I Osen ligger de første deponiene klare med deler. Enn så lenge er det imidlertid hovedsakelig grunnarbeid som pågår i Fosen.

Fundamentering

– Det drives nå med fundamentering i Steinsdalen i Osen og de jobber seg nordover. Vi starter med å reise mastene i løpet av høsten, opplyser kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett.

Sentralnettlinja gjennom Fosen kommer i forbindelse med den store vindkraftutbyggingen. Linja skal dessuten øke nord-sør-kapasiteten i sentralnettet og styrke strømforsyningen.

Fra arbeidene med mastene i Bangdalen sør for Namsos i februar i år. Foto: Terje Dybvik

Dalekovod

Den kroatiske kraftledningsentreprenøren Dalekovod ble tildelt kontraktene på å bygge 180 kilometer med ny kraftledning for hele prosjektet Namsos-Surna. Det er de private selskapene NORD Helikopter AS og HeliScan AS som står for helikoptertjenestene. Både Snilldal–Surna og Skage–Åfjord skal stå ferdig i løpet av 2019.

Slik legges 420 kV-ledningen.

Nesten 100 i arbeid

– På grunn av endringer i utkoblinger i underliggende nett, flytter vi arbeidet med mastereis og strekking av liner til området Namdalseid og Bangdalen. Det betyr at det blir mindre aktivitet på Fosen fram til jul. Dette har ingen konsekvenser for framdrifta. Parallelt pågår arbeidet på transformatorstasjonene på Hofstad i Roan og på Garabrekka i Åfjord.

– Hvor mange er det i arbeid med kraftlinjeprosjektet akkurat nå?

– For øyeblikket har vår ledningsentreprenør rundt 65 i arbeid. Fra neste uke kommer det 30 til. Da vi vil starte med strekkarbeid – det vil si at vi monterer selve linene til mastene. Dette arbeidet vil i år foregå i Namdalseid kommune. I løpet av våren/sommeren 2018 vil vi flytte sørover, opplyser Martha Hagerup Nilson.

Kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett. Foto: Terje Dybvik