Helene, Liv Elise, Gudrun og Marit fører flere samtaler samtidig på tvers av bordet. Ikke på sosiale medier, men ansikt til ansikt. De multitasker på gammelmåten. Sagt med andre ord, de snakker i munnen på hverandre, men får likevel med seg alt som blir sagt.

Mobiltelefonene - ikke alle av det helt nyeste slaget - har blitt en like naturlig del av kaffeslabberaset som kaffekoppen.

– Vi har gjort oss avhengige av den, og klarer oss ikke uten.

– Men det er ingenting som slår dette. Det beste er å sitte sammen. Det har vi gjort i over ti år nå.

Trygghet

Helene sin er ganske ny, og er gjort stas på med nytt cover. Liv Elise sin er over fem år gammel. Kanskje er det derfor hun lar den ligge i veska. Gudruns mobiltelefon måtte bli igjen hjemme.

– Jeg har den bestandig med. Men det er mest for trygghetens skyld, ettersom jeg er alene, sier 73-årige Marit, som er tre år yngre enn resten.

Liv (til høyre) har alltid med seg mobilen - for trygghetens skyld. Gudrun har latt mobilen bli igjen hjemme. Foto: Erik Eikebrokk

Kvartetten er godt oppdatert på de mest brukte og populære appene. Med både barnebarn og oldebarn er det ikke til å unngå at siste versjon av én-til-én-snakkeapplikasjoner er installert på den lille hjelperen.

– Jeg bruker Whatsapp til å snakke med familie i Mexico. Det går over nettet og er billigere enn å bruke telefon, sier Marit.

Profil på Facebook har hun derimot ikke opprettet.

– Jeg vil ikke ha det. Jeg trenger ikke å vite alt. Det er vel snart bare jeg som ikke er på Facebook.

Tinder?

De tre andre ser også fordelene moderne kommunikasjon gir.

– Jeg bruker Messenger mest. Vi har laget spesielle grupper til familien. Der deler vi bilder og samtaler som er av mer privat karakter, sier Helene.

73-åringen foretrekker Messenger fremfor sms.

– Problemet med sms er at når meldingene blir for lange så sendes de som mms i stedet. Da tar det ofte lang tid før meldingen kommer frem. Det er så dumt.

– Det går mest i Facebook og Snapchat. Det er mest på grunn av de unge. Jeg må jo snakke med «englene» mine, sier Liv Elise.

Kvartetten syns det er uhøflig å sitte med mobilen når man først møtes ansikt til ansikt. Foto: Erik Eikebrokk

Av andre apper nevner de nettbank, været, kart og - for noen - betalingsappen Vipps.

– Vipps? Nei, jeg er gammeldags. Men det kommer vel det også, sier Marit.

– Hva med Tinder. Det er verdens mest populære app for tiden.

– Tinder, hva er det? (...) Nei, det stadiet har vi kommet over. Jeg får ikke lov av gubben. Vi har vært gift i 53 år.

Usosialt

Pensjonistene, som har jobbet sammen i helse- og omsorgstjenesten i mange år, er opptatt av å henge med på den teknologiske utviklingen. Samtidig prøver de å overlevere det beste fra sin egen generasjon til dagens unge.

– Jeg reagerer når folk sitter med mobiltelefonen hele tiden. Det er usosialt!

– Jeg sier fra til ungdommen at når vi sitter rundt bordet og spiser middag, så legger vi bort mobilen, sier Liv Elise.

Og så gjør hun akkurat det. Legger bort mobilen etter å ha tatt en rask titt.

– Det er utfordrende hjemme hos oss. Ungene sitter og fikler med mobilen under bordet, sier Gudrun, hun som har latt mobilen bli igjen hjemme.

Regler

De identifiserer både fordeler og ulemper med mobilen.

– Den er jo et nyttig verktøy som hjelper til å huske ting for oss. Vi begynner å jo å bli glømske, men så glemmer vi jo hvor vi har lagt mobilen også, sier Liv Elise.

Mobiltelefonen er nyttig til å huske ting. Problemet, ifølge Liv Elise, er når de blir så glømske at de glemmer hvor mobilen er. Foto: Erik Eikebrokk

Spørsmålet om hvor ofte de bruker mobilen, tar de nærmest som en fornærmelse.

– Vi bruker den jo hver dag. Det er klart, men vi prøver å legge den bort innimellom. Til og med mannen min har begynt å ta frem nettbrettet før han leser avisen om morgenen.

– Men den får ikke være med overalt. Den er ikke med på badet eller i senga, sier Helene.

Tidstyv

Det begynner å bli noen år siden de pensjonerte seg fra arbeidslivet, men livet på sosiale medier blir det ikke aktuelt å pensjonere seg fra - enten de vil eller ikke.

– Jeg tenkte jeg skulle brodere her om dagen, og så plutselig hadde det gått en time med mobilen i stedet, sier Liv Elise.

– Mobilen er en tidstyv av en annen verden.