På seneste formannskapsmøte i Bjugn kommune ble det gjort et hastevedtak til dekking av erstatninger i forbindelse med klausulering av Barsetvatnet, i Bjugn kommune. Klausuleringene som er vedtatt gjelder vannkilden og de omkringliggende områdene som har avrenning til vannet.

– Restriksjonene er et forhold mellom vannverket og de sytten grunneierne rundt vannet som er berørt, sier Per Rune Dragesæt, daglig leder Barset felleskommunale vannverk IKS, til Fosna-Folket.

Erstatning

Barsetvatnet er vannkilden til kommunene Bjugn og Ørland og klausuleringene er et ledd i å beskytte vannkilden mot forurensning. Å ha en god og ren vannkilde for den kommunale vannforsyningen er viktig både for kommunenes innbyggere og for næringslivet.

Klausuleringene setter begrensninger på bruken av områdene innenfor nedbørsfeltet.

– De viktigste restriksjonene er at det ikke er tillatt med ny bebyggelse, det er ikke tillatt å lagre forurensede produkter. Det er heller ikke tillatt med nydyrking og bakkeplanering, bruk av naturgjødsel eller bruk av plantevernmidler. Det er også forbudt med motorisert ferdsel på vannkilden, både sommer og vinter, og det er ikke tillatt å anlegge veier i klausuleringsområdet.

Barsetvatnet ligger i Bjugn kommune. Foto: Google maps

På grunn av rådighetsinnskrenkningene klausuleringen medfører, har grunneiere og rettighetshavere fått erstattet det økonomiske tap de er påført.

– Blir allmenheten berørt?

– Allmennheten blir ikke berørt av klausuleringene annet enn at det er forbudt å bade i vannet og å slå leir i området. Det er heller ikke lov å fiske i vannet for andre enn for grunneierne.

Hastesak

Bjugn kommune bevilger derfor kroner 4 075 000 til Barset felleskommunale vannverk ISK. Bevilgningen dekkes med bruk av lån.

– Bakgrunnen for at det er lagt frem som hastesak er at erstatningsforlikene og rettsforlikene vannverket har inngått med grunneierne og de andre rettighetshaverne har forfallsfrist 20. september, sier Dragesæt.

Bevilgningen fra Bjugn kommune skal dekke disse erstatningene. Ørland kommune dekker et tilsvarende beløp.

– Det hastet å få vedtatt utbetaling så det ikke påløper morarenter, sier rådmann i Bjugn kommune, Emil Raaen, om vedtaket.