Fosna-Folket har tidligere skrevet om gården til Dag Inge og Kari Hernes, som ligger på Vik, sytti meter fra hovedporten til Ørland flystasjon.

Ifølge Mattilsynet kan ikke gårdsdriften fortsette som i dag av hensyn til dyrevelferdsloven. Samtidig er Hernes i positiv dialog med Forsvarsbygg om å motta støtte til å flytte våningshuset (boligen), men når det gjelder driftsenheten (fjøset) ønsker ikke forsvaret å bidra i en økonomisk pakkeløsning.

– Det er tydelig at myndighetene ikke er interessert. Eller så gir de rett og slett blaffen. Det virker som at det er null interesse for at landbruket skal bli ivaretatt i denne saken, sier en opprørt Heidi Greni (Sp) til Fosna-Folket.

– Svada

I fem år har Hernes-familien ventet tålmodig på å få et skikkelig svar fra myndighetene. Tre ganger har stortingspolitiker Heidi Greni tatt opp saken i Stortingets spørretime.

I sitt spørsmål til statsrådene skriver Greni blant annet følgende:

«Jeg viser til mitt spørsmål til statsråden av 24.5. hvor jeg ber statsråden bidra til en økonomisk løsning som sikrer fortsatt drift av gården Nygården som følge av at gårdsdriften ikke kan opprettholdes uten å bryte kravene til dyrevelferd. Forsvarets aktivitet ved/rundt hovedporten utgjør en stressfaktor for dyrene, og eksisterende lufte- og beitearealer kan ikke lenger benyttes. Driftsbygningen er i dag på ene siden av veien, mens jordbruksarealene, med unntak av lufte- og beiteareal, er på den andre siden. Ønsket er derfor å flytte driftsbygningen til en driftssikker del av eiendommen.»

I august møttes lokalpolitikere på «Nygården» for å diskutere veien videre. Foto: Erik Eikebrokk

Etter at lokale politikere har samarbeidet på tvers av politiske ideologier har familien nå fått to svar. Først fra forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H). Så fra landsbruks- og matminister Jon Georg Dale (FrP).

Begge svarene var nedslående. Det får Greni til å frese.

– Jeg fikk ikke svar på noe av det jeg spurte om! Bare noe svada om at de er i dialog med å ordne boforholdene.

Mange som driver gård vil trolig stille seg hoderystende til statens «forslag» om å skille bolig og gårdsdrift.

– Man kan ikke drive et melkebruk ved å bo på én plass og drive gården et annet sted, sier Greni.

Hva med landbruket?

– Vi har fått et svar om at de er i dialog med eier om at de skal se på boforholdene. Det er vi jo fullt klar over. Det er klart at når vi tar det opp med landbruksministeren så er det gårdsdrifta vi ønsker å ta opp, ikke boforholdene, sier Greni.

Hovedpoenget som myndighetene ikke forstår, ifølge Greni, er at Mattilsynet sier at videre gårdsdrift er umulig, på grunn av dyrevelferdsloven. Samtidig antyder en annen statlig institusjon, Forsvaret, at videre drift er uproblematisk, og at det er ingenting ved utbedringene ved flystasjonen som i vesentlig grad forverrer driftsmulighetene for gården.

– Jeg også forstår at det er komplisert å utvide kampflybasen, men da må det også utvises fleksibilitet, sånn at de ivaretar dem som blir rammet. Gårdbrukerne blir jo helt usynlige oppi det her. Det virker ikke som det er noe mål for regjeringa at gårdsdrifta skal videreføres.

Familien Hernes har ventet tålmodig på svar fra myndighetene siden 2012. Foto: Fosna-Folket

Problemstillinga

Greni mener statsrådene ikke svarer på det de blir spurt om. Hernes-familiens ønske er å flytte driftsbygningen lenger bort fra flystasjonens hovedport, slik at driften kan fortsette uten at nye dispensasjoner fra Mattilsynet er nødvendig.

Mattilsynet skriver: Driftsmulighetene er påvirket i negativ retning i og med større aktivitet, mer trafikk og vekslende styrkenivå ved flystasjonen. Området inneholder luftegård som i bruk, med største sannsynlighet, genererer stress for dyra uten mulighet til å søke naturlig ly eller beskyttelse. Tidligere år har vist at dyra går heller inn i fjøset isteden for ut, når de gis adgang til luftegården.

– Landbruksministeren ser overhodet ikke at det er den problemstillingen han bør bekymre seg for. Da blir jeg bekymra!

I sin skriftlige tilbakemelding, skriver landbruks- og matminister Dale at: Forsvarsministeren skriv (...) at Forsvarsdepartementet vil sjå på moglegheitene for å bidra til å flytte bofunksjonen frå dagens gardstun, og for å redusere anleggstrafikken forbi Nygården ved å bruke andre innkøyringar til basen. Forsvarsministeren skriv også at dagens auke i trafikken forbi Nygården i hovudsak er mellombels, og at den vil halde fram til og med 2020.

Det er Forsvarsdepartementet som har ansvaret for arbeidet knytt til kampflybasen på Ørlandet, og Forsvarsbygg er etter det eg kjenner til, framleis i dialog med eigarane av Nygården. Eg har difor ikkje noko å tilføre svara frå forsvarsministeren.

– Det er forstemmende at statsråden over hodet ikke skjønner problemstillinga, eller ikke vil. For det er ikke mulig at han ikke forstår spørsmålet.

Forsvarsministeren

I sin siste forespørsel (sendt 16.06.2017) presiserer Greni følgende: Mattilsynet (har) gitt dispensasjon for dagens drift for 2017, men vil ikke forlenge ut over dette. Behovet for ny etablering av driftsbygningen er derfor akutt. Forsvarets utbygging på Ørland påfører driften av Nygården ulemper som er en direkte følge av døgnkontinuerlig aktivitet rundt hovedporten. Nabolovens prinsipper gjelder også for Staten. Det er på denne bakgrunn jeg på nytt ber statsråden bidra til å finne økonomiske løsninger som gir eierne av Nygården mulighet til å flytte driftsbygningen slik at kravene til dyrevelferd kan innfris og gårdsdriften kan videreføres.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreides svar er tuftet på en oppfatning av at hovedutfordringen til eiendommen synes å være knyttet til fylkesvei 245.

Eriksen Søreide skriver: Forsvarsdepartementet kan derfor ikke se at det er en årsakssammenheng mellom de driftsulemper grunneier allerede har i dag og Ørland flystasjon som base for en ny flytype. (...) Departementet kan ikke se at Forsvarets normale aktivitet på Ørland kampflybase vil forverre gårdbrukerens eksisterende driftsutfordringer, og departementet finner derfor ikke grunnlag for bidra økonomisk til å flytte driftsbygningen.

Gir seg ikke

Overfor Fosna-Folket sier Greni at hun ikke har tenkt å gi seg så lett.

– Jeg skal presisere spørsmålet for å si hva saken egentlig dreier seg om, om at her snakker vi ikke om boforhold og støyen fra veien, men at de må flytte driftsenheten fordi de har fått et pålegg fra Mattilsynet.

Greni mener det er statens ansvar å løse opp i floken, ikke privatpersoners.

– Det er uholdbart at en privatperson skal bli rammet. Mattilsynet sier at her må de flytte fjøset for å kunne fortsette gårdsdriften. Og så sier Forsvaret at her kan de fortsette å drive som det er.

Greni syns det er viktig å understreke at gårdsbrukerne ikke ønsker at Forsvarsbygg skal finansiere en helt ny driftsbygning.

– De har ikke forlangt å få et nytt fjøs, kun at staten går inn med den verdien på driftsbygningen som Mattilsynet har sagt at de ikke kan fortsette å bruke.

– Vi ønsker ikke at Forsvarsbygg skal betale hele kostnaden med å sette opp den nye driftsbygningen. Det er viktig å få frem. Men vi ønsker at Forsvarsbygg skal dekke merutgiften vi får med å bygge ny driftsbygning kontra det å bygge på den eksisterende, har Dag Inge og Kari Hernes sagt til Fosna-Folket.