- Ja da, det var lobbyvirksomhet fra både Ørland og Bodø, svarer Ap-politikeren på Fosna-Folkets spørsmål.

Omkamp

Vinteren 2011-2012 skalv hele Bodø og Ørland av spenning. Norges luftforsvar hadde frem til da fordelt sine jagerfly på to baser. Nå skulle Norges nye kampflybase velges. Noen år tidligere så Ørland ut til å bli nedlagt til fordel for Bodø, men så ble det omkamp. Og i november 2011 nådde omkampen sitt foreløpige høydepunkt. Det fagmilitære rådet fra Forsvaret skulle legges frem, og det ville utvilsomt veie tungt når Stortinget det påfølgende året skulle velge Ørland eller Bodø.

Vant første slag

Den 24. november 2011 overleverte daværende forsvarssjef Harald Sunde det fagmilitære rådet til forsvarsminister Espen Barth Eide. I rådet ble det anbefalt at Luftforsvaret i fremtiden skulle ha én kampflybase og at den skulle ligge på Ørlandet. Ørland tok første stikk, men slaget var ikke avgjort.

Politikerne skulle ta beslutningen på nyåret i 2012. I og med at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti hadde flertallsregjering, kunne de avgjøre saken alene. Det var derfor stor spenning knyttet til hvilket standpunkt Barth-Eide og Ap skulle lande på.

Bydel i Trondheim?

- Det var lobbyvirksomhet fra Ørland, Bjugn, Trondheim og Sør-Trøndelag. Og det samme fra Bodø by og Nordland, naturligvis. Men dette gikk for seg på en ordentlig og skikkelig måte. Men de forsøkte jo å lokke beslutningen i sin retning. Det var jo litt morsomt da Trondheim-ordfører Rita Ottervik (Ap) beskrev Ørland nærmest som en bydel i Trondheim, forteller den tidligere forsvarsministeren.

Barth Eide i tårnet på flystasjonen sammen med daværende stasjonssjef Tom Guttormsen. Foto: Lornts Eirik Gifstad

For hvor langt unna eller hvor nært Ørland var Trondheim ble et tema på nyåret i 2012. Muligheten for å rekruttere personell med riktig kompetanse til Norges nye kampflybase var et viktig moment. Og noen mente at Ørland var ødeland og ville få store rekrutteringsvansker. Da Barth Eide besøkte Ørland flystasjon i januar 2012 ble det mye fokus på hurtigbåtforbindelsen mellom Trondheim og Brekstad. Det ble snakket om fremtidig reisetid på 45 minutter. Fem år senere er fasiten 50 minutter på direkteavgangen mellom Brekstad og Trondheim.

Seieren

- Basevalget var en stor beslutning. Den strakte seg langt utover det militære. Beslutningen handlet om arbeidsplasser, videreutvikling av kommuner, samferdsel og mye mer. Det ville vært rart om ikke de berørte kommunene var engasjerte, sier Barth Eide som husker oppførselen fra både Ørland- og Bodø-leiren som ryddig og korrekt.

Barth Eide var med på hele prosessen fra det ble bestemt at Norge skulle kjøpe inn nye F-35 kampfly og til basevalget ble tatt. At Barth Eide selv gikk for Ørland, kom frem i media i februar 2012. Ikke lenge etter var saken i praksis avgjort da Arbeiderpartiet og regjeringen også gikk for Ørland. Den 14. juni samme år ble det historiske stortingsvedtaket banket gjennom. Siden har det vært fem år med planlegging sivilt og militært, hektisk byggeaktivitet på Ørland flystasjon, et turbulent støyoppgjør og travle år for lokalavisa Fosna-Folket.

Det var stor interesse rundt Barth Eides besøk på Ørlandet i januar 2012. Foto: Fosna-Folkets arkiv

Står for Ørland

- Hvor sikker er du på at Ørland var riktig?

- Jeg har i hvert fall ikke hørt eller sett noe siden den gang som tyder på at Ørland ikke var det. Ørland ligger midt i landet. Det ligger relativt nær en storby, selv om det ikke ligger i en storby som flyplassen i Bodø med de utfordringer det ville medført med tanke på støy og sikkerhet. Så har vi jo den fremskutte basen på Evenes i tillegg til Ørland med Quick Reaction Alert-funksjonen. I en skarp situasjon kan flere fly flyttes dit. Jeg tror Ørland var et riktig valg, sier den tidligere forsvarsministeren.

Han beskriver kampflybasevalget som en stor og krevende sak.

- Men jeg vil si det var en god prosess. Alle ble hørt. Det opplevde i alle fall jeg. Ellers bidro fakta til at det ble relativt enkelt å trekke en konklusjon, sier Barth Eide.

Norges tidligere forsvars- og utenriksminister avslutter med en hilsen til Ørland i anledning fredagens F-35-feiring:

- Det er nå fint å se at flyene har kommet til riktig pris og med den kapasiteten vi ønsket oss, sier Barth Eide.

Espen Barth Eide angrer ikke på Ørland-valget. Foto: Fosna-Folkets arkiv