– Det var helt herlig å finne henne, sier hundeeier Svanhild Lilleland Markhus, til Fosna-Folket.

Søndag morgen skulle Aira og eieren egentlig deltatt i NM-finalen i bruk av gjeterhund. Men det dramatiske døgnet gjorde at konkurranse fikk være konkurranse.

– Finaleplassen betød ingenting. Det eneste som var viktig var at jeg fikk hunden tilbake.

Forsvant lørdag kveld

Seks år gamle Aira forsvant etter at hun hadde blitt luftet og fått mat på lørdag ettermiddag. Men da eieren kom tilbake for å gi Aira en siste luftetur før natta, var buret åpent og hunden forduftet.

– Jeg vet ikke helt hva som har skjedd, men hun hadde i hvert fall kommet seg ut av bilen. Hun var borte vekk.

Markhus forteller at hun ikke har sovet ett sekund siden Aira forsvant. Hun forteller at hun fikk uvurderlig hjelp av lokalbefolkningen i letingen.

– Det har vært fantastisk mange hjelpsomme folk. Alle har trått til. Vi vet ikke hvem alle er, men personellet på Ørland kysthotell la det ut på alt som tenkes kan, så jeg vet ikke hvem som har hjulpet til.

Også blant Fosna-Folkets lesere har engasjementet vært stort. På kort tid ble saken delt 62 ganger, og lest av over 3 000. Hunden skal visstnok også ha blitt observert inne på Ørland hovedflystasjon.

I god behold

Hunden kom til rette rundt klokken 17 søndag ettermiddag.

– Hun ble funnet nede i Grandefjæra. Det var en som hadde sett at det lå en hund der, som ligna på beskrivelsene, som tok kontakt. Han passet på at hunden lå rolig og ventet, inntil jeg kom meg utover.

Søvnløs og engstelig kastet Markhus seg umiddelbart i en taxi. Gjensynsgleden og lettelsen var stor.

– Hun ser helt fin ut. Jeg tror det går helt fint. Jeg var jo redd for at hun skulle havne i trafikken. Jeg var så fortvilet. Jeg har leita etter henne i hele natt, og har ikke sovet ett sekund.

– Nå er jeg er bare kjempefornøyd. Og jeg vil si at hjelpen jeg har fått fra lokalbefolkningen har vært helt fantastisk!

Det ble ingen NM-finale på Aira og Markus, men gjensynsgleden var nok god som hvilket som helst gull.