REFERAT: Ørlands kommunestyremøte

Tirsdag er dagen hvor Ørland og Bjugn kommuner for alvor skal begynne arbeidet med å bli én kommune.

Fylkesmannen har bestemt at kommunene innen 25. august må gjøre likelydende vedtak i kommunestyret om navn, eller prosessen mot nytt kommunenavn, om størrelsen på det nye kommunestyret, om sammensetningen av en fellesnemnd for å jobbe videre med gjennomføringen av sammenslåingen, og om hvilken revisor de skal bruke samt enkelte andre oppgaver.

Fosna-Folket fulgte begge kommunstyremøtene direkte.

Timeplan:

09.00 Individuelle kommunestyremøter

11.00 Felles kommunestyremøte i storsalen på Ørland kultursenter

----

LIVE: Nyeste oppdatering øverst

10:39: Det er tjue minutter til det felles kommunstyremøtet begynner. Møtet heves.

10:36: - Hvem vedtar budsjett i 2019? spør Aaland.

- Fellesnemnda vedtar budsjett for 2020, sier Undertun.

- Da burde det være ei retningslinje for fellesnemnda. Unødvendig å lage en krangelsak om det, sier Aaland.

Bakgrunnen for budsjettdiskusjonen har med eiendomsskatten å gjøre.

10:32: - Det er mye vi ikke har snakket om i avtalen, vi har rikelig å holde på med i fellesnemnda fremover, sier Undertun.

Raaen sier at loven gjør det mulig å ha ulik innkreving på eiendomsskatt i to år. Per i dag har ikke Ørland eiendomsskatt, men det har Bjugn.

- En ny kommune bestemmer selvsagt selv hvordan den vil forholde seg til eiendomsskatten, sier Raaen.

- Jeg syns ikke vi skal krangle om eiendomsskatt hvis vi blir sammenslått. Det samme bør gjelde i hele kommunen. Å ha eiendomsskatt på de bedriftene som ligger i Bjugn, tror jeg ikke er smart på lang sikt, sier Undertun. Jeg vil gjere forbigå det temaet i stillhet, og la den nye kommunen ta stilling til dette.

10:29: - Jeg vet at mange i Ørland kommune ønsker omkamp om avtalen og administrasjonssenter. Har vi en strategi for å møte dette? spør Ole Graneng.

10:25: - Fellesnemnda har mange oppgaver. Det er plenty av ting som skal finnes ut av. Det er mye som skal forhandles om eller bli enige om. Jeg tror fellesnemnda vil ha plenty arbeid frem til 31.12.2019, sier Undertun.

- Vil nåværende kommunestyrer i kommunene sitte frem til kommunevalget i 2019?

- Jeg mener at kommunstyrene blir sittende ut året, svarer rådmann Emil Raaen.

Ettersom den nye kommunen trer i kraft fra og med 1.1.2020, er alternativet at kommunestyrene i Ørland og Bjugn kommuner, etter kommunevalget i 2019, bare blir virksom i tre måneder.

10:20: - I utgangspunktet er fellesnemnda et konsensusorgan, det vil si at det forutsetter enighet, sier ordfører Undertun.

Fra høyre: Varaordfører Hans Eide, ordfører Ogne Undertun og rådmann Emil Raaen. Foto: Erik Eikebrokk

10:16: Rådman Emil Raaen orienterer kort om hvordan det kommende felles kommunestyremøtet vil foregå. Det starter klokken 11.00 i storsalen i Ørland kultursenter.

10.15: Det diskuteres om revisoren skal velges for det nye kommunstyret eller for fellesnemnda. Det rasler i papirer mens søket pågår.

Det bekreftes at det er for fellesnemnda revisoren skal velges.

Fosen kommunerevisjon IKS velges enstemmig som revisor.

- Ja, der var våre første vedtak gjort i Ørland kommune, sier ordfører Undertun.

10.12: Bjugn vedtok åtte punkter i sitt formannskapsmøte forrige uke, mens Ørland ikke behandlet eller vedtok noen av disse punktene. Det diskuteres om hva Ørland kommune tenker om disse punktene, som angår navn, størrelse på kommunstyret og revisor, blant annet.

Formannskapets innstilling fra forrige uke møte vedtas enstemmig.

10.11: - Det er i møtet etter felles drøftingsmøte at vedtak skjer, presiserer rådmann Raaen.

- Vi må finne et felles punkt i det felles møtet, og så kan vi vedta etterpå. Det er jo i det felles møtet at vi finner ut hva den andre parten ønsker, sier Undertun.

10:10: - Jeg støtter ordførerens forslag om å lytte til Fylkesmannens anbefalinger. Vi kan stå oss på å vedta formannskapets innstillinger. Så får vi vente og se hvilke utspill Ørland kommer med, sier varaordfører Hans Eide.

10.08: - Jeg syns vi skal gå for Ørland-navnet. Et annet spørsmålet om kommunevåpen, og hvordan dette skal utformes, sier Per Odd Solberg.

- Jeg tror ikke vi trenger å snakke om kommunevåpen i dag, men hvis vi blir enige om det, så er jo det bra, sier Undertun.

10.07: - Jeg vet ikke hvor genuint ønsket om et annet navn er. Jeg kan ikke forstå at ørlendingene ønsker et annet navn enn sitt eget. Jeg tror det kan være smidig å la det navnet være oppe til diskusjon, sier Undertun.

- Jeg tolker det annerledes. Jeg tolker det som at man ønsker noe annet senere. Det er min frykt, sier Aaland.

10.06: - Hvis vi utsetter diskusjonen om navn, er det ekstra viktig at vi forankrer grunnlaget i intensjonsavtalen.

- I dag blir det ikke vedtatt noe som ikke begge kommunene er enige om, sier Undertun. Det vi må bestemme i dag er revisor og størrelsen på kommunstyrene, og fellesnemnda. Vi kan ikke pålegge den andre parten å vedta noe de ikke er klare for å vedta. Så hvis Ørland ikke ønsker å gjøre dette, så kan vi ikke gjøre dette.

- Historisk sett har vi utsatt de mest delikate tingene helt til slutt, og da har det kommer uheldig ut. Jeg tenker at det kan være viktig å forankre dette tidlig, for å unngå uenigheter utover høsten, sier Aaland.

10.04: Ordføreren mener at det er opp til fellesnemnda selv om den vil velge vararepresentanter.

Ole Graneng (Sp) mener at dette bør gjøres.

Det diskuteres om "alle" partier i kommunen bør være representert i fellesnemnda.

- Venste og KrF er ikke valgbare til en fellesnemnd, sier Hans Eide (Sp).

10.00: Navn på ny kommune må være på plass senest 1. november.

- Det er neppe noen ulempe at vi blir enige om navn allerede i dag, sier ordfører Undertun.

09.55: - Det blir en veldig stor fellesnemnd hvis den skal bestå av kommunestyrene. Kommuneloven krever at det er én representant fra kommunstyret som skal sitte i kontrollutvalget. Jeg forutsetter stemmelikhet, og da kan det nye kommunestyret bli så stort som 36, med 18 fra hver kommune, etter at Ørland har redusert sin, på grunn av ønsket om stemmelikhet, sier varaordfører Hans Eide (Sp).

Lene Kotte er enig med Eide.

- Jeg syns at bare tre fra hvert kommunstyre er for lite, samtidig som jeg syns det høres veldig mye ut med hele kommunestyrene.

Kotte mener det kan bli for belastende for de som ikke har politikken som heltidsjobb.

09.53: - Jeg mener at det hadde vært fornuftig at fellesnemnda hadde bestått av de to formannskapene, sier Undertun.

- Vi kan spille ballen litt over til fylkesmannen for å få råd.

- Vi har fått beskjed fra fylkesmannen om at navn ikke er nødvendig å vedta i dag, sier rådmann Emil Raaen. Fylkesmannens råd om at avtalen skal legges til grunn ikke endres fordi om man gjør endringer på fellesnemnda.

09.50: - Det er forskjellige fordeler og ulemper med stor og liten fellesnemnd, sier opposisjonsleder Einar Aaland (H).

- Jeg syns det er viktig at vi tar et utgangspunkt nå. Jeg stiller meg tvilende til å røre i den tidligere fremforhandlete avtalen. Jeg er redd det kan komme en omkamp.

- Jeg ønsker vi kan gå inn i forhandlinger på frivillig basis, ikke med tvang.

Flere kommunestyremøterepresentanter sier at de ønsker stemmelikhet og like mange representanter fra hver kommune i fellesnemnda, men at nemnda ikke blir for stor.

09.49: - Hvis det blir en stor fellesnemnd så trenger vi et arbeidsutvalg. Det kan bli omfattende møtevirksomhet, når man tenker på hvor mye vi møttes gjennom forhandlingene, for å komme noen vei, sier Undertun på Ole Granengs spørsmål om arbeidsmengden.

- Det krever nok en god del møter.

09.48: - Jeg tror vi skal lytte til hva Ørland ønsker, og samtidig høre på Fylkesmannens anbefalinger. Både hva gjelder størrelse på fellesnemnda og navn på kommunen. Men dette er mitt ståsted, sier Undertun.

09.46: - Formannskapene ville gjenspeilet valgresultatet og ville gitt fellesnemnda like mange representanter fra hver kommune, sier Raaen.Rådmannen peker på demokratiske fordeler med en størst mulig fellesnemnd.Ordfører Undertun sier at fellesnemnda minst kan bestå av tre kandidater fra hver kommune; ordfører, varaordfører og opposisjonsleder.

09.44: Emil Raaen svarer: - Kontrollutvalget medlemmer er ikke valgbare. Derfor må medlemmene enten tre ut av kontrollutvalget eller IKKE være valgbar. Det er åpning for å ha forskjellig antall medlemmer fra hver kommune, slik man har i Rissa/Leksvik. Jeg tror det er smart å ha stemmelikhet i denne sammenslåingen. Viktig med konsensussamarbeid for at dette skal fungere, men det er ikke noe loven pålegger.

09.42: Ordfører Ogne Undertun får ordet: - Da er det klart for dagens store sak. Jeg forstår det slik at Ørlandet ønsker en annen fellesnemnd enn det som er fremforhandlet tidligere. Slik jeg har oppdattet det ønsker Ørland en størst mulig nemnd. Antar at de tar utgangspunkt i kommunstyret. Et par praktiske problem. Bjugn kommunestyre er mindre enn Ørlands, og Bjugn har tre kommunstyremedlemmer i kontrollutvalget. Da blir spørsmålet hva man gjør med det?

09.41: Da er vi igang med samtaler om kommunesammenslåing.

09.33: Orientering om og diskusjoner om kommunesammenslåing har fortsatt ikke kommet igang.

09.30: Ordfører Ogne Undertun (Ap) har kommet.

Ordføreren ankommer kommunstyremøtet. Foto: Erik Eikebrokk

09.24: Møtet starter med at kultursjef Ådne Røkkum orienterer om oppstart av ny ungdomsklubb i Bjugn.

09.22: Varaordfører Hans Eide setter møtet. Ordfører Ogne Undertun. Det gjøres opprop.

09.13: Møtet skulle startet for et kvarter siden.

Rådmann Emil Raaen og varaordfører Hans Eide (Sp) i samtaler før møtet. Foto: Erik Eikebrokk

09.07: Ordfører Ogne Undertun (Ap) har fortsatt ikke ankommet møtesalen.

09.02: Rådmann Emil Raaen har funnet sin plass. Det samme har ny personal- og organisasjonssjef i Bjugn kommune, Arild Risvik, gjort, og opposisjonsleder Einar Aaland (H).

08.59: Mange av representantene har pyntet seg med blazer og skjorte. Da er det alvor.

08.56: De første kommunestyrerepresentantene ankommer Ørland kultursenter.

De første kommunestyrerepresentantene ankommer Ørland kultursenter. Foto: Erik Eikebrokk

---