Først 10. november lander de første F35-flyene offisielt på Ørland flystasjon. Men allerede denne lørdagen inviterte banksjef i Ørland sparebank, Pål Talmo, til høytidelig avduking av bankens eget fly.

– F35-flyene er et symbol på den positive utviklingen på Fosen, sa han mens duken fortsatt hang som et mystisk slør over miniatyren.

Høytidelig

Til selve avdukingen hadde banksjefen fått med seg sjef for operasjonsgruppen, oberstløytnant Marianne Mjelde Knutsen, og ordfører i Ørland kommune, Tom Myrvold.

– Dette er et symbol vi kan kalle «større, sterkere sammen», sier oberstløytnanten.

F35-flyet er et symbol for «større, sterkere sammen». Foto: Erik Eikebrokk

Miniatyren, som er bestilt fra en amerikansk produsent, skal være en identisk utgave av et ekte F35-fly, og på halen har det et av tail numrene til ett av de tre flyene som lander på Fosen 10. november.

– Disse flyene har stor betydning for forsvaret av Norge. Det gjør oss større og sterkere. F35-flyene er et nytt verktøy som gjør oss bedre skikket til å gjøre jobben vår, sier hun.

Avdukingen ble gjort samtidig som Ørland Sparebank Cup ble arrangert på Brekstad. Det var ikke tilfeldig.

– Cupen er et kjempeeksempel for samarbeidet i og utenfor gjerdet på Ørlandet, sier Mjelde Knutsen.

Integrering

– Når forsvaret nå kommer inn en ny fase, er det ekstremt viktig for banken at lokalsamfunnet sørger for at integreringen som har vært der i alle tider, er der, og prøve å få barrikadene ned. Forsvaret bygger jo litt mer gjerder rundt, og det blir litt strengere, men hvis banken kan være et symbol ved å ha et jagerfly her i lokalene, så kan vi kanskje være med på å tone det ned litt at alt skal være så hemmelig, sier banksjefen.

Banksjef Pål Talmo fikk hjelp av oberstløytnant Marianne Mjelde Knutsen og ordfører i Ørland kommune, Tom Myrvold. Foto: Erik Eikebrokk

– Vi håper det er et symbol på at vi har tro på fremtiden, og at vi ikke bare er en landbruskommune, men også en forsvarskommune - en viktig forsvarskommune.

Banksjefen må innrømme at bankens miniatyrfly ikke er det første F35-flyet på Fosen.

– Det er dessverre nummer to. Dette flyet landet nok her først, men foran hovedkvarteret på flystasjonen står det en tilsvarende modell som ble avduket av forsvarssjefen. Vår modell ble nok bestilt tidligere, men vi måtte finne en passende anledning.

Hemmelig pris

Ørland sparebank har, ifølge banksjefen, vært på Fosen i 165 år, og banken har hatt et nært samarbeid med landbruk og lokale bedrifter i lang tid.

– Drivkraften i en lokalbank er å være der og være synlig, og da må man av og til gjøre noen symboleffekter. Dette viser at vi har trua på fremtiden, og da blir flyet, når det står i vinduet, et symbol på at det går opp og frem.

Bankens F35 er en identisk miniatyr av ett av flyene som lander på Ørlandet 10. november. Foto: Erik Eikebrokk

– Nå kan folk som vil se et F35-fly komme til banken, og se; «jaha, det er sånn den ser ut». De fleste vil jo bare se det når det lander og tar av, men dette er helt identisk med originalen.

Flyet er kjøpt og betalt i sin helhet av banken og skal stå i vinduet ut mot Yrjars gate. Planen er å montere lys som justerer seg etter lyset ute, som en kul effekt.

– Men prisen er hemmelig, sier banksjefen mystisk.