Prosjektet er et samarbeid mellom Tine, Sør-Trøndelag fylke, Statkraft og Åfjord Utvikling. Studentene kommer fra forskjellige læresteder over hele landet, og de representerer forskjellige fagretninger. De fleste av studentene kommer imidlertid fra NTNU.

Fosna-Folket møtte ei blandet gruppe som hadde arbeidet intenst med sin presentasjon i godt og vel et døgn. De kommer fra de andre lærestedene som deltok på samlinga.

Opplegget er en del av oppbyggingen av kompetansemiljøet som forhåpentligvis vil vokse fram i samband med Grønt kompetansesenter på Monstad i Åfjord.

Studentenes tankesmie

Start NTNU er en frivillig studentorganisasjon som ble dannet i 1999 med det formål å fremme innovasjon og entreprenørskap på NTNU. Alle studieretninger er representert.

De har holdt kurs og møteplasser for å vekke innovasjonsspiren i studentene. Samarbeidspartnere er Spark og NTNUs Entreprenørskole. I dag har Start fått avleggere i hele landet. Det er 20 lokallag på forskjellige universitet og høyskoler, alle er under paraplyen til Start Norge.

En av studentene vi treffer er Sadal Dar. Hun er leder for Start ved Universitetet i Oslo. Hun sier alle fag kan være involvert i arbeidet med entreprenørskap.

– Det kan være hvem som helst, sier Dar.

Gründerklekkeriet

Studentene stiftet på tur utover mot Stoksund og Stokkøya bekjentskap med Gründerklekkeriet ved Åfjord videregående skole. Lignende virksomheter finnes ved flere av lærestedene. Et av dem heter Incubator, et annet sted Startup Lab.

De fungerer på mange vis på samme vis som Gründerklekkeriet.

– De prøver ut ideer, forklarer Tony Kjenner. Bergenseren er leder for Start ved Universitetet i Agder.

Kjenner var en av studentene som arbeidet i gruppe med en case der de skulle finne ut hvordan det kan skapes lokale arbeidsplasser på grunnlag av vindkraftproduksjonen. Studentene fikk i overkant av et døgn på seg til å presentere sin case.

Gjenvinning

En av ideene til gruppa der Kjenner arbeidet var å starte gjenvinning av komposittmaterialer som finnes i propellbladene til vindmøllene.

– Det finnes systemer for gjenvinning av plast, men for gjenvinning av kompositt finnes det ingen, forklarer Kjenner.

Eva Braathe fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, mener det er mange muligheter for næringsutvikling, hvis en får kompetansen på plass.

I andre del av oppgaven la de mer vekt på kompetanse. Her dukket ideen om å trekke et masterstudium innen materialteknologi ut til Fosen. Et spørsmål som må besvares i den forbindelse er hvor studentene eventuelt skal bo.

Lagring av den ustabile energikilden vindkraft var også et diskusjonstema innen gruppa.

Studentene sier ellers de har hatt et blidt møte med Åfjord. Emilie Mørk fra Universitetet i Oslo sier at Åfjord og Fosen var mye større enn hun hadde sett for seg.

Flere av dem fikk lyst til å utforske distriktet etter det korte besøket. Studentene forstår godt at det er bygd anlegg for vindkraftproduksjon akkurat her.

– Det blåser friskt her ute, sier Mørk.