Berger har den akademiske tittel Cand. polit og Master MPA. For mange er han kjent fra sitt virke som mangeårig rektor ved voksenopplæringa ved Ørland hovedflystasjon. Sia han flytta til Ørlandet for drøye fire tiår sia, har han engasjert seg sterkt i stedets geografi og bevaring av kommunens kulturhistorie.

Han publiserte før jul to lesehefter om verneverdige kulturminner i Ørland. Førsteopplaget ble revet bort, og seinere fikk han trykt opp et nytt. Hans masteroppgave i geografi fra 2002 om Ørland kommune, er et autoritativt oppslagsverk for folk som vil sette seg inn i stedets historie.

Ledelsen

En ting Berger har brent for er bevaring av krigsminner i kommunen, men denne ganger det altså kommunens navn som opptar ham.

Berger har skrevet brev til Ørland kommunes politiske og administrative ledelse. Det er ordfører Tom Myrvold, varaordfører Finn Olav Odde, rådmann Snorre Glørstad og kommunalsjef Arnfinn Brasø. Det er fellesmøte i samband med kommunesammenslåinga mellom Ørland og Bjugn, tirsdag 22. august 2017

– I den forbindelse ønsker jeg å forsikre meg om at representantene fra Ørland kommune besitter viktig historisk bakgrunnskunnskap om tidligere kommunale og administrative grenser når kommunenavnet skal bestemmes, uttaler Berger.

Storkommunen

Berger påpeker at dagens Ørland kommune har hatt samme utstrekning (med areal og grenser) sia 1896. Da forlot Agdenes Ørland og ble egen kommune. Ørland ble Ørland kommune fra 1920. Norske kommuner oppsto som administrative enheter i 1837 da formannskapsloven ble vedtatt. Ørlandet herred besto i tillegg til deler av dagens Agdenes kommune av det som seinere ble Bjugn kommune, Nes kommune og Stjørna kommune. Bjugn ble utskilt i 1856, og besto til å begynne med av det som skulle bli Stjørna og Nes.

– Inntil da het det Ørlandet. Ørlandet utgjorde altså «storkommunen» til 1856, sier Berger.

Forståelsen

Berger mener det bør være vesentlig i den historiske forståelsen å registrere at Ørland (tilnærmet) het Ørland kommune når Ørland var adskilt fra Bjugn. Sammen med Bjugn var navnet Ørlandet.

– Når Ørland og Bjugn nå på nytt kommer sammen igjen ved sammenslåing i 2017, betyr det at den nye sammenslåtte kommunen bør hete Ørlandet.

Dersom det ovenstående ikke er spiselig, så for all del behold, Ørland.

Dersom Ytre Fosen blir valgt, betyr det at man forlater navngivningen «Ørlandet» på dette viktige, eldgamle og historiske befolkningssenter gjennom tidene, hvilket er synd, konkluderer geografen.