Mange tar turen til Lysøysundet i sommerhalvåret, da bygda viser seg fra sin beste side med sol og kystkultur i fokus, men det skjer mye også på høsten og vinteren. Driftige damer, herrer og barn stiller opp for hverandre og sørger for at det er liv laga å bo litt utenom de større tettstedene.

- Skjer mye

- Dugnadsånden her er ganske spesiell, sier Toril Leikvang, som selv flyttet til bygda for to år siden.

Søstrene Eddrun Haugen og Jorill Øian nikker bekreftende.

Eddrun har selv flyttet ut av bygda, men er fortsatt engasjert i det som skjer her. Nå er det førjulsmarked 18. november som er i gang med å planlegges.

- Man merker godt forskjell på bygda om sommeren og vinteren, når kystkulturdagene er over så blir det ganske stille, men det skjer likevel mye, sier damene.

Korps, idrettslag, skytterlag, strikkekafeer og middager for farsdag og morsdag, og ikke minst den utrettelige stå på-viljen for bygdas skole, Fagerenget. Lysøysund er beviset på at man kan hvis man vil.

- Folk her er så velvillige. Både privatpersoner, lag og foreninger. Alle er på tilbudssida. Det er ei lita bygd, som har kjempet mye og hatt en del motgang, men vi har et godt samhold, sier Øian.

Hun sikter særlig til nedleggelse av Fagerenget skole, som for alvor vekte dugnadsånden i bygda.

- Ikke unike

- Det er jo andre grender som også har opplevd dette, og ikke kommet styrket ut av det. Vi er jo ikke unike her i Lysøysund. Men vi ønsker at folk skal flytte hit, sier Leikvang.

Hun forteller at da hun selv kom flyttende fra Rissa for noen år siden, så ble hun fort inkludert.

Man blir fort glad i Lysøysund og folket her, og det er alltid noe som skjer, forklarer damene.

- Jeg har jo flyttet ut av bygda, men jeg er med på det som foregår. Jeg ville aldri ha gjort det noe annet sted, sier Haugen.

Nå rigges det klart til førjulsmarked i Lysøysund. Foto: Privat

Til førjulsmarkedet som skal arrangeres utenfor Ankeret så blir det et bredt utvalg av ulike produkter innen lokal mat og drikke, kunst og håndverk. Det blir også bålkaffe på svartkjel, og barnas julemarked. Ungene får også muligheten til å selge sine egne produkter som de lager.

- Mer egoistiske

- Frivilligheten er viktig. I dag blir folk mer og mer egoistiske og er opptatt av seg selv. Vi ønsker å gi noe videre til ungene, at de får lære at man må ta i et tak, sier Leikvang.

- Det koster litt, blod og svette, men betalingen du får igjen er mye mer verdt enn penger, sier Øian.