Bjugn kulturskole ble etablert i 1977 og feirer 40-årsjubileum i høst. Kulturskolen markerte seg raskt på landsbasis, og har gjennom alle årene bidratt til at sang og musikk har slått rot hos hundretalls av barn og unge i kommunen.

- Gleder meg til å spille sammen med dem

Fiolinisten Arve Tellefsen er en av våre mest anerkjente og folkekjære musikere, og med seg til Bjugn har Arve Tellefsen sin faste akkompagnør, Jørgen Larsen. Tellefsen har ved flere anledninger berømmet landets kulturskoler for deres arbeid med unge kulturtalenter, og har like ofte understreket den verdien kulturskolene har for rekrutteringen av utøvende musikere.

- Jeg gleder meg til å spille sammen med dem. Jeg regner med de er litt yngre enn meg, det blir stas for meg. De jobber godt med kultur, og jeg gleder meg, sier den folkekjære fiolinisten om den forestående konserten.

- Kulturskolen er hovedårsaken til at norsk musikkliv er så bra som det er. Talentene kommer ikke bare fra de store byene, de kommer fra små plasser på bygda, som i Bjugn. Norge var vel det første landet som fikk lovfestet at alle barn har rett til et musikk/kulturskoletilbud, så for det skal politikerne for en gangs en gangs skyld ha skryt, sier Tellefsen.

- Men; politikerne må skjerpe seg. Det blir dessverre dyrere og dyrere på kulturskolene, og det er lange køer, noe som vi kanskje ser mer av i de større byene, men politikerne må ikke ta noe hvileskjær i sjøen der, understreker han.

- Betyr enormt mye

Kulturskolens rolle i lokalsamfunnet har stor betydning, og det bør derfor være et område som prioriteres av våre politikere, mener Tellefsen.

- Det betyr enormt mye for musikklivet og for kulturlivet at de unge har en arena for inspirasjon og utvikling. Det hadde vært stusslig uten. Jeg benytter enhver anledning jeg får til å snakke varmt om kulturskolen, men den gode ideen er at alle skal ha muligheten til å delta, og det får ikke alle når prisene blir så høye at ikke alle har råd til å delta, sier Tellefsen.

Arve Tellefsen har spilt på Fosen før, sist gang i Åfjord kirke. Men han kan ikke huske at han har vært i Bjugn.

- Jeg har vært på Fosen noen ganger før ja, blant annet i Åfjord. Jeg tror ikke jeg har hatt konsert i Bjugn før, det må i så fall ha vært veldig lenge siden, sier han.

Arve Tellfsen og Håvard Gimse i Åfjord kirke i 2006. Foto: Snorre Berg

- Jeg skal bare være med

Det å spille sammen med de unge talentene fra kulturskolen er det han gleder seg mest til, og selv om han er utnevnt æresgjest så er det ungdommen som har hovedrollen, mener Tellefsen:

- Gled dere til å høre ungdommen i fri utfoldelse, det blir stas. Jeg har ikke hovedrollen i dette, jeg skal bare være med, sier han.

Kultursjef Svein Strugstad og kulturskolerektor Bjørnar Harøy gleder seg over å ha fått Tellefsen med på laget til jubileumskonserten:

- Vi synes sjøl at det er et lite skup, Arve Tellefsen er en verdensartist som har spilt med de største orkestrene rundt om i verden, og er anerkjent på lik linje med Leif Ove Andsnes. Han er 81 år gammel, men likevel helt på teknisk høyde, sier Strugstad og Harøy.

Kulturskolens talsmann

Jubileumskonserten skal foregå i Bjugn kulturhus, og er blant annet et resultat av det gode samarbeidet mellom kulturhuset og kulturskolen i kommunen.

- Tellefsen er jo en kulturskolens talsmann, og det er litt av linken til at vi i det hele tatt har turt å tenke tanken på å få ham hit, sier Harøy.

- Han er en idealist, og var også med da vi hadde støttekonsert for musikk, dans-og dramalinja. Tanken er å få med tidligere og nåværende elever til konserten, sier Strugstad.

Bjørnar Harøy og Svein Strugstad håper på fullsatt sal under jubileumskonserten. Foto: Siri Wold

- Plana er å få med en strykekvartett, en blåsegruppe og dansere, en menuett for lette ballettføtter. I tillegg stiler Arve Tellefsen med flere egne nummer, sier Harøy.

Hele forestillingen skal på et vis speile Bjugn kulturskoles historie gjennom 40 år, og skolens rolle i Bjugn, forklarer Harøy.

Bjugn kommune har tidligere år kommet godt ut på Telemarksforsknings årlige kulturindeks, og selv om resultatet nå speiles litt av kommunens økonomiske situasjon, så er det all grunn til å tro at dette vil endre seg, tror de de engasjerte herrene.

- Nå har vi bedre tall økonomisk, og vi får håpe at vi klarer å klatre til topps igjen, litt sånn som RBK, sier Strugstad.

Skal speile kulturskolens rolle

- Hvordan får dere samlet alle tidligere elever og nåværende elever til øving før jubileusmkonserten?

- Det blir en utfordring å samle elevene, da mange er voksne og ikke er bosatt bare her i Ørland og Bjugn. Grovøvingen gjør elevene selv, og så blir det øving sammen med Arve Tellefsen samme dag som konserten, forklarer Strugstad.

- Det er leid inn ekstern regissør for anledningen, og vi har gjort noen grep. Det er synd at vi mistet musikklinja og de felles ressursene med den, men vi håper at vi med denne forestillingen kan speile kulturskolens rolle i Bjugn, sier Harøy