Det var Adresseavisen som først omtalte saken.

Vrakingen kom som et sjokk på Aarbergsbotten.

- Dette er et spill som jeg aldri har tenkt tanken på at kunne skje i Høyre. I vårt parti tar vi personkampene i nominasjonsprosessene før valgene. Så lar vi velgerne bestemme. Deretter spiller vi med det laget vi får av respekt for hverandre frem til neste nominasjonsrunde, sier Høyre-politikeren til Fosna-Folket.

Sammenslåing

Når Sør- og Nord-Trøndelag fylkeskommune blir til Trøndelag fylkeskommune fra nyttår, må også partiene i de to fylkene slå seg sammen. I disse dager er det derfor kamp om ledervervene internt i partiene. Kampen om å bli gruppeleder for Høyres gruppe i Trøndelag fylke sto mellom Torhild Aarbergsbotten og Pål Sæther Eiden. Aarbergsbotten har vært Høyres nummer én i Sør-Trøndelag siden valget i 2015, men har de siste årene vært fast på Stortinget som vikar for kulturminister Linda Helleland. Eiden er i dag fylkesordfører i Nord-Trøndelag. Valgkomiteen innstilte enstemmig på Eiden som leder og Aarbergsbotten som nestleder for Høyres nye fylkesgruppe.

Til tross for innstillingen, ble Aarbergsbotten også forbigått som nestleder på møtet onsdag kveld. Ifølge Adresseavisen var det Siri Holm Lønseth som la fram forslag om å gå for Henrik Kierulf som nestleder i stedet for Aarbergsbotten. I avstemningen ble Kierulf valgt som nestleder. Han fikk 12 av 18 stemmer. Dermed måtte Aarbergsbotten ta til takke med tredjeplassen.

Skulle satse på fylket

Etter en periode på Stortinget, var ørlendingens plan å vende tilbake til Trøndelag for å satse for fullt på fylkespolitikken. Og da var posisjonen som nestleder i Høyres fylkesgruppe viktig.

- Det er ikke akkurat det å være nestleder som er viktig. Men nestlederposisjonen ville blant annet sikret meg plass i det nye fylkesutvalget for Trøndelag. Det er viktigere for meg enn selve ledervervet, sier Aarbergsbotten som nå anser plassen i det nye fylkesutvalget som tapt.

Fikk signaler

Ørlendingen sier hun fikk noen signaler før onsdagens møte som pekte mot at hennes nestlederposisjon kunne være truet. Det til tross for en enstemmig innstilling.

- Jeg fikk noen signaler i løpet av gårdagen, sier hun.

Lederen ville ha en annen

Pål Sæther Eiden, som i dag er fylkesordfører i Nord-Trøndelag, blir gruppeleder for Trøndelags nye Høyre-gruppe på fylket. Ifølge Aarbergsbotten ville Eiden helst ha med seg Kierulf, og ikke henne, som nestleder i den nye gruppa.

- Lederen (Eiden, red.anm.) var tydelig på at han ville ha med seg en annen inn i fylkesutvalget, sier Aarbergsbotten.

Eiden bekrefter overfor Fosna-Folket at han ønsket Kierulf som nestleder.

- Men det er ikke jeg som har tatt denne avgjørelsen. Det var et stort flertall på møtet som ønsket ham. Dette var også klart i ganske god tid før møtet. Jeg og Henrik Kierulf har jobbet sammen i halvannet år. Jeg synes vi har fått til mye positivt politisk. Så mener jeg vi har håndtert samarbeidet med andre partier godt. Jeg var positiv til å få videreført det samarbeidet.

- Har du noe imot Torhild?

- Nei, nei. Men jeg har ikke hatt noe bredt samarbeid med henne tidligere.

- Det var stort flertall for Kierulf som nestleder på møtet, men din personlige mening har kanskje veid tungt?

- Det kan godt hende, men det har jeg ingen formening om. Gruppa ville ha det sånn, svarer Eiden.

Vurderer annet arbeid

Aarbergsbottens plan var å bli fylkespolitiker på heltid. Selv om Aarbergsbotten fremdeles vil være fylkestingsrepresentant for Høyre, åpner hun nå for å gå tilbake til et arbeid utenfor politikken.

- De som kjenner meg, vet at jeg elsker å jobbe. Jeg skal selvfølgelig være med og forhandle om posisjoner og verv i politikken fremover. Samtidig skal jeg være åpen og ærlig og si at jeg vurderer annet arbeid dersom arbeidsgivere skulle ønske min kompetanse og erfaring, forteller hun.

Selv om Aarbergsbotten ramlet ned til 3. plass, er det ikke utelukket at det også kan gi heltidsjobb som politiker.

- I sjokk

Aarbergsbotten er helt ærlig på at maktkampen i partiet har gått inn på henne.

- Jeg er egentlig helt i sjokk. Jeg vil takke for de mange støtteerklæringene jeg har fått i dag. Det har hjulpet meg gjennom dagen så langt, sier hun når Fosna-Folket spør henne om hvordan hun reagerer på det som skjedde onsdag kveld.

- Hvordan blir det å møte representanter for partiet igjen på de neste politiske møtene?

- Jeg trenger noen dager for meg selv nå. Så er jeg sammenskrudd slik at jeg klarer å holde meg profesjonell og jeg utfører de oppgavene jeg får. Jeg har til hensikt å fortsette med det, sier hun.