Det var søndag 22. mai 1977 at den 41 år gamle ørlendingen Olaf Ottersbo forsvant. Den erfarne piloten tok av fra Ørland flystasjon klokken 14.27. 42 minutter senere forsøkte Gunnar Ledang i kontrolltårnet på flystasjonen å opprette kontakt med Ottersbo, uten å lykkes. Omfattende søk til lands, til sjøs, fra fly og helikopter ble raskt igangsatt. Søkene viste seg resultatløse. Det var ingen spor etter det forsvunnede flyet.

Mangel på teknologi og verktøy gjorde at det aldri har blitt foretatt søk på havdypet mellom Agdenes og Ørlandet.

Inntil nå.

Olaf Ottersbo og flyet han forsvant med. Bildet ble tatt av Fosna-Folket i forbindelse med Ottersbos flytur til Svalbard sommeren 1976. Foto: Fosna-Folket

Scanner havbunnen

Torsdag skal Norsk Havservice og Fosna-Folket kartlegge sjøbunnen utenfor Mølnbukta i Agdenes. Ved bruk av en sonar festet i en båt skal det være mulig å få svar på om flyet virkelig styrtet i dette området - og om det fortsatt ligger der.

– Planen er å kjøre frem og tilbake i et mønster som gjør at bunndata overlapper hverandre. Når vi kjører får vi fortløpende info av softwaren om hvordan bunnen ser ut. Etterpå - der bildene er uklare - må vi forbedre og renske opp dataen, slik at bildene blir tydelige, sier Lars Trygve Adsen, fra Norsk Havservice, til Fosna-Folket.

Båten vil kjøre sikksakk over et område på 2x2 kilometer for å kartlegge hele sjøbunnen. Underveis er det mulig for scanneren å oppdage flere objekter som kan være flyet, eller deler av et fly.

– Etterpå vil vi kjøre en ny runde, med finere oppløsning på scanneren, slik at vi får best mulig data. Så blir spørsmålet, avhengig av hva vi finner, om vi skal gå ned med en ROV (miniubåt) etterpå, for å undersøke nærmere hva dette er, eventuelt hente opp delene.

Hensikten med sonaren er få frem et tredimensjonalt kart over søkeområdet, hvor det skal være mulig å identifisere flyet - dersom det ligger der.

– Så, uten å spekulere i om vi finner det eller ikke, men hvis vi passerer over et fly, vil scanneren greie å identifisere det?

– Ja. Da vil vi se det.

Væravhengig

Søket ble i utgangspunktet planlagt for flere uker siden, men dårlig vær har ført til stadige utsettelser. Værmeldingen for torsdag ser, ifølge Adsen, veldig gunstig ut for et søk.

– For å få best mulig data, er det best med minst mulig bevegelse på båten. Vi har utstyr som kompenserer for bevegelse, men det er begrenset hvor mye utstyret greier å kompensere for når det er så mye som 400 meter fra sonarhodet og ned til sjøbunnen. Noen grader bevegelse oppe på sjøflata utgjør ganske stor forskjell ned til dypet. Så da er det best med stillest mulig sjø.

– Det avgjørende er at båten ligger stillest mulig, og at det er minst mulig sjøgang. Det spiller ingen rolle om det er regn eller sol, sier Adsen.

Først brukes sonaren til å scanne området. Deretter renskes dataene for støy med bruk av digitale verktøy, før det bygges en 3D-modell. Ved funn av noe som ligner et fly, vil Norsk Havservice sende ned en miniubåt for å undersøke objektet nærmere. Man vil da kunne få bekreftet hvorvidt det virkelig dreier seg om et fly.

Det er området inne i de to røde firkantene søket skal foregå i. Norsk Havservice vil sannsynligvis starte med å søke i den nederste firkanten. Hvor mye av den øverste firkanten man rekker å søke gjennom, er ikke klart. Foto: Skjermdump

Spennende

Erling Ågren kjente Ottersbo og holdt på å ofre livet i søket. Ågren har fulgt Fosna-Folkets prosjekt tett, og er spent før søket tar til.

– Selvfølgelig er det som å lete etter nåla i høystakken, men jeg har trua på at vi finner noe. Ny teknologi, som vi ikke hadde den gangen, gjør det jo spesielt interessant, sier han.

Det at Unni Hegg stod fram som sakens andre hovedvitne, førti år etter at Ottersbo forsvant, forsterket Ågrens teori.

– Det at hun stod frem førte til at jeg følte meg enda mer overbevist om at han har gått i sjøen i det området. Årsaken kan vi bare spekulere i, men når to stykker har sett det samme - da ble jeg bare enda sikrere på at Mølnbukta er riktig sted.

Gåte

Egil Weiseth var sentral i letearbeidet for førti år siden. Han var på den tiden helikopterpilot og nestkommanderende på 330-skvadronen på Ørland flystasjon.

– Opp gjennom årene har jeg tenkt mye på hva i pokkern det var som egentlig skjedde. Tankene har vel roet seg litt etter hvert, men jeg har bestandig gått ut fra det Margot sa, det gjorde inntrykk på meg.

Margot Brevik og Unni Hegg var naboer. De bodde kun 200 meter fra hverandre. Begge kan ha sett flystyrten i 1977, men de to snakket angivelig aldri sammen om saken. Foto: Alexander Killingberg

Det er vitneobservasjonene til Margot Brevik og Unni Hegg som er bakgrunnen for at Fosna-Folket og Norsk Havservice gjennomfører søket utenfor Mølnbukta. Observasjonene skjedde uavhengig av hverandre, og til tross for at de skiller seg fra hverandre, er de sammenfallende på flere punkter.

Søkeområdet har som intensjon å inkludere både Breviks og Heggs observasjon.

– Det fantes ikke sånt utstyr på den tida. Det var ikke miniubåt eller sånn teknologi. Men jeg vet ikke hvor sterk strømmene er der nede. Flyet kan jo ha gått både innover og utover, sier Weiseth.

– Jeg håper dere finner flyet. Det gjør jeg virkelig. Da hadde saken vært løst. Jeg skal kanskje ikke kalle saken for ei gåte, men det er jo noe man har gått og tenkt på.

Drømmer om saken

Fridtjof Morken var en av Ottersbos aller nærmeste venner, og sannsynligvis den som klokket flest flytimer sammen med Ottersbo.

– Jeg har jo drømt om saken etter at Fosna-Folket begynte å skrive om den, flere ganger. Jeg har for eksempel drømt om at Olav lever det gode liv i Sør-Amerika. Men jeg har ikke noe tro på det.

Også Morken er klar på at Ottersbo og flyet mest sannsynlig har gått ned et sted mellom Agdenes og Ørlandet. Han er relativ optimist før søket tar til.

– Vi får håpe på fint vær slik at vi får sjekket ut området skikkelig. Enten finner vi det eller ikke; det er «ja» eller «nei». Det er bare at det ene svaret er triveligere enn det andre.

Fridtjof Morken er spent før søket etter Olaf Ottersbo skal starte. Foto: Erik Eikebrokk

Live-dekning

Søket starter klokken 09.00 torsdag morgen. Fosna-Folket dekker saken fortløpende med oppdateringer underveis.

– Tenk det; hvis vi finner noe i morra. Jeg kjenner at jeg blir spent bare vi sitter her og snakker om det, sier Morken.

Førti år etterpå får vi kanskje svaret på hva som skjedde med Olaf Ottersbo.

Tenk det.

Fosna-Folkets oppslag etter at Ottersbo og flyet forsvant 22. mai 1977.

Les hele historien om Olaf Ottersbo her:

Fosna-Folkets oppslag etter at Ottersbo og flyet forsvant 22. mai 1977.
Olaf Ottersbo var 41 år gammel da han forsvant 22. mai 1977. Foto: Privat