«Departementet tar sikte på å fastsette de fleste forskriftene om sammenslåing i løpet av 2017», skriver statssekretær Kristin Holm Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Ikke enige

Kommunestyrene i Åfjord og Roan behandlet navnesaken torsdag. Som ventet klarte ikke de to å bli enige. Et klart flertall i Åfjord gikk for Åfjord som navn på den sammenslåtte kommunen, mens Roan gikk for Bjørnør. Åfjord og Roan blir formelt slått sammen til én kommune fra 1. januar 2020.

Spør Språkrådet

Det er nå staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet som avgjør saken. Departementet skal utarbeide en egen forskrift for hver enkelt sammenslåing. Og de fleste skal altså være ferdige i løpet av året.

«Hva vil departementet vektlegge når det gjelder navn på den nye kommunen?»

«Dersom kommunene ønsker et navn som ikke er i bruk i dag eller dersom de er uenige, forelegges spørsmålet Språkrådet som gir en rådgivende uttalelse. Departementet vil legge vekt på lokale ønsker, og velge et navn som kan være mest mulig samlende», svarer statssekretær Holm Jensen.

Kan ikke ankes

Departementets vedtak om navn kan ikke ankes av Åfjord eller Roan.

«Etter kommuneloven § 3 nr. 3 fastsetter Kongen kommunenavn. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har ved kongelig resolusjon av 27. oktober 2017 fått delegert myndigheten til å fastsette kommunenavn. Departementets avgjørelse er endelig», svarer statssekretær Holm Jensen.

Nord-Fosen foran Bjørnør

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) håper at departementet går for Åfjord som nytt kommunenavn.

- Hvilket navn frykter du departementet velger?

- Jeg går ikke rundt og frykter noe som helst. Jeg har gjort som i alle andre politiske saker. Jeg har tatt med meg råd og innspill fra navnekomiteen, innbyggerundersøkelsen, brev fra Osen og så videre. Jeg har konkludert med at jeg synes det er greit å fortsette med Åfjord.

- Hva velger du om det står mellom Bjørnør og Nord-Fosen?

- Det har jeg ikke tenkt over. Min favoritt er Åfjord. Dette er jo en ny situasjon for departementet også. De har ikke hatt mange slike saker, og det er lite å sammenligne med. De hadde jo den sammenslåingen av fem kommuner i Østfold. Der var forslaget Askim. Så valgte de noe helt annet som ingen ville ha (Indre Østfold, red.anm.). Det blir respektløst. Men jeg setter nok Nord-Fosen foran Bjørnør.

- Hva om departementet velger noe helt annet?

- Det går ikke an. Det blir helt vilt. Det er en utopi at det skjer, sier Stjern.

Rå?

Roan-ordfører Einar Eian (H) mener ikke at Rå er så dumt som navn på den nye kommunen. Foto: Terje Dybvik

En som ikke synes nettopp det er en utopi, er Roan-ordfører Einar Eian (H). Han håper departementet går for Bjørnør. Dersom det skulle stå mellom Åfjord og Nord-Fosen, mener han Åfjord er best. Men Roan-ordføreren er ikke fremmed for noe helt annet.

- Dersom det ikke blir verken Bjørnør eller Åfjord, vil jeg råde departementet til å se litt på de andre navneforslagene som kom inn.

- Utro kommune?

- Ha ha. Jeg synes faktisk Utro er et godt navn, men det egner seg kanskje dårlig på en kommune. Men Rå og Vår ble foreslått. Begge spiller på både Roan og Åfjord, understreker Eian som altså krysser fingrene for at Sanner og Co velger Bjørnør.