Onsdag ble en mann i 20-årene stoppet av politiet for brudd på veitrafikk-loven.

- Patruljen stanset en bil med tilhenger, og når man kjører med tilhenger blir man definert som et vogntog. Da må man se på hva bilen kan transportere, og deretter sammenligne førerkortet opp mot bilen og hengeren, og hva man har lov til å frakte, sier Hallgeir Stjern i Fosen lensmannsdistrikt, til Fosna-Folket.

Anmeldt

Hovedregelen for bilførerkort er at du må avlegge egen tilhengerprøve og få påført bokstav E i førerkortklasse B, C, D hvis du skal trekke tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg, ifølge Statens vegvesen.

- I dette tilfellet dreide det seg om en tilhenger med overlast. For å frakte det vogntoget - i henhold til veitrafikkloven - måtte føreren ha hatt førerkort klasse BE.

Men det hadde føreren, ifølge Stjern, ikke. Dermed ble føreren anmeldt for forholdet.

- Bilen kunne transportere hengeren og mengden. I dette tilfellet var det førerkortet som ikke strakk til, sier Stjern.

Forvirrende

På et helt vanlig førerkort - utstedt i 2001 - er det 16 forskjellige kategorier. Vanlig oppkjøring for å kjøre bil i Norge, er til klasse B. Denne klassen tillater å trekke en tilhenger på opp til 750 kilo.

- Det er såpass mange regler rundt dette, at jeg forstår at hvermansen har vanskeligheter med å henge med.

Stjern bruker et eksempel for å illustrere et klassisk tilfelle.

- Hvis bilens totalvekt er 3 000 kilo og trekker en tilhenger som frakter 750 kilo, så havner man over 3,5 tonn. Dermed strekker ikke dagens B-klasse-førerkort til.

Illustrasjonsbilde Foto: Fosen brann- og redningstjeneste.

Fra B til BE

Løsningen er å oppgradere førerkortet, men dette krever ekstra oppkjøring.

- Den som har førerkort BE kan kjøre det meste, men da må man passe på at bilen er stor nok i forhold til det man frakter.

Stjern forteller at det forekommer en del lignende trafikk-forseelser på Fosen, men uten at han sitter på statistikk som sier noe om antallet tilfeller.

- Jeg tror dette er noe som går mer på folks uvitenhet enn at de bryter trafikkreglene bevisst. Så folk må gjerne laste ned den appen.

Med «den appen» mener Stjern Statens vegvesens app til smarttelefoner, som heter «Bil og henger». Med denne får bilfører raskt svar på hva bil og førerkort tillater.

Mange tall og bokstaver Foto: Erik Eikebrokk

Tilhenger-kalkulator

Statens vegvesens tilhenger-kalkulator kan også benyttes. Her får bilfører kjapt svar ved å legge inn registreringsnummer på bil, tilhenger og førerkortklasse.

Her er utdrag fra "tilhenger-loven":

Med «personbil mv.» mener man bil i klasse B, dvs. bil med tillatt totalvekt høyst 3500 kg og godkjent for transport av høyst 8 passasjerer i tillegg til fører. Det er viktig å merke seg begrepene «tillatt totalvekt» som betyr den maksimale totalvekt kjøretøyet er registrert for i vognkortet, og «aktuell totalvekt» som er den vekten kjøretøyet med eventuell last, har ved en vektkontroll.

Følg denne lenken for hele loven.