Det er den 10. november at Norges nye kampfly F-35 etter planen skal lande på Ørland flystasjon. Det er cirka 40 år siden sist Norge byttet ut kampflyvåpenet. F-35-landingen i november er derfor en stor begivenhet og ikke minst en viktig milepæl for etableringen av Norges nye kampflybase i Ørland.

Arrangement hele uka

I november kommer det tre F-35-fly til Ørland. Deretter ankommer om lag seks fly årlig i en åtte-niårsperiode. Det vil dermed bli fløyet F-35 og F-16 parallelt i flere år frem til F-16 fases ut en gang etter 2020. Landingen i november skal etter planen markeres behørig. Tidligere Ørland-ordfører Hallgeir Grøntvedt står i bresjen for «fredsuka» som etter planen skal gå av stabelen den uka F-35 lander.

- Vi jobber med hele uka og gjennomføringen. Det blir masse aktiviteter. Vi skal etter planen involvere barn, ungdom, lag og organisasjoner, sier han.

Grøntvedt har tidligere sett for seg å arrangere uka litt etter malen til MGP-uka som gikk av stabelen da Ørland var vertskap for delfinalene i Melodi Grand Prix.

- Blir det fakkeltog også?

- Det tror jeg ikke det blir, svarer Grøntvedt.

Konferanse

Den 10. november, dagen da F-35 trolig lander, vil sikkerheten stå i fokus. Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) har tidligere sagt at sikkerhetsopplegget trolig blir så strengt at det blir vanskelig å involvere kommunens innbyggere akkurat den dagen. Det har tidligere blitt anslått at forsvarstopper, topp-politikere, ambassadører, Nato-representanter og kongelige vil ta turen til Ørland den 10. november. Da Fosna-Folket skrev om arrangementet i vår, var planen at de prominente gjestene skulle se F-35-landingen først, og deretter ta turen til en konferanse som arrangeres på Ørland kultursenter. Hallgeir Grøntvedt sier at de fortsatt jobber med å få spikret foredragsholderne til konferansen.

Kongebesøk?

Hallgeir Grøntvedt jobber på spreng for å sy sammen programmet til høstens største begivenhet i Ørland. Foto: Alexander Killingberg

Hvem som faktisk kommer til Ørland 10. november, virker å være uklart per 19. september. Etter det Fosna-Folket forstår, spøker det for Nato-generalsekretær Jens Stoltenbergs tilstedeværelse. Han skal ha et stramt program i de aktuelle dagene. Det er heller ikke avklart om kong Harald eller kronprins Haakon tar turen.

- Men 332-skvadronen har 75-årsjubileum i år, og det er den skvadronen som skal settes opp med F-35. Ved runde jubileer er det normalt å invitere kongehuset, men det har vi ikke gjort ennå, sa daværende stasjonssjef Aage Lyder Longva til Fosna-Folket i april i år.

Per 19. september er det fortsatt uklart om kongen kommer.

- Ingenting er bekreftet, sier Grøntvedt.

Fosna-Folket tar også en telefon til Det kongelige hoff for å undersøke hvorvidt kongen eller kronprinsen har planer om en Fosen-tur i høst.

- Nei, vi har foreløpig ingen opplysninger om det.

- Har dere fått en invitasjon?

- Det bruker vi aldri å kommentere, sier kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Det kongelige hoff.

Navn på blokka

Når Fosna-Folket spør Hallgeir Grøntvedt om de jobber med å få andre storheter til Ørland den 10. november, svarer han bekreftende.

- Vi har noen på blokka ja.

- Statsministeren?

- Vi får se, svarer Grøntvedt uten å røpe for mye.