LIVE: Følg Bjugn kommunes kommunestyremøte som går prarellelt med dette møtet direkte her.

Tirsdag er dagen hvor Ørland og Bjugn kommuner for alvor skal begynne arbeidet med å bli én kommune.

Fylkesmannen har bestemt at kommunene innen 25. august må gjøre likelydende vedtak i kommunestyret om navn, eller prosessen mot nytt kommunenavn, om størrelsen på det nye kommunestyret, om sammensetningen av en fellesnemnd for å jobbe videre med gjennomføringen av sammenslåingen, om hvilken revisor de skal bruke og enkelte andre oppgaver.

Fosna-Folket følger begge kommunestyremøtene direkte.

Timeplan:

09.00 Individuelle kommunestyremøter

11.00 Felles kommunestyremøte

----

Live:

10.32: Møtet heves. Felles kommunstyremøte begynner klokka 11. Det følger Fosna-Folket direkte. Takk for følget.

Kommunestyremøtet er hevet og ørlandspolitikerne fortsetter diskusjonene før felles kommunestyremøte med Bjugn klokka 11. Foto: Jakob Ellingsen

10.29: Kommunestyret diskuterer hvem som skal sitte i et mulig arbeidsutvalg. Et forslag er ordfører, rådmann og opposisjonsleder. Et annet alternativ som luftes er formannskapet som arbeidsutvalg.

10.26: - Det er fylkesmannen som leder det felles møtet. Det er fylkesmannen som skriver protokollen. Det fattes ingen formelle vedtak i møtet. Jeg er usikker på om det er mulig å kreve gruppemøter på vegne av politiske grupperinger, sier Myrvold.

- Det har vært veldig mye informasjon å hente inn før dette møtet. Så må vi være litt tålmodige. Vi har muligheten til å lykkes og også muligheten til å torpedere dette. Det tror jeg ingen ønsker, sier ordføreren.

10.24: - Med en så stor fellesnemnd anbefaler vi i saksframlegget vårt at man har et arbeidsutvalg og et partssammensatt utvalg der tillitsvalgte stiller mer på likefot, sier rådmann Glørstad.

10.22: Flere kommunestyrerepresentanter diskuterer mulige løsninger for hvilke representanter som eventuelt ikke får plass i en stor fellesnemnd med enten 18 eller 21 medlemmer fra hver kommune.

Det poengteres at man må bli enige med Bjugn om størrelsen.

10.20: Ordfører Myrvold informerer om at det flagges på Ørland kultursenter i forbindelse med dagens historiske møter selv om det ikke er en flaggdag.

- Dette er en merkedag, sier han.

10.16: Rådmann Glørstad understreker at kommunestyret kan velge hvilken mekanisme de ønsker, eller en politisk liste om hvilke av dagens kommunestyrerepresentanter som ikke får plass i en fellesnemnd.

Kommunestyret i Ørland har 25 representanter og kommunestyret i Bjugn har 21 representanter. Med en tanke om likevekt, blir minst fire av representantene i Ørlands kommunestyre ikke del av fellesnemnda.

10.14: Øyvind Næss, Sosialistisk venstrepartis eneste representant i Ørland kommune sier det selvfølgelig er viktig for ham som representant for et lite parti at det er viktig å få med alle partiene.

- Jeg deler ordførerens tanker om at vi ikke må dra inn for mye i dette første møte, sier Næss.

10.11: På spørsmål om hvorfor det finnes eksempler på kommuner der noen som sitter i kontrollutvalg sitter i fellesnemnd svarer Alf-Petter Tenfjord fra Fylkesmannen at det kan gå an å søke om unntak fra loven.

- Det er kongen som bestemmer og det kan være det er gitt unntak, sier Tenfjord.

10.08: - Jeg tror det er viktig at det første møtet i fellesnemnda kommer etter Stortingsvalget så ingen spekulerer på det. Jeg tror det blir bedre i fellesnemda der, sier Knut Ring (Ap).

- Vi ønsker bredest mulig fellesnemnd. Det er viktig at alle partier er representert i fellesnemnda. Vi ønsker ikke at partier detter ut, sier han.

Partier som for eksempel venstre kan miste sin representasjon om en fellesnemnd med 18 representanter fra Ørland kommune hvis man kun går etter oppslutning ved valget.

Ordfører Tom Myrvold og arbeiderpartiets Knut Ring i samtaler før kommunestyremøtet startet. Foto: Jakob Ellingsen

10.05: - Nå fikk vi klart svar på at dagens kommunestyre skal sitte frem til 1.1.2020, sier varaordfører Finn-Olav Odde (Sp).

10.03: Ordfører Myrvold sier han og Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) sammen har kommet med forslag om at fellesnemnda vil ha første møte fredag etter stortingsvalget, den 15. september.

- Om vi ikke blir enige, er det usikkert når departementet. Vi trenger ikke avgi ansvaret til noen andre.

- Vi må ikke ta stillingskrigen i dag. Det tror jeg vi står oss på som kommune, som saken, og i hvert fall omdømmemessig, sier Myrvold.

10.01: - Tror ikke det er noen politikere her som har beslutningsvegring. Dette handler om å legge opp til en prosess der vi klarer å diskutere ting i riktig rekkefølge og på riktig sted. Det er ingen i dette rommet som er uenige om at kommunesenter er den store striden, sier ordfører Myrvold.

- Jeg har stor tro på at felles oppgaver bør diskuteres i fellesnemnda. Jeg tror det er viktig at vi kommer oss dit. Om vi hiver opp alle de sakene i dag, er jeg redd for at vi ikke blir enige i dag, sier ordføreren.

Om man ikke blir enige er det Kommunal- og moderniseringsdepartementet å avgjøre disse sakene.

- Det vil være tidenes største mageplask. Det er ikke artig å havne på Nytt på Nytt og bli parodiert, sier han.

09. 58:  - Det vil være en situasjon med flere organ. De to kommunestyrene vil eksistere til 1.1. med unntak av det som ligger i fellesnemndas mandat og oppgaver for den nye kommunen. Samtidig vil fellesnemnda være der og slutte i det øyeblikket den nye kommune trer i kraft 1. januar, sier Alf-Petter Tenfjord i Fylkesmannen.

Det blir da to kommunestyrer som sitter, et nytt felles kommunestyre og fellesnemnda som har ulike oppgaver.

09.56: Bjørnar Dahlberg (Frp) spør om hvem som skal styre kommunen mellom kommunestyrevalget høsten 2019 og 1. januar 2020 når ny kommune trer i kraft.

09.54: - Jeg som ordfører vil råde oss til å følge det rådet vi får fra rådmannen om å konsentrere oss om det vi må vedta i dag. Det er mulig å fremme politiske saker i fellesmøtet, sier ordfører Tom Myrvold.

09.53: - Jeg personlig har stor tvil om at det lar seg gjøre å bli enige om en bred politisk plattform i dag, sier Glørstad på spørsmål.

Han sier det er mulig å bli enig om problemstillinger utover ting som må vedtas i dag, men at det da må være bred enighet om det.

09.50: Rådmannen redegjør for hvilke oppgaver fellesnemnda vil ha i oppstartsfasen. Han sier en viktig oppgave er å ansette en prosjektleder for sammenslåingen. Den personen vil sannsynlig bli rådmann i den nye kommunen, og stillingen vil etter alt å dømme lyses ut eksternt.

09.48: : - Vi må ha et system for varamedlemmer så vi kan opprettholde likhet selv med forfall. Det er viktig for arbeidet mellom kommunene i fellesnemnda, sier Knut Ring (Ap).

09.46: Det stilles spørsmål om hvordan man eventuelt kan ha varamedlemmer i fellesnemnda.

Ordfører Myrvold sier det etter inndelingsloven ikke er krav til å ha vararepresentanter i en fellesnemnd for kommunesammenslåing.

- Vi må selv vedta om vi skal ha varamedlemmer, og vi må selv vedta hvilke kriterier vi har for hvem som kalles inn som vara, sier Myrvold.

Direktør Alf-Petter Tenfjord i fylkesmannen på talerstolen for å gi ytterligere avklaringer på tekniske spørsmål. Foto: Jakob Ellingsen

09.41: Fylkesmannens Alf-Petter Tenfjord forteller at man ikke må bli enige om antall medlemmer i kommunestyret i den nye kommunen i dag. Rådmann Snorre Glørstad understreker hvor dynamisk prosessen er, og sier det er en ny saksopplysning for ham.

09.39: Kommunestyret stiller spørsmål for faglige avklaringer på den informasjonen rådmannen har presentert.

09.36: - Alle vedtakene på de to kommunestyremøtene må være identiske på de punktene det må fattes vedtak om i dag. Hvis en eller begge kommunene velger å ta inn andre vedtak som ikke er likelydende, forhindrer ikke det at vedtakene kan gå til departementet og blir med i forskriften om ny kommune, sier Rådmann Snorre Glørstad avslutningsvis.

09.32: - Vi legger ikke til at fellesnemndas leder skal ha dobbeltstemme. Vi kan be Fylkesmannen eller andre om råd. Jeg vil understreke at vi ikke kan overlate beslutningen til noen andre, men fellesnemnda må fatte en beslutning, sier den øverste administrative lederen i Ørland kommune.

09.30: Glørstad forteller at rådmennene i de to kommunene har et håp om at fellesnemnda fatter vedtak med brede enigheter. De legger derfor opp til et konsensusutvalg. Der man ikke blir enige må derimot sakene avgjøres ved avstemning.

09.27: - Vi følger i all hovedsak forslaget til mandatet for fellesnemnda fra Orkland kommune. De har hentet mye fra andre ulike steder. Det ser ut til å danne seg en liknende plattform for mange kommuner i kommunereformen, sier Glørstad.

09.24: Rådmannen går gjennom fire ulike modeller for hvordan man setter sammen en fellesnemnd som skal jobbe med sammenslåingen til en ny kommune.

Det er en teknisk gjennomgang. Hovedmomenter det er viktig for kommunestyret å ha med seg. Lovens minimum er at det må være minst tre representanter fra hver kommune. Representantene i fellesnemnda må sitte i kommunestyret.

09.21: - Dagens jobb består i korte trekk av å sette sammen fellesnemnda for en ny kommune, sier Glørstad, som fortsatt holder på med sin orientering i innledning til kommunestyremøtet.

- Vi bygger en plattform der vi forutsetter at det skal være like mange representanter fra hver av de to kommunene. Kommunene er på veldig, veldig mange måter veldig like. Det er ikke noe krav at det skal være like mange representanter fra hver kommune i fellesnemnda, sier Glørstad.

Det er ikke store grunnleggende forskjeller på de store tunge indikatorene. Det er ikke hele sannheten, men en del av sannheten, sier Rådmannen.

09.16: Glørstad forteller at det rent formelt må gjøres individuelle vedtak i hvert av de to kommunestyrene for de sakene det blir enighet om i fellesskap.

09.12: - Vi har fått senere informasjon om at det ikke er nødvendig å behandle navnespørsmålet i dag. Som rådmenn har vi valgt ikke å foreslå størrelsen på en fellesnemnd. Det er en prinsipiell årsak til det, sier Glørstad.

- Vi som rådmann ønsker ikke komme med en tilrådning på et politisk utvalg. Det er dere som politikere som må bestemme sammenslutningen av det politiske organet, fortsetter rådmannen i Ørland kommune.

Han leder kommunestyret gjennom et notat med oversikt over de ulike elementene som må avgjøres for å komme med i forskriften om ny kommune.

09.11: - Når vi går inn i fellesmøtet, så foreslår jeg og Emil (Raaen, rådmann i Bjugn kommune) akkurat det samme. Ikke et komma i saksframlegget eller innstillingen er sammen, sier Glørstad.

- Det som er stridstemaet, det er den avtalen som ble signert av forhandlingsutvalgene i fjor, rådmennene legger til grunn at den ikke behandles i dag. Vi nevner avtalen i saksframlegget av to grunner. Vi er nødt til å hente to elementer fra avtalen til det vi skal snakke om i dag. Det ene er navnet på kommunen, det andre er antall medlemmer i det nye kommunestyret, sier rådmannen.

09.08: - Jeg skal bare gå gjennom saksframlegget som rådmannen har utarbeidet, sier Rådmann Snorre Glørstad fra talerstolen.

- Vi skal lage grunnlaget som skal lage en forskrift om den nye kommunen. Det skal skje innen 25. august, altså om tre dager. Det er det vi har forholdt oss til. Vi har ikke prøvd å legge noe mer eller mindre i saksframlegget, sier Glørstad.

Rådmann Snorre Glørstad Foto: Jakob Ellingsen

09.04: Ordfører Tom Myrvold informerer om saksgangen. Rådmann Snorre Glørstad skal gi en orientering. Ordføreren ser for seg at møtet skal være ferdig cirka klokken 10.45 før felles møte klokka 11.

09.02: Etter opprop opplyser ordfører Tom Myrvold (H) at dette individuelle kommunestyremøtet er et drøftingsmøte uten vedtak med de samme sakene som skal behandles i fellesskap senere i dag.

09.00: De siste representantene i kommunestyret i Ørland kommune er på vei inn i salen.