Navn: Ove Dagfinn Vinge

Bosted: Utstrand på Uthaug i Ørland

Alder: 61 år

Sivilstand: Gift

Yrke: Fjørfebonde og gårdsmatgründer

– Hva opptar deg mest for tida?

– Bygging. For det første driver jeg og bygger om fjøset igjen. Det er slutt med kalkunproduksjon, og inn med kylling. Det er ikke hvilken som helst kylling, men «The Kylling». Det er den nye sorten som er innført i REMA-systemet. Det er seint voksende, stor type som skal bli 1,7 kilo når den er slakteferdig. Det skjer etter 49 dager, mot normalt 30 dager. Dette blir et gourmetprodukt i butikkene. Fuglene får mye bedre oppvekstsvilkår enn det som er vanlig i industrilandbruket.

– Hvorfor bor du der du bor?

– Fordi jeg ble gift med Gunn Kristin som hadde odel på Solvang Gård. Den hadde tidligere vært drevet av min svigerfar, Kristian Ørsleie. Her har vi bodd sia 1987, og vi tok over gårdsdrifta i 1991. Her trives vi godt.

– Hva er din største idrettsprestasjon?

– Jeg har faktisk vært en habil handballspiller. Jeg husker jeg scoret noen viktige mål, uten at jeg husker detaljene. Som bueskytter var jeg med i NM. Det er den idretten jeg har holdt på med.

– Hvis du skulle fått reist en bauta eller minnesmerke over noen i heimbygda di, hvem ville det blitt?

– Kjerringa! Definitivt, det er hun som klarer å holde oss i tøylene.

– Dersom du kunne bedt hvilken som helst person fra verdenshistorien heim til deg på en middag og en dyp samtale. Hvem ville du valgt?

– Hvem i alle dager skulle hatt da? Hårek den Hardbalne? Jeg har ikke noe usnakket med noen av dem.

– Hva er den perfekte dagen på Fosen for deg?

– Det er sjølsagt godvær, vi drar på sjøen, dorger etter laks og så er det grillaften heime med familien etterpå.

– Hva er den beste julegaven du noen gang har fått?

– Den er grei, ja. Jula for fire år sia fikk jeg en pakke med en lapp med påskrifta «Til bestefar». Det var før jeg fikk vite at jeg skulle bli bestefar. Den skal det noe til for å slå.

– Hva spiser du på julaften?

– Jeg eter alt, men hovedsakelig går det i pinnekjøtt med heimelaga dampemorr. Det er liksom det som er hovedmåltidet. Men så har vi litt annet med. Det er ribbe, medisterkaker av kalkun og mye godt tilbehør. Vi pleier å være mye folk samla.

– Hvor handler du julegavene?

– Mest lokalt, julegaver skal ikke være noen dyre greier. Noen av julegavene lager vi sjøl, som for eksempel spekepølser.

– Hvorfor feirer du jul?

– Det er en familiehøytid. Jeg går ikke i kirka, men familien samles og har det trivelig. Hele førjulstida er veldig koselig, spør du meg. Men så kommer antiklimakset 3. januar. Jeg har aldri vært i Syden, men nå kunne jeg tenkt meg å dra ned etter jul. Der kunne jeg gjerne blitt fram til våronna.