Ørland-politiker Bjørnar Dahlberg (Frp) ler lett når Fosna-Folket stiller spørsmålet.

- Jeg synes at senteret bør legges dit det er mest hensiktsmessig. Jeg ser ingen annen plass enn Brekstad, men Botngård kan godt være administrasjonssenter. En flersenterkommune er også mulig. Det er mange løsninger, men rådhuset bør ligge på Brekstad, svarer han og argumenterer med at Brekstad er et kommunikasjonsknutepunkt med ferje, hurtigbåt og flyplass.

Avtalen av 2016

Da representanter fra Ørland og Bjugn forhandlet om sammenslåing i fjor vår, ble partene enige om følgende:

«Kommunens administrasjonssenter er Botngård, der ordfører og rådmann med ledergruppe, stabs- og støttefunksjoner legges», står det i avtalen.

I henhold til avtalen skulle også tekniske tjenester samt oppvekstsenter legges til Botngård, mens Brekstad skulle få næringssenter, helse- og velferdsadministrasjon og familiens hus. Kulturadministrasjonen skulle fordeles mellom Botngård og Brekstad. Det ble den gang ikke avgjort hvor ledelse og innhold i oppfølgingstjenesten, Frivillighetssentralen og drift av idrettsanlegg skulle ligge.

I folkeavstemningen i mai 2016 sa ørlendingene nei til sammenslåing, mens bjugningene sa ja.

- Har sagt nei

Bjugn-politikerne ønsker å legge 2016-avtalen til grunn for forhandlingene i fellesnemnda, men der er ikke alle Ørland-politikerne like tydelige.

- Formelt sett er ikke avtalen fra 2016 vedtatt i Ørland kommunestyre. Satt på spissen, så har ørlendingene også sagt nei til den, påpeker Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) som understreker at han som folkevalgt må ta hensyn til hva innbyggerne mente om avtalen.

Samtidig påpeker Myrvold at han selv var med og forhandlet frem avtalen i fjor vår, og at han ikke nødvendigvis er uenig i innholdet. Han tror også at årsaken til at flertallet i Ørland stemte nei, henger sammen med hvordan betydningen av administrasjonssenteret ble oppfattet.

- Jeg sier ikke at vi bare skal kaste avtalen, påpeker Myrvold.

Han mener imidlertid at forhandlingene våren 2016 bar preg av avtalen som allerede lå der fra våren 2015. Høsten 2015 var det kommunevalg, og de nye folkevalgte «arvet» en intensjonsavtale om sammenslåing fra det forrige styret.

Les mer: Den nye kommunen fikk navnet Ørland.

- Ikke viktig

I likhet med de andre politikerne Fosna-Folket snakker med, påpeker Ørland-ordføreren at senterdebatten skal tas i fellesnemnda. Både Ørland og Bjugn kommunestyre vedtok torsdag at nemnda skal bestå av 42 representanter. 21 fra Bjugn og 21 fra Ørland.

Myrvold mener senterdebatten ikke er noe å vente med.

- Politikerne klarer ikke å holde seg unna den. Vi må få tatt den debatten og få ut meningene, men det skal vi gjøre i fellesnemnda, sier ordføreren.

Han ønsker ikke på nåværende tidspunkt å svare på hvor han mener senteret i den nye kommunen skal ligge.

- Plasseringen av rådhuset er ikke viktig. Jeg ser hvor lite folk som er innom, sier Myrvold som virker å holde alle dører åpne i senterdebatten.

I likhet med Dahlberg, nevner han også flersentermodell som et alternativ. Når Fosna-Folket spør om han går med på å legge senteret til Botngård, ettersom navnet på den nye kommunen ble Ørland, svarer Myrvold at han ikke ser noen sammenheng mellom de to tingene.

- Vi har ikke byttet bort navnet med kommunesenteret, sier han og viser igjen til at debatten skal tas i fellesnemnda.

Vil ha to senter

Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) med mikrofonen. Foto: Jakob Ellingsen

Stemningen virket å være god etter tirsdagens kommunestyremøter på Brekstad. Gunnhild Tettli fra Ørland Arbeiderparti var fornøyd med at det ble likelydende vedtak både i Ørland og Bjugn kommunestyre. Når det gjelder spørsmålet om senter i den nye kommunen, sier hun at det ikke er noen automatikk i at Bjugn får senteret.

- Det er opp til fellesnemnda. Vi i Arbeiderpartiet håper vi blir enige om en to-senterløsning, at funksjonene blir fordelt slik avtalen fra 2016 ble skissert, sier Tettli.

I likhet med Myrvold, mener heller ikke hun at det er spesielt viktig hvor rådhuset ligger. Når det gjelder den fremforhandlede intensjonsavtalen fra i fjor vår, så mener Tettli at det er en god avtale. Intensjonsavtalen fra i fjor var vi i Ap fornøyd med. Den var balansert, med løsninger som ivaretok begge de nåværende kommunene. Det var en avtale som så fremover og fant løsninger. Så vi tenker at den er verken fordel Ørland eller fordel Bjugn.

- Vi kan leve godt med den. Samtidig er vi nødt til å ha det med oss at innbyggerne stemte imot avtalen. Det må vi ta med oss, og finne ut hvorfor innbyggerne stemte imot. Vi må finne en løsning der folket blir fornøyd også, påpeker Tettli.

Vil ikke si noe

Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) vil si minst mulig om senterdebatten, når Fosna-Folket ringer.

- Den nye kommunen får navnet Ørland. Forventer Bjugn-politikerne at ørlendingene er med på å la Botngård bli senter?

- Det overlater jeg til det videre arbeidet i fellesnemnda. Jeg ønsker ikke å si noe om det i dag, er Undertuns umiddelbare respons.

Tidligere i år, har Bjugn-ordføreren vist til 2016-avtalen på spørsmål om hvor kommunesenteret bør ligge. Og i den avtalen er Botngård som kjent administrasjonssenter. I dag gjentok Fylkesmannen at de mener 2016-avtalen bør legges til grunn.

Vil ikke utfordre Brekstad

Undertun sier at han synes det er dumt om fokuset i fellesnemnda blir kampen om senteret.

- Det er veldig mye mer som skal bestemmes. Jeg synes vi hadde et konstruktivt møte i dag, mener han.

Undertun understreker at det er to organisasjonskulturer som nå skal smeltes sammen.

- Hvor viktig er egentlig administrasjonssenteret?

- Det er opplagt at det betyr mer for Botngård enn for Brekstad. Samtidig er ikke vi uenige i at det er Brekstad som skal utvikles som et senter i et byperspektiv, men det er viktig for oss å skape trygghet for at også Botngård skal utvikle seg i fremtida. Men det er ingen politikere i Bjugn som mener at vi skal utfordre Brekstad som et stort senter, svarer han og viser til alle vekstimpulsene Brekstad har med kampflybasen som nær nabo.

- Det er ikke alltid at den største plassen har funksjonen som administrasjonssenter. Jeg håper vi kommer i mål med denne debatten.

Vi dekket tirsdagens møter live:

Bjugn kommunestyre

Ørland kommunestyre

Fellesmøte