I fellesnemnda torsdag stemte 10 representanter for Bjørnør som kommunenavn og 8 representanter for Åfjord. Det var Åfjord-politikerne som gikk inn for Åfjord, mens Roan-politikerne pluss Tone Bårdli (Sp) fra Åfjord gikk for Bjørnør.

Likevel er fellesnemndas vedtak kun å anse som en anbefaling. Åfjord og Roan kommunestyre skal behandle saken torsdag neste uke. Alt tyder på at Roan går for Bjørnør, mens Åfjord går for nettopp Åfjord. Og dersom de to ikke blir enige om et navn før 1. november, blir det Kommunal- og moderniseringsdepartementet som avgjør saken.

- Åfjord

Fosna-Folket har etter torsdagens møte spurt tre Åfjord-politikere om hva de tror utfallet blir når Åfjord kommunestyre skal behandle saken om én uke. Alle tror et stort flertall går for Åfjord.

- Hvilket kommunenavn tror du Åfjord kommunestyre går for den 26. oktober?

- Åfjord går for Åfjord. Det er jeg ganske sikker på. Noen få vil kanskje stemme på Bjørnør, men jeg tror det blir sånn at flertallet går for Åfjord. Til syvende og sist blir det departementet som bestemmer dette. Kanskje sier de at det verken blir Åfjord eller Bjørnør, men Nord-Fosen. Man vet aldri, sier Åfjord-politiker Håkan Berdahl (H).

Han går for Åfjord som navn på den nye kommunen når Åfjord kommunestyre skal behandle saken den 26. oktober.

- Stort flertall

Åfjords varaordfører Jon Husdal (Sp) er av samme oppfatning. Han sier at han vil stemme på Åfjord som kommunenavn neste uke, og han regner med at det blir et stort flertall i Åfjord kommunestyre for Åfjord-navnet.

Roan og Åfjord blir formelt slått sammen til én kommune den 1. januar 2020.

- Magefølelsen sier at det blir et stort flertall for Åfjord.

- Hva vil du gå for?

- Dersom det ikke skjer noe helt spesielt, stemmer jeg for Åfjord, sier Husdal.

Forventer klart flertall

Gunnar Singsaas (Frp) var ikke til stede i torsdagens møte i fellesnemnda, men om én uke skal han avgi sin stemme. Og den går til Åfjord som kommunenavn.

- Jeg både håper og forventer at et stort flertall går for Åfjord, sier Singsaas.

- Indre deler av Åfjord har aldri vært en del av Bjørnør. Området Bjørnør omfatter også Osen kommune, og de er ikke med i denne sammenslåingen. Fosen var mitt førstevalg som kommunenavn. Når det ikke ble det, kan det like gjerne være Åfjord frem til det blir Fosen, sier Frp-politikeren.

Lite tro på enighet

Fra regjeringsskiftet i 2013. Kong Harald og kronprins Haakon holder statsråd med statsminister Erna Solberg (H) og hennes påtroppende regjering. Foto: NTB/Scanpix

Svært mye skal til for at Åfjord kommunestyre går for noe annet enn Åfjord om én uke. Og Roan går for Bjørnør.

- Hva tror du er sjansen for at Åfjord og Roan blir enige i siste time?

- Man kan alltids håpe at det skjer, men ut ifra debatten i dag, høres det ut som det er en lang vei fram dit, sier varaordfører Husdal i Åfjord.

Kongen har delegert

Og når Åfjord og Roan ikke klarer å bli enige, er det staten som avgjør kommunenavnet. Dette skal etter hovedregelen skje ved kongen i statsråd. I kommunelovens paragraf 3 tredje ledd står følgende: «Endring i en kommunes navn avgjøres av Kongen». På grunn av kommunereformen er det nå ekstra mange sammenslåinger på samme tid. Kongen i statsråd har derfor delegert myndigheten videre til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Departementet skal fastsette en forskrift for hver enkelt sammenslåing. Forskriften vil inneholde bestemmelse om blant annet navn, opplyser direktør Alf-Petter Tenfjord ved Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

På spørsmål fra Fosna-Folket, sier han at det er embetsverket som forbereder forskriften.

- Så er det statsråden som godkjenner, forteller Tenfjord.

Han opplyser at forskriftene etter planen skal være ferdige i løpet av høsten. Det betyr at man kan vente seg en egen forskrift for sammenslåingen Åfjord og Roan før nyttår. Der vil det stå hva kommunen skal hete.

- Kan risikere Nord-Fosen

Åfjords varaordfører Husdal frykter statsråden vil gå for et annet navn enn Bjørnør og Åfjord.

- Der er det vanskelig å si hva utfaller blir. I en sammenslåing i Østfold valgte statsråden å velge et helt annet kommunenavn enn de forslagene som forelå. Han gikk for Indre Østfold. Om de følger samme prinsipp i vårt tilfelle, kan vi risikere å ende opp med Nord-Fosen. Det er beklagelig dersom statsråden bestemmer et navn ingen vil ha, mener Husdal.

Les mer: