Lørdag arrangerte Hanne Falstad gjenbruksdag på Opphaug. Målet var å generere penger for å kjøpe julegaver til barna i fadderorganisasjonen Zulufadder, som hun har jobbet frivillig for siden 2006.

– Zulufadder er en fadderorganisasjon som ble startet da Mari Maurstad var på safari i Sør-Afrika i 2004, sier Falstad til Fosna-Folket.

På en egen stang henger titalls klær som har tilhørt den kjente norske skuespilleren Mari Maurstad. Alle klærne inne i lokalet, som er lånt ut av rørleggerbedriften Sverre Pettersen for anledningen, er kvinneklær.

– Det er bare dameklær her nå, men vi tar gjerne imot herreklær også.

Skuespiller Mari Maurstad har bidratt med et helt stativ av egne klær. Foto: Erik Eikebrokk

Samme pris for alt

Men om klærne har tilhørt kjente skuespillere, er av kjente merkevarer eller er sydd for lokal hånd, spiller ingen rolle. Prisen er den samme. Derfor er det heller ingen prislapper eller garantibevis som følger med klærne.

– Alle plagg koster 50 kroner - uansett! sier Helen Pettersen, som er daglig leder i rørleggerbedriften.

Inntektene går uavkortet til barn av HIV-smittede foreldre og foreldreløse barn i Sør-Afrika.

– Jeg har ligget litt våken og vært redd for at det ikke skulle komme noen, sier innehaveren nervøst idet dørene åpnes.

Bekymringen viser seg ubegrunnet, for bare i løpet av den første halve timen lokalet holdt åpent, har det kommet titalls nysgjerrige kvinner innom. Ledige rom gjør nytte som prøverom. Prisen er absolutt, så det er ingen anledning til å prute. Transaksjonen gjøres papirløst, via Vipps.

– Det startet som en venninnekveld for tre år siden. Etter hvert har det blitt en tradisjon, sier Falstad.

Initiativtakerne var redde for at det ikke skulle komme noen, men lokalet ble raskt fylt av kvinner og klær. Foto: Erik Eikebrokk

Merkeklær

Inne i lokalet skifter klær eier raskt. Verken Falstad eller Pettersen har oversikt over hvor mange plagg som har kommet inn fra velvillige lokale giversker, men antallet kleshengere er på mellom fire og fem hundre.

– Det er mange bra merker her. Michael Kors, Levi's, Marc Jacobs og Bergans, sier Julie Pettersen, som til vanlig jobber i butikken.

Siden Maurstad startet organisasjonen i 2004 har mange barn tatt utdannelse og det har blant annet blitt bygget hus og barnehager. Organisasjonen bistår også med videregående utdannelse.

– Jeg har vært med i styringsgruppen tett på Mari siden 2006. Og én av mine oppgaver har vært å samle inn penger, sier Falstad mens hun ønsker flere nysgjerrige velkommen.

– Målet er å samle inn ti tusen kroner. Det blir mange julegaver det!

Vertskapet; Hanne Falstad (til venstre) og innehaver Helen Pettersen. Foto: Erik Eikebrokk

Zulufadder

Organisasjonen Zulufadder ønsker å hjelpe barn av HIV-smittede foreldre og foreldreløse barn. Disse barna bor i distriktet Zululand, i Sør-Afrika. Barna bor i overfylte hytter hos slektninger og naboer. De har ikke råd til mat og har ingen skolegang.

Zulufadders målsetning er å:

  • Bygge folkets selvtillit og troen på at man kan få til ting

  • Hjelpe barn frem, slik at de kan bli foregangsmennesker for resten av samfunnet

  • Gi folket menneskeverd, selvtillit, aktivisering

  • Gi et løft til skolene i området

  • Skape arbeidsplasser/sysselsetting

  • Sette igang prosjekter slik at flest mulig kan bli selvforsynt

Vil du bli fadder? Les mer om organisasjonen her.