Oppunder taket over tippeskranken henger millionbevisene. Høyt henger de, og store er summene. Den største enkeltsummen er på over sju millioner kroner. Den ble vunnet av et tippelag i 2007. Torhild Monkan, innehaver av alt-mulig-butikken på Bessaker, Matkroken, var blant de ti vinnerne.

– Det var ikke spillekort på den tida, så jeg fikk en hysterisk telefon fra en av de andre spillerne om at vi hadde vunnet. Det var et spørsmål om jeg hadde husket å levere kupongene. For det var jo mitt ansvar. Da ble jeg litt usikker.

Innehaver Torhild Monkan fyller ut det som forhåpentligvis blir en ny million-bong. Foto: Erik Eikebrokk

Uregistrert

Monkan hastet ned til butikken for å dobbeltsjekke. På den tiden var det ikke spillekort, derfor ble spillene levert uregistrert. Det var opp til spillerne selv å ta vare på kvitteringene for å kunne løse inn den eventuelle gevinsten.

– Jeg måtte sjekke med Norsk Tipping. Jeg ringte til Hamar, og de syntes tallene hørtes kjent ut. Etter langt om lenge kunne de endelig bekrefte at kupongene var levert, og at vi hadde vunnet.

Tippelaget hadde vunnet over sju millioner kroner i VikingLotto. Det var en lørdag. En pjokk som hang og slang nede på kaia ble sendt av gårde som sendebud for å varsle gubben oppe i bakken.

– Jeg hørte noe bråk ute i gården. Det var en ungjævel som spøla på sykkel. Før jeg rakk å skjennes på ham ba han meg om å finne frem konjakken og komme meg ned til butikken snarest mulig, sier Inge Monkan.

For «gubben» var det bare ett problem.

– Jeg trodde jeg hadde vunnet også. Men jeg var ikke med på det tippelaget der. Heldigvis vant jeg på en måte likevel, siden Torhild var med.

Hemmeligheten

Roan kommune er en av kommunene i Norge med høyest millionærfrekvens per tusen innbygger. Ifølge Norsk Tippings sider er det 6,93 millionærer per tusen innbyggere. Ettersom innbyggertallet er omkring tusen, er det en smal sak å regne ut hvor mange millionvinnere den lille kommunen har hatt.

– Så hva er hemmeligheten?

– Nei, si det. Hemmeligheten er vel at man må bo på Bessaker da, sier Monkan.

Personalet på «million-butikken» blir bedt om hjelp til å finne de riktige tallene. Foto: Erik Eikebrokk

Fosna-Folkets reporter har ingen tro på at det kan være enkelt. Innehaveren og Renate Moen, en ansatt, blir spurt om bruke sin magiske touch, og fylle ut kuponger til både VikingLotto, Joker og Lotto.

– Hva er lykketallet ditt? Når er du født? spør de to, mens de skriver så blekket spruter.

– Jeg har ikke troa på tall over 31. Da går det som regel til jackpot, sier Monkan.

Moen er først ferdig, og sender det som forhåpentligvis er milliontall gjennom den blå maskinen. Spillekortet er også på plass, slik at det ikke blir rot med hvem som blir vinneren her. Monkan er ferdig straks etter. Dermed er sjansen for milliongevinst doblet.

Dobbeltvinner

Dessuten er det på tide med en ny millionvinner. Det har gått ti år siden 2007. Siden den gang har det vært bare én milliongevinst i Lotto.

– I 2009 vant en av dem som vant med tippelaget i 2007, på nytt. Hun jobbet her på butikken, og hadde fylt ut og levert kupongen selv. Hun vant nesten fem millioner.

Innehaveren merker det godt når folk kommer innom for å spille.

– Det er folk som kommer hit for å spille Lotto for første gang. De har ikke spillekort engang, men har hørt at det er millionærer her. Spesielt etter at vi vant to ganger i 2007. Da kom det folk langveisfra, bare for å levere bongen sin her.

Det er få kommuner i landet som har flere Lotto-vinnere per tusen innbyggere enn Roan. Foto: Erik Eikebrokk

Monkans tippelag har levert de samme tallene i over ti år.

– Vi tør ikke å ikke tippe. Plutselig går akkurat den rekka inn, sier Monkan.

– Og hva skjedde med de sju millionene?

– Nei, de er brukt opp for lengst. I hvert fall min del.

Over ni tusen nordmenn har vunnet millionpremier på Norsk Tipping sine spill, siden den første trekningen i 1986. Sannsynligheten for å vinne per rekke er 1:5 379 616. I VikingLotto er sannsynligheten enda lavere, med 1:12 271 512.

Millionen

Litt over klokken ni, onsdag kveld. tikket meldingen inn fra Norsk Tipping.

– Hei Erik, du har vunnet i JOKER ONSDAG. Vi gratulerer.

Dagen etter tikket 0,00003 millioner kroner inn på kontoen.

Eller 30 kroner, om du vil.

Folk kommer fra fjern og nær for å levere Lotto-kupongene sine på Matkroken, i Bessaker. Foto: Erik Eikebrokk