I dag er dagen hvor Ørland og Bjugn kommuner for alvor skal begynne arbeidet med å bli én kommune.

Fylkesmannen har bestemt at kommunene innen 25. august må gjøre likelydende vedtak i kommunestyret om navn, eller prosessen mot nytt kommunenavn, om størrelsen på det nye kommunestyret, om sammensetningen av en fellesnemnd for å jobbe videre med gjennomføringen av sammenslåingen, og om hvilken revisor de skal bruke samt enkelte andre oppgaver.

Fosna-Folket fulgte begge kommunestyremøtene direkte tidligere i dag:

----

LIVE: Nyeste oppdatering øverst

12.59: - Det er to taler jeg husker. Det ene er Martin Luther King jr. sin. Den andre er John F. Kennedy, som sa; "we chose to go to the moon. Not becasue it was easy, but beacuse it was hard". Dette er et godt uttrykk for der vi er i dag med kommunesammenslåingen. Vi har valgt å gjøre dette. Det er ikke enkelt, det er vanskelig. Men jeg tror det vil få frem det beste i de to organisasjonene. Det er en utfordring vi er villige til å ta, og uvillige til å utsette.

- For meg er dette utrolig beskrivende for det vi driver med nå. Dette er det nærmeste vi kommer vår tids månelanding i samarbeidet mellom Ørland og Bjugn, sier Tom Myrvold.

Partene skal etter planen møtes i fellesnemnd 15. september.

12.56: - Da er vi ved veis ende i felles kommunestyremøtet, sier ordfører i Bjugn komme, Ogne Undertun.

- Takk til tilhørerne som møtte opp, og jeg håper dette er en god start på den nye prosessen. Jeg vil være tydelig på alvoret vi har gjort i denne saken. Vi vil jobbe konstruktivt for å få til dette, sier Undertun.

12.54: - Jeg skal forsøke å oppsummere den enighet som det er kommet frem til i salen. Tar utgangspunkt i de syv punktene som ligger i saksfremlegget, sier rådmann i Ørland kommune, Snorre Glørstad.

- Punkt 1; den nye kommunen skal hete Ørland kommune. Det står.

- Punkt 2; det nye kommunstyret skal ha 35 medlemmer.

- Punkt 3 og 4 er uendret. Fellesnemnda og regler for denne. Ingen endringer.

- Punkt 5. Fellesnemnda skal ha 21 medlemmer fra hver kommune. Det søkes om dispensasjon fra bestemmelsen om at medlemmer i kontrollutvalget IKKE kan velges som medlemmer i fellesnemnda. I tillegg skal det opprettes et arbeidsutvalg.

- Punkt 6 og 7 står som før, og er uendret.

12.47: Fylkesmannen presiserer at rådmennene skal jobbe med å lage likelydende vedtak i etterkant av møtet.

Fylkesmannen skal lage et punktvis referat av det som har foregått og skjedd i møtet.

Med dette har fylkesmannen kommet seg gjennom sin saksliste for møtet.

- Jeg er veldig glad for at vi har fått så gode drøftinger som vi har hatt. Jeg vil takke alle sammen for en konstruktiv deltagelse i prosessen, og ønsker lykke til i det som kommer med å bygge et nytt kraftsenter i Fosen. Håper den nye fellesnemnda jobber godt sammen, og har åpenhet både innenfor og utover. Så mye transparent og åpenhet som mulig er veldig viktig i en slik sammenheng, sier fylkesmannen.

12.45: - Det har vært et godt møte så langt. Jeg vet at både bjugninger og ørlendinger har trua på en ny, god kommune. Det har jeg også. Det er store muligheter for kommunen i fremtida. Det har vært en bra dialog her, og jeg har tro på fortsettelsen, sier Ole Graneng (Sp).

- Fellesnemnda har behov for å ansette en administrasjonssjef. Når vil denne bli ansatt?

- I løpet av høsten, er det departementale svaret fra Fylkesmannen.

12.42: - Vi bør ikke gjøre for stor forskjell på de to gamle kommunene når vi nå skal lage én ny, sier Undertun.

- Jeg er veldig enig med min kollega. Enig i at vi må være i samme båt fra og med 1.1.2020, sier Myrvold.

Det er eiendomsskatten som er basis for diskusjonen. Bjugn har pdd. eiendomsskatt, mens Ørland kommune har det ikke.

12.40: Ordførerne er enige i at de har kommet langt i beslutningsprosessen i dag, og at det er naturlig å ta den videre prosessen i kommunstyremøter og fellesnemnd.

Siste punkt på sakslista er "diverse".

12.39: - Det viktige på møtet i dag er å få fellesnemnda i gang. Så har kommunene gjennom nemnda muligheten til å ta opp mange nye spørsmål. Samtidig har jeg vært klar på at det er fornuftig å prøve å komme seg videre fra de prosessene som har gått så mange ganger, sier fylkesmann Skjelbred.

12.37: - Jeg hører det som blir sagt. Sånn kan vi tro om hverandre, når vi har drevet og slåss i tjue år snart. For å få ro akkurat i dette, syns jeg det er raust av begge parter å legge begge de fremforhandlede avtalen inn i saken (både fra 2014 og 2016). Da spiller vi med åpne kort og skjuler ingenting.

- Så får nemnda ta stilling til dette. Jeg støtter Aaland på dette, hvis BEGGE avtalene blir med inn, sier Finn Olav Odde, varaordfører i Ørland kommune.

12.35: - I Bjugn har vi hatt et tilleggspunkt i saken, et punkt 8. Kommer det opp etterpå? spør Aaland.

- Nei, det kommer ikke opp her. Loven sier ikke at dette skal behandles i dette drøftingsmøtet, sier Skjelbred.

- For oss så handler dette om å få til en sammenslåing på best mulig måte. Jeg føler et behov for å sette et standpunkt. Punkt nummer 8, at fellesnemndas samarbeid bør baseres på fremforhandlet avtale, syns vi er viktig, sier Aaland.

12.32: Fylkesmannen orienterer om en del krav til fellesnemnda, og referer til et saksvedlegg, som ikke har vært oppe til debatt.

- Jeg opprettholder forslaget om at Ørland får lederen i fellesnemnda. Jeg tror det er greit at dette blir avklart nå, gjentar Undertun.

- Jeg tar dette til etteretning. Og vi er selvfølgelig villig til å ta på oss noe sånt, selv om vi ser at dette kanskje bør avgjøres i fellesnemnda, sier Myrvold.

- Det er naturlig at det er ordføreren i Bjugn som leder arbeidsutvalget, sier Myrvold.

12.31: - Jeg støtter det å få kvinnerepresentasjon i et slikt utvalg. Ulempen er at vi da utraderer opposisjonen i arbeidsutvalget. Derfor bør vi utvide med én til, sier Einar Aaland (H).

- Det er ikke snakke om å utelate opposisjonen i et arbeidsutvalg. Det er alltid nyttig å ha motstemmer med, sier Undertun.

12.28: - Jeg ser for meg at dette blir et veldig mannsdominert arbeidsutvalg, bemerker Thomas Hovde (Sp).

Hvis arbeidsutvalget blir som skissert nedenfor, vil arbeidsutvalget bestå av seks menn og ingen kvinner.

- En måte å øke kvinnerepresentasjonen i arbeidsutvalget er at utvalget utvides med posisjonslederne, der er det kvinner som står bak og passer på disse mennene våre. Det kan vi diskutere når vi oppretter fellesnemnda. Dette kan være en løsning, sier Eidsaunet (H).

Innspillet er ikke ment som et forslag.

12.26: Neste punkt på lista er arbeidsutvalg. Forslag til arbeidsutvalget, som skal drive frem saker som fellesnemnda skal ta stilling til og behandle, er ordfører, varaordfører og opposisjonsleder fra hver kommune.

- Dette vil jeg sterkt oppfordre kommunestyrene å ta stilling til etterpå, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold.

12.22: - Da høres det ut for meg som det er enighet om hva som er forslagene før kommunestyrenes møter etterpå, sier Skjelbred.

Neste punkt på lista er valg av revisor. Forslaget fra Bjugn kommune er Fosen kommunerevisjon IKS. Ingen andre forslag kommer inn.

12.16: Fylkesmannen oppfatter det som at det har kommet ett forslag om 21 representanter fra hver kommune i det nye kommunestyret.

Dette vil i så fall bety at det nye kommunestyret blir 42 representanter stort.

- Jeg er helt enig. Dette er et godt tall, sier Knut Ring (Ap).

Fylkesmann Brit Skjelbred styrer fellesmøtet. Foto: Jakob Ellingsen

Fylkesmannen oppsummerer at det er ønske om enighet om bredest mulig representasjon.

12.12: - Hvordan skal man plukke bort representanter fra kommunestyret for å oppnå representasjon fra alle partier? spør Aaland (H).

- Da vil jeg tro man må gå på valgmannslisten for kommunestyret. Vi må eventuelt snakke med departementet for å høre om det er noen føringer for dette, eller hvordan de har gjort det andre steder, svarer Skjelbred.

- Vi tenker å gjøre det ved å gå på rangeringslista til kommunestyret. Representantene vet hvem det gjelder, sier Myrvold.

12.08: Inndelingsloven sier ikke noe krav om varamedlemmer eller ikke.

- Vi har full fleksibilitet til selv å komme frem til om vi skal ha vararepresentanter eller ikke, sier Myrvold.

Foto: Jakob Ellingsen

Fylkesmannen ønsker drøfting om de tre forskjellige modellene som Myrvold presenterte.

- Vi ønsker likhet i fellesnemnda, og flest mulig. Det fordi at vi trenger å bli kjent på tvers av kommunestyrene og partier, sier Therese Eidsaunet (H). Forslaget mitt er at fellesnemnda består av 21 representanter fra hvert av kommunestyrene.

12.07: Det er i dag kommet frem at det er mulig å søke om dispensasjon for at man både kan sitte i kontrollutvalget OG samtidig være med i fellesnemnda.

- Hvis man tar utgangspunkt i at det skal være likeverd i fellesnemnda, slik Bjugn antyder, og Ørland er enig i, så ser jeg for meg at hver kommune stiller med 18 eller 21 kandidater, sier Myrvold.

Myrvold sier at det er antallet som er viktig å bestemme i dag, ikke hvem som skal sitte i fellesnemnda.

12.05: Det neste punktet er fellesnemnda, og hvem som skal sitte i denne.

Loven sier at ordfører, varaordfører og opposisjonsleder i hver av kommunene, SKAL være med i fellesnemnda.

- Jeg foreslår at Tom Myrvold velges som leder i fellesnemnda, sier Undertun.

- Det må kommunestyrene uttale seg om, sier Myrvold, og legger til at han ønsker at samtlige partier er representert.

12.03: - Vi ser allerede nå hvordan dette går. At Bjugn ønsker flest mulig vedtak, mens vi vil ha det over til fellesnemnda. Men vi i Senterpartiet støtter 35 medlemmer. Vi må bli litt enige, og flere må komme opp på talerstolen og si hva de mener. Vi støtter 35 medlemmer i det nye kommunestyret, slik at vi kan gå videre, sier varaordfører i Ørland kommune, Finn Olav Odde (Sp).

Einar Aaland (H), fra Bjugn kommune, støtter dette.

Therese Eidsaunet (H) trekker sitt forslag.

Dermed går det i retning av at det nye kommunestyret vil bli 35 representanter stort.

- Det er utfordringer med å være for mange i et kommunestyret, men det er betydelig verre å være for få. Vi støtter forslaget om 35, sier Tom Myrvold, ordfører i Ørland kommune.

11.59: - Jeg forstår hvorfor man ønsker større kommunestyrer, og argumentene om å øke representasjonen i den nye kommunen, sier Ogne Undertun, ordfører i Bjugn kommune.

Per i dag har Ørland kommune 25 representanter i kommunestyret. Bjugn har 21.

- Da kan jo 29 se litt lite ut, sier Undertun.

11.56: - Kan vi ikke like gjerne ta beslutningen om hvor stort det nye kommunstyret skal være nå, siden alle sammen er her i dag? spør Einar Aaland.

Hans Eide ber om en prøvevotering i salen.

- Det er veldig fint om kommunestyrene kan bli enige om dette punktet. Et punkt det burde være enkelt å bli enig om, sier fylkesmann Skjelbred.

11.52: Det kommer spørsmål om hvorfor kommunestyret skal bestå av 29 medlemmer. Myrvold overlater ordet til rådmann i Ørland, Snorre Glørstad, som forklarer at det er antall innbyggere (cirka ti tusen) som legger føringer på hvor stort det nye kommunestyret skal være.

- Vi er opptatt av at hele den nye kommunen blir representert i det nye kommunestyret. Derfor ønsker vi 35 representanter. Jo færre plasser til rådighet, jo verre er det å få inn representanter fra hele kommunen, sier Knut Ring (Ap).

Knut Ring i Ørland Arbeiderparti på talerstolen. Foto: Jakob Ellingsen

11.47: Neste punkt på sakslista er antall medlemmer i det nye kommunestyret.

- Vi ønsker flere representanter i det nye kommunestyret, sier Gunnhild Tettli (Ap).

- Senterpartiet i Bjugn, ved Hans Eide, går med på en økning i antall kommunestyremedlemmer.

Therese Eidsaunet (H) foreslår at avgjørelsen om antall kommunestyremedlemmer overlates til fellesnenmda.

Therese Eidsaune, representant for Høyre i kommunestyret i Ørland. Foto: Jakob Ellingsen

11.44: - Hvis det er bredt ønske om å vedta navnet Ørland i dag, så slutter vi oss til det. Poenget mitt i det tidligere innlegget var at det kunne være greit å flytte den avgjørelsen til fellesnemnda, hvis det gjorde prosessen enklere, sier Knut Ring (Ap).

Myrvold er ikke avvisende til Ørland-navnet, hvis det ikke kommer andre forslag. Det gjør det ikke.

- Da konkluderer jeg med at det er dette navnet som skal behandles i kommunestyrene etterpå, sier fylkesmann Skjelbred.

11.42: - Vi stemmer for at kommunen skal hete Ørland, sier Therese Eidsaunet (H).

11.40: - For Senterpartiet sin del er det viktig med et sterkt, lokalt styre. Vi ble enige om en avtale i 2014 også. Jeg tenker at både avtalen fra 2014 og 2016 kan være med inn i fellesnemnda, for de er ganske like, sier varaordfører i Ørland kommune, Finn Olav Odde (Sp).

Finn-Olav Odde (Sp) varaordfører i Ørland kommune. Foto: Jakob Ellingsen

11.38: - Hvis vi ikke blir enige, går saken videre til departementet. Jeg vil minne kommunestyrene på akkurat det, før vi stemmer om vedtak, sier Myrvold.

- Jeg skal ikke legge opp til noen stor disputt til dette, jeg sa jo tidligere at dette var litt opp til Ørland. Jeg syns det er litt defensivt å tenke at vi skal spille kortet over til Stortingspolitikere. Vi har jo et valg nå; hva ønsker vi å gå for, og hvordan gjør vi det? Er det lurt å utsette alt vi kan utsette, eller bør vi ta noen beslutninger nå? sier Undertun.

11.36: - Det er ulike syn på kommunenavn, uten at det betyr at det blir forskjellige vedtak, oppsummerer Skjelbred.

11.35: - Jeg har vært med på mange av prosessene vi har vært gjennom. Jeg frykter at det å utsette frister øker følelser og reduserer fornuft. Det er viktig at vi begynner å nærme oss grunnlaget som fellesnemnda skal jobbe med. Vi må basere oss på den fremforhandlete avtalen, der hvor mange både ga og tok, sier Einar Aaland (H).

Einar Aaland representerer Høyre i kommunestyret i Bjugn. Foto: Jakob Ellingsen

- Navnet Ørland var en viktig ting som vi snakket om da. Tenker at det er en grei start å få vedtatt det navnet tidlig. Uten å bestemme at det SKAL bli Ørland, men jeg mener det er viktig at vi lander ting, og ikke har det i lufta for lenge.

Å flytte avgjørelsen om kommunenavn til fellesnemnda avhenger av vedtak i de forskjellige kommunstyrene, presiserer fylkesmannen.

11.33: - På meg virker det fornuftig å ta diskusjonen om kommunenavn i fellesnemnda. Men husk at nemnda har veldig kort tid på seg til å få til veldig mange ting, sier Skjelbred.

11.29: - Holdninga til vårt kommunestyre er at vi ikke skal vedta noe mer i dag enn det vi må i forhold til minimumskravene, svarer Tom Myrvold.

- Vi hadde tenkt å la dette med navn ligge foreløpig. Det er ikke et signal om omkamp eller forhandlingskort fra vår side. Det handler om å la rett organ få diskutere dette. Derfor ønsker vi å la dette ligge foreløpig. Vi lar punktet være åpent foreløpig, og la den avgjørelsen bli tatt av fellesnemnda i første møtet, eller legge en plan for prosessen knyttet til dette, sier Myrvold.

- Det må være likelydende vedtak fra begge kommunene innen 1. november, sier Skjelbred.

I den tidligere avtalen, som fylkesmannen refererer til, ble det bestemt at navnet på den nye kommunen skal være Ørland, og at administrasjossenteret skal ligge i Botngård, i Bjugn. Det er i forbindelse med denne "avtalen" at tanker om en mulig "omkamp" har dukket opp.

Bjugn-ordfører Ogne Undertun sier Bjugn er inneforstått med at det fremforhandlete navnen på den nye kommunen på ytre Fosen skal hete Ørland kommune. Foto: Jakob Ellingsen

11.26: - I Bjugn har vi endt opp med Ørland som navn på den nye kommunen, og er komfortable med det. Det blir litt opp til Ørland, hva de tenker i den sammenhengen, sier Bjugn-ordfører Ogne Undertun.

11.25: - Åpenhet er viktig. Alle må få vite om det som skjer, også når det ikke skjer noe, er siste ord fra Fylkesmannen foreløpig.

Nå går prosessen over til punktene i inndelingsloven. Første punkt gjelder navnet.

- Hva tenker kommunene om navn, spør Skjelbred?

11.23: - Fellesnemnda får i oppdrag å følge opp disse spørsmålene. Fellesnemnda kan bli enig om en annen fordeling enn Fylkesmannens råd. Men balanse og likeverd er viktig for Fylkesmannen.

- Vårt råd er at prinsipper om likeverd og fellesskap tas vare på. Det er vårt råd, å legge denne avtalen i bunnen. Innsatsen må så rettes mot å bygge en felles kultur. Det er avgjørende for at man skal greie å ta ut de mulige gevinstene, slik at man kan forsterke tyngdepunktene i denne delen av fylket.

- En robust kommune med styrket økonomi som kan bli et kraftsenter på Fosen. Det er det det handler om.

- Hva får Ørland ved sammenslåinga? Ørland får Bjugn.

- Hva får Bjugn ved sammenslåinga? Bjugn får Ørland.

- Det er ikke lite å få!

11.21: - Det har alltid vært stridsspørsmål mellom Ørland og Bjugn, der den ene har ment det ene, og den andre parten den andre. Derfor kan vi ikke begynne disse forhandlingene på nytt.

Fylkesmannen viser til prosessen som har foregått mellom Rissa og Leksvik.

- Ting tar tid. Det er mye som skal på plass. Men som jeg sa, vi kan ikke pålegge noen ting, vi kan bare gi råd.

- Den siste avtalen bygger på en politisk og administrativ prosess, som peker på muligheter og utfordringer ved det å bygge en ny kommune. Gjelder å ta vare på det beste i begge kommuner. Det legges opp til å videreføre begge kommuner som attraktie sentra.

11.17: - Overgangen til ny kommune trer i kraft 1.1.2020. Det har Stortinget bestemt. De sittende kommunestyrene sitter til 1. januar 2020.

- Nytt kommunestyre til den nye kommunen velges september 2019. Det nye kommunestyret vedtar budsjett om 2020 før årsskiftet.

Skjelbred håper på at dagen i dag blir brukt til gode drøftinger.

- Fattes det motstridende vedtak i dag, påvirker ikke det gjennomføringen av Stortingets vedtak. Blir man ikke enige om nytt kommunenavn kan Kongen overstyre dette, basert på Fylkesmannens anbefaling. Men dette er hypotetisk, og blir bare aktuelt hvis partene ikke kommer til enighet. Vi har ikke bestemmelsesrett, men vi kan anbefale og gi råd.

- Fylkesmannen anbefaler at den sist inngåtte avtalen fra 2016 legges til grunn.

11.15: - Å få fellesnemnda i gang er det viktigste vi gjør i dag.

- Den skal forberede sammenslåingsprosessen.

11.13: - Dette er ikke et vedtaksforum, dette er et drøftingsmøte. Vedtakene skal fattes i de forskjellige kommunstyrene etterpå. Vedtakene som fattes blir sendt til KMD (Kommundal- og moderniseringsdepartementet). Departementet setter opp en resolusjon basert på disse vedtakene som går til Kongens statsråd, sier Skjelbred.

11.11: - Dette er en viktig dag. En markering av en overgang. Nå er vi gang, sier Skjelbred.

- Med Stortingets vedtak er forutsetningene endret. Stortinget sa at innen 25. august må man bli enig om funksjonsdeling og andre ting. Det ble litt travelt. Det er kommet beskjed om at felles kommunstyremøtet er tilstrekkelig innen den tid. Her er vi i dag.

11.10: Undertun og Myrvold foreslår fylkesmann Brit Skjelbred som møteleder. Forslaget vedtas enstemmig. Skjelbred entrer talerstolen.

11.06: Først et kulturinnslag. Bandet Sons of Percussion setter takta på rytmeinstrumenter. Så vil det etter hvert vise seg om lokalpolitikerne er like samstemte.

Sons of percussion innledet det felles kommunestyremøtet i Ørland kultursenter. Foto: Jakob Ellingsen

11.05: Møtet er satt. Ordfører Tom Myrvold (H) ønsker velkommen.

11.00: Planlagt møtestart.

De to ordførerne, Tom Myrvold (Ørland) og Ogne Undertun (Bjugn) snakker med fylkesmann Brit Skjelbred før møtet Foto: Erik Eikebrokk

10.57: De to ordførerne, Tom Myrvold (Ørland) og Ogne Undertun (Bjugn) snakker med fylkesmann Brit Skjelbred før møtet.

---