Den norske dokumentarfilmen "Golden Dawn Girls" er som eneste norske film valgt ut til hovedkonkurransen under verdens største og viktigste dokumentarfilmfestival, IDFA i Amsterdam. "Golden Dawn Girls" er produsert av Christian Falch og Håvard Bustnes, og lanseringsansvarlig er Torstein Parelius fra Vanvikan.

- Praktisk med hjemmekontor

- For min del kan jeg i teorien sitte hvor som helst å gjøre jobben min, og med tanke på små barn som skal på skole og i barnehage er det selvsagt veldig praktisk å ha hjemmekontor i Vanvikan. Har jeg PC og mobiltelefon skal jeg kunne gjøre det meste. I forhold til det å være produsent, som mange kanskje ikke helt vet hva gjør i det daglige, så innebærer det en mengde varierte oppgaver, forteller Parelius.

Noen dager er mer utfordrende enn andre, innrømmer han.

- Det blir aldri to like dager, for å si det sånn. Vi jobber for å finansierer filmprosjekter og har vi har det overordnede økonomiske ansvaret for disse, samtidig som det blir mye organisering og planlegging, mye oppfølging med TV-kanaler og sånt, noe reising og veldig mye annet. Med tanke på filmen «Golden Dawn Girls» som nå er klar for hovedkonkurransen på festivalen IDFA, så er rollen min noe anderledes. Der er jeg lanseringsansvarlig – eller «outreach produsent» om det så fint heter – og der har jeg ansvaret for det som dreier seg om presseomtale, markedsføring, samarbeid med organisasjoner og lignende. Man finner ikke mye mer prestisjetunge greier for dokumentarfilm enn IDFA, selv om festivalen kanskje ikke er like kjent for alle og enhver i Norge, men å jobbe med lanseringen der er både veldig utfordrende og veldig spennende, sier Parelius.

Hatets vugge

Festivalen avholdes i midten av november. Filmen har blitt gitt den norske tittelen "Hatets Vugge". Regissør Håvard Bustnes (også kjent for 'Blod & Ære', 'Helsefabrikken' og 'Opprørske Oldemødre') har jobbet med dette prosjektet i over fire år. Han ønsket å komme på innsiden av det greske ekstreme nasjonalistpartiet Gyllent Daggry for å prøve å forstå den voksende nasjonalismen i Europa, og fikk tilgang til mødrene, konene og døtrene til lederne i partiet.

Da parlamentsmedlemmene i Gyllent Daggry ble fengslet beskyldt for å lede en kriminell organisasjon, måtte filmens kvinnelige hovedpersoner overta styringen av partiet. Filmskaperen befant seg plutselig midt i et politisk og personlig drama. Med mennene i fengsel håpet regissør Håvard Bustnes at det ville være mulig å komme bak masken til de ekstreme nasjonalistene og forstå hvordan de rettferdiggjør et verdisett som for resten av Europa er totalt uforståelig. Da oppstår det en drakamp mellom regissøren og de medvirkende som prøver å ta kontroll over filmen.

Ekstrem nasjonalisme

Regissør Håvard Bustnes forteller:

- Med denne filmen hadde jeg et ønske om å bedre forstå fremveksten av ekstrem nasjonalisme i Europa og resten av verden, noe vi ser skremmende eksempler på fra Charlottesville til Gøteborg. Gyllent Daggry er det tredje største partiet i Hellas, med hele 18 medlemmer i parlamentet, og jeg reiste dit for å prøve å finne svar på hvordan de kunne få et slikt enormt fotfeste. Jeg er overbevist om at vi trenger å bedre forstå hva som forårsaker fremveksten av den ekstreme nasjonalismen for å kunne stoppe den.

- Dessverre har temaet i filmen blitt mer og mer aktuelt etter at jeg startet prosjektet for fire år siden. Det er skremmende å høre at de ekstreme nasjonalistene i Charlottesville var inspirert av Gyllent Daggry i Hellas. Dette viser hvordan disse holdningene sprer seg som ild i tørt gress, sier Bustnes i ei pressemelding.

Dette er tredje gang en norsk film har blitt tatt ut til hovedkonkurransen for helaftens dokumentarfilm ved IDFA. De to andre filmene var fjorårets "Nowhere to Hide" og "Mogadishu Soldier". Det at "Golden Dawn Girls" har kommet med i hovedkonkurransen i år viser at det er en bølge av norske dokumentarfilmer som gjør det godt internasjonalt, sier regissøren.

- Man kan nesten kalle hovedkonkurransen på IDFA for dokumentarfilmens Oscar, og jeg er virkelig stolt av at Golden Dawn Girls har blitt valgt ut her.