– Filmen viser en foringsstasjon for pinnsvin, og gjennom sommeren har det vært 6-8 pinnsvin innom hvert døgn. Mot slutten av august så ble det en drastisk nedgang i pinnsvinbesøk, og etter at grevlingen viste seg i hagen, så har jeg ikke sett ett eneste pinnsvin. Jeg håpet lenge at de bare har flyttet seg vekk fra området, men alle som mater pinnsvin på Brekstad har merket nedgang eller at pinnsvinene har forsvunnet, skriver Tor Egil Djupå til Fosna-Folket.

Opptaket Fosna-Folket har fått tilsendt er gjort på Reksterberg i Ørland kommune.

– Det må være masse grevling på Ørlandet, når noen av de begynner å gå i hagene til folk, sier Djupå.

Trussel mot pinnsvin

– Vi har de siste årene fått en voksende bestand av pinnsvin her i Ørland, etter at de har vært så godt som utryddet. Men nå har vi tydeligvis fått grevling på Reksterberg som gjør rent bord. Nå er det nesten ingen pinnsvin igjen, skriver Hilde Jenssen, som har startet Facebook-gruppa «Pinnsvin i Ørland».

Hilde Jenssen hjelper et pinnsvin som hadde tullet seg inn plast under en veranda på Sjøsiden. Foto: Privat

Hun skriver videre at:

– Grevling er en kjent trussel for pinnsvin. Den ruller bare pinnsvinet over på rygg og river det opp i buken, og går inn den veien.

Ifølge Jenssen er ikke grevling spesielt redd for pinnsvinets skarpe pigger.

– Grevlingen bryr seg ikke om litt blod. Ut i fra videoene og observasjoner så regner jeg det som ganske sikkert at grevling er synderen. Grevling er kjent for å være glad i pinnsvin.

Rødlistet

Pinnsvinet står, ifølge Jenssen, på den nasjonale rødlisten over arter som er i ferd med å dø ut i Norge. I følge rødlista fra 2015, kategoriseres pinnsvinet som «LC», som innebærer at bestanden er livskraftig.

Her er et pinnsvin på besøk i Hilde Jenssens hage. Foto: Privat

Nå frykter hun det verste for den lokale bestanden.

– Det var så morsomt at vi var så godt igang med å få til en bærekraftig bestand! Men nå på sensommeren er det nesten ingen observasjoner, dessverre. Jeg hadde åtte stykker gående til og fra i vår og i fjor; en nabo hadde 10-11. Han har ikke sett noen pinnsvin på flere uker.

– Jeg er så godt som sikker på at grevling er synderen, sier Jenssen.