Dermed ligger Bjørnør an til å bli navnet på den nye kommunen, men saken skal avgjøres i de to kommunestyrene den 26. oktober. Dersom både Åfjord og Roan går for Bjørnør, er saken grei, men om Åfjord holder på Åfjord-navnet, må saken sendes videre til departementet.

- Går for Åfjord

Som forventet ble debatten om kommunenavnet raskt en debatt mellom to alternativer. Politikerne fra Roan sluttet forholdsvis helhjertet opp om alternativet Bjørnør, mens majoriteten av åfjordingene gikk inn for alternativet Åfjord.

Høyrepolitikeren Håkan Berdahl fra Åfjord mener merkevaren Åfjord er verdt å bevare. Han peker også på at flere i Osen har reagert på at Bjørnør er et navn som også omfatter dem.

– La det ikke være tvil. Jeg går for Åfjord, sa Berdahl.

Roan-politiker Erik Jakobsen (Ap) mener Bjørnør er et solid navn med røtter langt tilbake i historien. Området Bjørnør er for eksempel nevnt i Olav Tryggvassons saga. Jakobsen påpekte ellers at det gamle Bjørnør besto av fire fjerdinger: Osen, Bessaker, Roan og Stoksund. Når han møter folk som kommer fra andre steder enn Fosen, er det to navn de kjenner. Det er Stoksund og Bessaker.

– Med sammenslåingen vil tre firedeler av det gamle Bjørnør, bli en del av den nye kommunen Bjørnør, påpekte Jakobsen.

Avklaring

Fremskrittspartiets Halvor Bueng fra Åfjord sa i møtet den 23. august at han ville avgjøre navnespørsmålet med en gang. Han vil ha Åfjord som kommunenavn.

– Det handler om å slå sammen to gode naboer. Nå er vi der vi var den 23. august, påpekte Bueng i dag.

Han peker videre på at Åfjord er en kommune som har et navn ute i omverdenen. Blant annet er ansatte fra helsevesenet ute i andre kommuner og forteller om det pågående helseprosjektet kommunen er med i.

Bueng fortalte at han forleden var på fotballkamp. Der var det ungdom fra Roan med åfjordsgenser.

– De er stolte av det, sier Bueng.

Dårligste

Senterpartiets Jon Husdal (Sp), som er varaordfører i Åfjord, pekte på at om en ikke velger et navn nå, og heller ikke blir enige i kommunestyrene etterpå, kan kongen i statsråd finne på å velge Nord-Fosen.

– Det er det dårligste alternativet, sa Husdal.

I løpet av debatten var det flere som påpekte at det hadde vært greit å begynne helt på nytt med et helt nytt navn. Roans ordfører Einar Eian fra Høyre viste blant annet til Arbeiderpartiets Bjørn Hosen sitt innlegg. Åfjordspolitikeren påpekte at 50 prosent av ungdommen i Norfaktas undersøkelse ville ha Åfjord.

– Hva med den andre 50-prosenten, spør Eian.

Han gikk også i rette med påstanden om at valg av Bjørnør skal gi problemer med å bygge opp en ny merkevare.

– Vi må ha så god tru på oss sjøl at vi skal kunne bygge opp merkevaren Bjørnør, sier Eian som altså vil ha Bjørnør som kommunenavn.

Etter Eians innlegg tilkjennega Åfjords arbeidepartiordfører, Vibeke Stjern, at hun ønsker seg Åfjord.

Les mer:

Roan-ordfører Einar Eian (H) på talerstolen. Foto: Snorre Berg