 2019 kan eiendomsskatt gjeninnføres i hele Indre Fosen kommune og ber om at politikerne vurderer det med bakgrunn i at det skal foretas store investeringer i Indre Fosen kommune framover.

Innstilling med forbehold

Innstilling foran møtet i formannskapet i Indre Fosen:

«Eiendomsskatten i Leksvik kommune-delen av Indre Fosen kommune tas bort for 2018, forutsatt kompensasjon på ca. 8 millioner kr, for reduksjon av sonetilskudd.»

Saken behandles først i formannskapet, deretter sluttbehandling i Indre Fosen fellesnemnd i desember.