Fristen for søknader til de to hjertestarterne har gått ut og FosenKraft har valgt ut dem de ønsker å støtte med hjertestarter.

– Vi fikk inn mange gode søknader, og det var en vanskelig jobb å velge blant søkerne. Det var i tillegg tre søkere som skilte seg ut litt ekstra, noe som ikke gjorde jobben enklere. Det ble faktisk så vanskelig å skille ut to av de tre, at vi nå har besluttet å gå til innkjøp av enda en hjertestarter, sier Otterstad.

Stjørna

Mælan Skole i Husbysjøen er den første av kandidatene som får starter. Mælan Skole har om lag 90 elever og basseng som benyttes både på dagtid og om kveldene. Det er i dag langt mellom hjertestarterne i Stjørna, og skolen benyttes av både idrettslag, korps og andre på kveldstid. Utplassering av hjertestarter her vil derfor nå mange mennesker i alle alderstrinn.

Bjugn Helsesenter ved heimesjukepleien og Ørland heimesjukepleie er de to andre kandidatene.

Bjugn Helsesenter og Ørland heimesjukepleie har, i motsetning til hva mange tror, ikke hjertestarter på lokasjon.

Samfunnstøtter

Det er mange grunner til at FosenKraft Energi mener de fortjener en hjertestarter.

– De har ansatte som står på dag og natt, og ofte jobber mens vi andre har fri for å passe på og støtte de eldre og litt svakerestilte i samfunnet. De er i kontakt med sine brukere gjerne flere ganger i løpet av et døgn og de når også ut til mange utenfor sentrumskjernene. De er igjennom årlige opplæringer i både hjerte- og lungeredning samt bruk av hjertestarter. Derfor er de meget kapable ansatte som vet hvordan disse skal benyttes, forklarer Otterstad.

Kursing

De holder kurs mandag 20. november der representanter for de som får tildelt hjertestarter vil få innføring i bruk av hjertestarter. Dette kurset gå via FosenKraft sin leverandør av hjertestarter, VITO Norge AS. VITO har engasjert Rune Solem fra Ambulansetjenesten for å avholde kurset.

– Vi kommer også til å be om at hjertestarteren vi deler ut blir registrert i hjertestarterregisteret (www.113.no) slik at de er synlige for alle, inkludert 113-sentralene i Norge, opplyser Otterstad.

Otterstad sier at antallet søknader viser at det er et stort udekket behov i lokalsamfunnet for denne kapasiteten.

– Vi har imidlertid satt oss som mål å dele ut minst én hjertestarter hvert år, så vi ønsker gjerne at folk følger med og søker ved neste anledning, sier oksvollingen.