– Hva opptar deg mest for tida?

– Akkurat på har det vært basar på Fredmoen. Vi telte vel i overkant av 50 gjester. Fredmoen er et museum i det som en gang var ferieparadiset til en engelsk lord. Han har skrevet ei bok der en tredel handlet om Åfjord. Her beskriver han hvorfor han var her og hvorfor han likte seg så godt.

Jeg er styreleder i Fredmoens Venner, og vi prøver å ta vare på husene og historien rundt dem. Akkurat nå er vi i innspurten sammen med Kulturminnefondet i arbeidet med å restaurere vinduene på nordenden av huset. De har vært dekt for i to år mens vi har holdt på.

– Når gjorde du sist noe for første gang?

– For to og et halvt år sia ble jeg pappa for første gang, sia har det kommet en til. Det er vel det viktigste

– Hva er ditt skjulte talent?

– Jeg har kokt bacalao to ganger i det siste, men jeg veit ikke om det kvalifiserer. De som åt den var i alle fall fornøyde.

– Hvorfor bor du der du bor?

– Jeg er vokst opp der. Sjølingene satte opp hus der i 1985, så der vokste jeg opp. Noen år bodde jeg på Monstad, men etter hvert tok jeg over barndomsheimen og flyttet inn. Det er en fin plass.

– Dersom du hadde hatt en tidsmaskin. Hvor og til hvilken tidsepoke ville du reist?

– Kanskje hadde det vært artig å reise tilbake til lakselorden og stedet hans borti England. Som en vanlig arbeider hadde en kanskje ikke kommet inn der i den tida, men det hadde vært artig å oppleve det på nært hold.

Den gangen hadde de mye penger, men familien som lever i dag er mer som vanlige mennesker, bortsett fra at de har en tittel. Jeg traff den niende lord Walsingham, barnebarnet til ham som var i Åfjord, da jeg var i England for noen år sia.

– Hva er din største idrettsprestasjon?

– Å hoi, det er vel bare én. Det var da jeg syklet Trondheim Oslo for fem år sia. Da trente jeg godt og var i god form. Da jeg var like nord for Oslo, tenkte jeg at dette skal jeg gjøre igjen. Vi kom nedover på tjue timer og tre kvarter, men vi var godt fornøyde lell. Ellers er det vel Momyrrennet jeg har vært med på, og det kan ikke sammenlignes.

– Hvis du skulle fått reist en bauta eller minnesmerke over noen i heimbygda di, hvem ville det blitt?

– Det er vanskelig å si, men skulle det ha blitt en politiker, så ville det blitt gamle ordfører Einar Aune. Han fikk hit Åfjord videregående skole og gjorde ellers mye bra.

– Dersom du kunne bedt hvilken som helst person fra verdenshistorien heim til deg på en middag og en dyp samtale. Hvem ville du valgt?

– Det var en president i USA som ikke var så populær en gang i tida, George W. Bush. I dag er det blitt slik at folk nærmest savner ham. Han fikk på pukkelen for en del av det han gjorde, men han er nok en anstendig fyr i forhold til ham som er der i dag.

– Hvilke egenskaper ser du på som viktigst hos en livsledsager?

– Vedkommende må være både tålmodig i snill i alle fall. Ellers er det bra om hun en ærekjær og pliktoppfyllende i jobben sin. Da har de gjerne med seg noen verdier som også har betydning i samlivet.

– Hva synes du om valgresultatet, er du fornøyd?

– Senterpartiet gjorde det godt, det er jeg fornøyd med. Kristelig Folkeparti er i vippeposisjon, det er jeg fornøyd med. Ellers kunne jeg tenke meg et skifte, og det ble det ikke. Når fellesgoder selges til høystbydende, er det som å pisse i buksa for å holde varmen. Det er ikke bra.

– Hva er den perfekte dagen på Fosen for deg?

– Da trur jeg vi drar og besøker hytta oppi Osen som besteforeldrene til Wenche har. Der kan vi fiske og kose oss på turer og på høsten kan vi plukke litt multer.

Les om flere fosninger: