På formannskapsmøtet denne uken la Bjugn kommune frem årets andre tertialrapport.

– Det økonomiske resultatet etter 8 måneders drift viser et merforbruk på 0,9 millioner kroner. Vi forventer at vi kommer ut i balanse ved årets slutt, sier rådmann i Bjugn kommune, Emil Raaen, til Fosna-Folket.

Overforbruket på 0,9 millioner kroner skyldes, som i første tertial, i hovedsak tiltak i pleie-, rehabilitering- og omsorgstjenestene (PRO).

– Det handler om noe ekstra styrke i PRO som følge av tilsynet vi har hatt, og de funnene som ble gjort der.

Helse

Ifølge rapporten har kommunen vurdert det som «uforsvarlig å pålegge ansatte mer arbeid, på bakgrunn av det høye sykefraværet.» I sommer medførte dette bruk av eksterne vikarer til en høyere lønnskostnad enn det som var budsjettert.

PRO-enheten ligger an til et overforbruk for 2017, og det blir derfor «nødvendig å saldere budsjettet dersom driften skal gå i balanse».

«Det letes etter mulige innsparinger. Det er imidlertid ikke tilrådelig å kutte i deler av enheten som yter tjenester til brukerne,» står det i rapporten.

I rapporten blir det også lagt frem gledelig nytt hva sykefraværet i kommunen angår.

«PRO har en klar trend med reduksjon i sykefraværet fra mars 2017. Dette vil gi seg utslag i økonomiske resultater og en bedre tjeneste.»

Sosial

Arbeidsledigheten i Bjugn kommune har økt noe siden september 2016 og er ifølge rapporten på 2,4 prosent. 59 innbyggere mottar sosial stønad.

«Dette er en liten økning i forhold til samme tertial i 2016 (55). Antallet unge under 30 år som mottar stønad er 22.»

I rapporten skriver kommunen at det fortsatt er utfordringer når det gjelder å sette inn nok ressurser til oppfølging av brukere som skal føre til tiltak, arbeid eller aktivitet.

Robek

Når det kommer til kommunens ambisjoner om å få tilbake sin egen økonomiske selvbestemmelsesrett, går det, ifølge Raaen, etter planen.

– Vi tar oss sakte, men sikkert i riktig retning, og skal ut av Robek-lista. Hva som skjer i siste tertial gjenstår å se, sier rådmannen.

Ifølge den sytten sider lange rapporten - som gjelder for årets første åtte måneder - har Bjugn kommune kuttet sin totale gjeld fra 566,3 millioner til 561,7 millioner.

Forøvrig står det i rapporten at «det er mye spennende som skjer på næringsfronten, med bl.a. etablering av kjøpesenter mm.»