Brannvesenet bruker nedbrenningen til å gjennomføre en øvelse hvor de blant annet har fokus på trening av røykdykkere, hindre spredning til nærliggende bygg samt hente vann fra sjøen.

Stenger veien

Det aktuelle huset som skal brennes ned, ligger på adressen Selnesveien 203 på Monstad. Fylkesvei 50 vil bli stengt i forbindelse med brannen, men brannvesenet opplyser at det vil bli skiltet omkjøring. Det er noe usikkert hvor lang tid nedbrenningen tar.

- Vi må i hvert fall være ferdig til det blir mørkt, sier leder for beredskap i Fosen brann og redningstjeneste Bernt Lein.

Varmetrening

For brannvesenet er denne typen øvelser svært verdifull trening. Sist i boligbrannen i Bjugn i mai måtte Fosen brann- og redningstjeneste sende inn røykdykkere. Slike oppdrag finner stort sett sted flere ganger årlig på Fosen.

- Det er viktig at røykdykkerne får trening i å takle varmen. Nytt mannskap får også se hvor mye krefter det er i en brann. Når vi lar huset brenne ned fritt blir det en voldsom varmeutvikling, påpeker Lein.

Spredningsfare

En vesentlig del av øvelsen er å hindre spredning til nærliggende bygninger.

- Det er tre bygninger som ikke skal brenne ned. De ligger forholdsvis nær, sier Lein.

Dersom vindretningen skulle vise seg å være veldig ugunstig i ettermiddag, vil øvelsen bli avlyst på kort varsel. Brannvesenet kan ikke risikere at nærliggende bygg tar fyr.

- Bratt

Sivilforsvaret bidrar med å hente vann opp fra sjøen i øvelsen.

- Det er bratt opp fra sjøen der, og vi vil miste litt trykk på grunn av det, sier Lein og påpeker at det også er et øvingsmoment.

Les mer: Fem branner på kort tid.