Åfjords ordfører Vibeke Stjern innledet møtet med å si at raushet har vært et prinsipp i forhandlingene mellom Åfjord og Roan.

– Når det er snakk om raushet, mener jeg det skal vises raushet fra begge parter. Det var ikke i mitt hode at det skulle være likhet i fellesnemnda, sier Stjern. Samtidig er hun klar på at Åfjord ønsker å få til like vedtak i begge kommunestyrer. Ellers går saken videre til Kongen i statsråd. Da kan prosessen ble satt på vent i flere måneder.

Roan har gått for et vedtak der det er 9-9 i fordeling mellom kommunene.

Fylkesmannen

Åfjord har 3200 innbyggere, Roan ligger på like under 1000. Stjern sier hun forstår at Ørland og Bjugn har likt antall i fellesnemnda. Der er folketallet jevnstort.

– Vi skal være rause, men vi må også representere våre innbyggere, sier Stjern.

Høyres Ivar Refsnes er enig med ordføreren. Han viser til at Åfjord har et kommunestyre med 21 representanter, Roan har 17.

– Med 9-9 har åfjord vist raushet, sier Høyres Håkan Berdahl.

Et forslag om at Åfjord skal ha leder og at lederen får dobbeltstemme, ble nevnt. I og med at fellesnemnda skal konstituere seg sjøl, ble dette forslaget ikke realitetsbehandlet.

Enighet nå

Alf Petter Tenfjord fra Fylkesmannen foreslår at politikerne blir enige om dette nå.

– Fellesnemnda kan ikke starte arbeidet uten at dere har like vedtak, sier Tennfjord.

Han sier det er bedre at kommunepolitikerne blir enige enn at en skal få presset gjennom vedtak med tvang.

Kristelig Folkepartis Liv Hugdal er ikke stemt for å gå for 9-9. Hun mener det også er raust om Åfjord går for 7-5 eller 9-7.

Både Fremskrittspartiets Halvor Bueng og partifelle Gunnar Singsaas er betenkte over at det skal være 9-9. Samtidig ser Singsaas betydninga av ei raus behandling av framtidige medborgere.

– Vi skal inn i framtida i lag, sier Bueng.

Symbolpolitikk

Tennfjord sier det er mye symbolpolitikk i dette. Hans erfaring er at fellesnemndene pleier å bli enige. Flere trakk fram at politikerne i Åfjord har en forpliktelse overfor sine egne innbyggere.

– Dere må hjelpe meg å legge fram dette på en måte som gjør at vi kan presentere dette for innbyggerne våre. Jeg er villig til å gå langt for at vi skal komme opp med et felles frslag, sier Stjern.

Venstres Ingrid Gauslaa Hårstad sier hun fortsatt står på prinsippet om at det må være likeverdighet.

Kommunestyret vedtok at ordfører skulle gå til Roan med et forslag om en fordeling på 9-9, men med leder fra Åfjord med dobbeltstemme.

Etter en pause kom hun tilbake og kunne fortelle at Roan ikke kunne fire på 9-9, men de kan gå med på at Åfjord får leder. Varaordfører Jon Husdal mener det har betydning for Åfjord i og med at nemndas leder setter dagsorden. Han får støtte fra Berdahl.

– Vi har uansett en intensjonsavtale som tilgodeser Åfjord, sier høyremannen.

Her fikk han støtte av Arbeiderpartiets Walter Solberg.

I avstemminga kom flertallet i kommunestyret fram til at ei fellesnemnd med fordelinga 9-9 der Åfjord får leder er greit.