Snart er han klar med sin første utstilling i heimtraktene.

- Utrolig barnslig

- På skolen får jeg være utrolig barnslig i den jobben jeg har, det passer meg fint. De sier og gjør så utrolig mye rart, og jeg hiver meg på, humrer Per Olav Ervik.

Humoren er en viktig del av hverdagen, mener han.

Per Olav Ervik er snart klar med utstilling i heimbygda Foto: Privat

- Man blir fort grå uten humor. Jeg føler jo at jeg er litt i underholdningsbransjen med tegningene mine. Jeg håper at folk skal få seg en latter, det er mye av drivkraften. Man blir jo litt rusa på gode tilbakemeldinger, det er bensin på bålet, sier Ervik.

Fosna-Folket treffer ham i Botngård da han er heime en tur før å gjøre klart til salgsutstilling i heimtraktene. Per Olav skal, sammen med flere lokale kunstnere, holde utstilling i Haugleik 21. oktober. Da blir det mange kjente fjes fra Fosen å se, i tillegg til rockestjerner, politikere og andre kjendiser.

- Ga mersmak

- Jeg ble kontaktet av en gammel nabo som er primus motor for ungdomslaget i Ervika, og han spurt om jeg ikke ville ha ei utstilling i heimbygda. Jeg hadde min aller første utstilling i juni, og det ga jo mersmak, så jeg svarte ja.

I ungdomsåra tegnet Per Olav mye, da gikk det mest på portretter.

- Det synes jeg er dritkjedelig nå. Med karikaturene kan jeg slå meg løs, og jeg koser meg med det, forteller Ervik.

- Hvordan er det når du treffer folk, ser du med én gang hvordan du ville ha tegnet dem?

- Ja, jeg ser en karikatur i samme slengen. Det er ikke alle som er like «lette», damer er for eksempel mye vanskeligere.

Per Olav forklarer at han er «snill» i sine karikaturtegninger.

- Bortsett fra med Trump og sånne karer, da. Da flesker jeg til, sier han.

Produktiv

På Øye grendehus hadde han sin første utstilling etter å ha blitt kontaktet av Tore Johansen, for mange kjent fra Travellin Strawberries, Difference og rollen som Gjertrud og Hansi i The  Julekalender, for å nevne noe.

- Tore tok kontakt på en onsdag, utstillingen skulle være på førstkommende lørdag etter. Det gikk bra, jeg hadde vel kanskje 200 tegninger på veggen, kanskje et par hundre i mapper, forteller Ervik.

At Per Olav er produktiv er det ingen tvil om. Det er omtrent to år siden han plukket opp blyanten og virkelig begynte å tegne igjen. Han har også vært fast tegner i Byavisa, der han har illustrert ulike saker. Nå tegner han fremdeles aktuelle karikaturer av folk i media, og drømmen er å kunne leve av det.

- Hvor lang tid bruker du på én karikaturtegning?

- Omtrent ei og ei halv time. Det er en treningssak, som alt annet. Når du først er i siget, så går det unna. Jeg begynner med blyant, til jeg føler at jeg har trekkene, så legger jeg på penn/tusj og en bakgrunn gjennom Photoshop, forteller Per Olav.

- Tjente penger på Mor Theresa

Det er først og fremst hoder det går i når han tegner, men i det siste har han også forsøkt å få med litt kropp. Per Olav forsøker også å legge til en liten kommentar på tegningene. I det siste har han fått en del oppdrag, blant annet fra NTNU.

- Jeg tegnet en gammel professor, det var ikke verst å få oppdrag fra NTNU. Når jeg får så bra respons, så får jeg jo lyst til å tegne mer, forteller Ervik.

Han tar også på seg oppdrag dersom noen har spesielle ønsker, og på utstillingen er det også mulig å sikre seg kjente fjes fra Fosen om du vil ha noen av disse på veggen.

- Mange spør om jeg selger tegningene, og det gjør jeg jo. Det er ikke mange som kan si at de har tjent penger på Mor Theresa, men det har jeg, smiler Ervik.