Det er Åfjord som har de høyeste mobbetallene på Fosen. I den ferske undersøkelsen svarer 13 prosent av ungdomsskoleelevene at de blir mobbet minst hver 14. dag. Landssnittet ligger på 7 prosent.

- Det er alt for høye tall. Det viser at vi fortsatt ikke gjør nok for å begrense mobbingen. Vi er nødt til å gjøre mer, sier Åfjord-rådmann Per O. Johansen.

- Formes av holdninger

I 2010 svarte 9 prosent av ungdomsskoleelevene i Åfjord at de ble mobbet minst hver 14. dag. Nå er altså tallet oppe i 13 prosent. Åfjord-rådmann Johansen vil egentlig overlate til fagfolk å spekulere i hva som bør gjøres for å begrense mobbingen, men han deler også sine personlige tanker:

- Jeg tror også vi i foreldregenerasjonen trenger å gå i oss selv. Ungdommen formes av holdninger i heimen. Arbeidet må nok også startes fra frokostbordet. Så tror jeg at dette er sammensatt. Vi må komme dette til livs, sier rådmannen.

Rissa og Leksvik

Slik svarer ungdomsskoleelevene i Leksvik når det gjelder mobbing. Foto: Skjermdump Ungdata 2017

I Rissa øker andelen som sier de blir mobbet minst hver 14. dag fra 6 prosent i 2013 til 11 prosent i årets undersøkelse. I Leksvik øker det tilsvarende tallet fra 5 prosent i 2013 til 9 prosent i år. Det er like over landssnittet på 7 prosent. Bjugn og Ørland gjennomførte sine siste Ungdata-undersøkelser i 2015. I Ørland svarte 12 prosent at de ble mobbet minst hver 14. dag, mens tilsvarende tall i Bjugn var 10 prosent.

- Overrasket

Slik svarer ungdomsskoleelevene i Rissa når det gjelder mobbing. Foto: Ungdata 2017

I Åfjord har det i lengre tid vært fokus på å bekjempe mobbingen i ungdomsskolen. Dette har blant annet skjedd som følge av høye mobbetall i tidligere undersøkelser, noe Fosna-Folket har omtalt flere ganger. I januar i år skrev Fosna-Folket om en ny undersøkelse ved Åset skole i Åfjord som viste mindre mobbing. Rektor Inger Helen Mørreaunet ved Åset skole forteller at det i alt er tre undersøkelser som sier noe om mobbingen på skolen: Ungdata, Olweus og elevundersøkelsen.

- Jeg vil sammenligne disse nye Ungdata-tallene med svarene i neste Olweus-undersøkelse. Den kommer senere i høst. Dersom den viser samme trend, må vi vurdere nye tiltak.

- Med tanke på den oppløftende undersøkelsen tidligere i år, er du overrasket over de nye Ungdata-tallene?

- Ja, jeg må si det. Vi har jobbet målrettet med konkrete tiltak mot mobbing. Jeg er overrasket, men jeg vet også at tallene i slike undersøkelser kan svinge. Jeg blir ikke slått i jorda, sier Mørreaunet og påpeker at slike undersøkelser først og fremst er en temperaturmåler for hvordan tilstanden var da svarene ble hentet inn.

- Verbal mobbing

Det var i vår at ungdomsskoleelevene i Åfjord svarte på den nye Ungdata-undersøkelsen. Rektor Mørreaunet påpeker at mobbingen også varierer fra klasse til klasse.

- Hvilken type mobbing er det mest av?

- Det er i stor grad verbalt. Det har vært fokus på digital mobbing, men det ser ikke ut til å være utpreget her, sier Mørreaunet og viser blant annet til svar i Olweus-undersøkelsen.

Rektoren mener forebyggende arbeid er det aller viktigste i kampen mot mobbing.

- Så er det alfa omega å få avsluttet de sakene som dukker opp. Vi har også hatt en rekke trivselsfremmende tiltak på Åset skole. Der har vi blant annet lagt opp til at de små elevene skal bli kjent med de store og motsatt. Vi har skolequiz og skogdager. Senest i dag hadde vi bli med-dansen, sier rektoren.

Hun tar de nye Ungdata-tallene på fullt alvor, men vil som nevnt sammenligne svarene med andre undersøkelser før eventuelle nye tiltak blir satt i verk.