- En tørr sommer har gjort at soppen flere steder er litt seint ute, men vi er fortsatt bare i midten av august og har jo ikke kommet til «sopptember» enda, sier soppsakkyndig Edel Humstad.

Vi befinner oss i skogen i nærheten av Stallvika i Bjugn, der vi skal se hva skogen har å by på.

Dokumenterer funn

Edel er registrert på artsobservasjoner.no og registrerer soppen hun finner i databasen der.

-Når jeg går på sopptur så inneholder soppkurven min alltid GPS, fotoapparat, notisblokk og blyant, og noen små bokser til å ha sopp i. Når jeg finner sopp så skriver ned hva jeg finner og hvilke koordinater det er funnet på. Mange sopper tar jeg bilde av for å dokumentere funnet, og enkelte sjeldne arter tar jeg med en prøve av for å tørke og sende inn til herbariet.

Noen sopper er vanskelig å identifisere ute i skogen, så de plukker hun med seg for å jobbe videre med hjemme der hun har masse soppbøker å slå opp i.

- En god del av soppene får jeg identifisert av eksperter via bilder, og noen ganger må de sendes til mikroskopering for å få navn på dem. Per i dag har jeg 607 sopparter på registreringslisten min, men jeg satser på at dette tallet vil øke utover høsten. Jeg synes kartlegging av sopp er veldig morsomt og lærerikt, og deltar så ofte jeg kan på kartleggingsturer og -kurs som arrangeres på forskjellige steder i landet, sier Humstad.

- Jeg er litt nerdete

Foruten en hel masse store, saftige blåbær, er det første vi finner en granskjellpigg. Den regnes ikke som en matsopp, men mage bruker den likevel til å lage soppsoya av.

Granskjellpigg Foto: Siri Wold

- Oi, utbryter Edel plutselig, og bøyer seg ned for å studere etterlatenskapene av et dyr.

- Jeg er litt nerdete, men det er mange sopper som trives på ruker, forteller Edel.

Ruta går i sikk-sakk gjennom skogen, og vi finner flere forskjellige arter bare på kort tid. Melsopp, en uidentifisert kremle, sandsopp, en veldig sliten brunskrubb og en sneglespist rødskrubb var noe av det vi kom over.

Snegler liker også sopp Foto: Siri Wold

Prima matsopp

- Det har vært lite sopp å se på de rekognoseringsrundene jeg har vært på så langt i år, men så er vi jo bare i midten av august og sesongen er bare i startgropa ennå. Den soppen som faktisk har dukket opp er i all hovedsak prima matsopp som kantareller, blek piggsopp og fåresopp. Jeg har også funnet en håndfull traktkantareller allerede, men de kommer nok med større tyngde litt senere utpå høsten. Utover det så ser det ut til å bli et bra år for sjeldne piggsopper, jeg har allerede vært borti 7 forskjellige funn så langt, hvor 3 av dem er rødlistet, sier Humstad.

Akkurat nå for tiden lønner det seg å gå på sopptur i fuktige områder. Det er forunderlig tørt ute i skogen, og sopper flest vil jo helst ha litt vann, forklarer hun.

- Det har riktignok vært noen regnbyger fra tid til annen, men med all vinden så fønes marka fort tørr igjen. Dessuten trekker jo ikke disse floskurene ned i terrenget, de bare renner vekk og gjør lite for soppen. Temperaturen er egentlig ganske grei, så det jeg ønsker meg nå er en uke med jevnt og godt regnvær sånn at marka blir skikkelig våt. Hvis det slår til, så kan det hende "sopptember" byr på rene Klondike-tilstander her på Fosen med skogens gull og annet snadder, sier Humstad.

De fem sikre

Sanking og kortreist mat er i vinden som aldri før, og plukker man sopp så kan man lett fylle opp i både fryser og kjøkkenskap.

- Det er nok enkelte som hiver seg med i trenden og går ut i skogen uten det jeg vil kalle nødvendig basiskunnskap. Vi har jo disse såkalte "fem sikre sopper" - kantarell, fåresopp, matriske, matblekksopp og blek og rødgul piggsopp - som det er tilnærmet umulig å ta feil av og har ingen farlige dobbeltgjengere, og har man lært dem og holder seg til det så er man rimelig trygg, sier Edel.

I kurven har Edel funnet flere sorter sopp som blir med heim. Foto: Siri Wold

Det er imidlertid så mye annet spennende å finne i skogen at man lett fristes til å utvide repertoaret litt, og da kan det noen ganger gå litt over stokk og stein med forvekslingsarter. Ønsker man å lære mer om sopp, så bør man enten gå på soppkurs eller ta med soppen på soppkontroll og få den bekreftet av en soppsakkyndig, råder Humstad.

Digital soppkontroll

Sist helg lanserte Norges sopp- og nyttevekstforbund appen "Digital soppkontroll" som gjør det enklere for folk å sjekket soppen sin. Den fungerer slik at man enten laster opp eller tar bilder av soppen ut fra instruks fra appen, og laster bildene opp i en "kurv".

- En sprell levende soppkontrollør sitter i andre enden og sjekker disse bildene, og gir så tilbakemelding på om soppen man har tatt bilde av er matsopp, giftig eller ikke spiselig. Man kan altså få sjekket soppen av en kontrollør mens man går tur! Noe som imidlertid ikke kan sjekkes gjennom appen er matkvaliteten på soppen. Det er mange som liker sopp, både dyr, snegler og mark, noe som forringer kvaliteten på soppen, og det hjelper ikke at soppen er spiselig hvis den er råtten. Man kan bli veldig syk av å spise bedervet sopp, så det er viktig å være kvalitetsbevisst, forteller Humstad.

- For noen år tilbake hadde vi en oppblomstring av hvit fluesopp her i Ørland kommune, ser du mye av denne nå?

- Jeg har ikke sett noe til den hvite fluesoppen ennå i år. Jeg finner den fra tid til annen her og der, blant annet på Stadsbygd og i Åfjord. Den forekomsten som var på Ørland for noen år tilbake var helt enorm. Jeg måtte jo selvsagt dit og se herligheten med egne øyne, og jeg kom ut av tellinga til slutt.

- Vi får håpe det ikke blomstrer opp slik igjen flere ganger. Man trenger imidlertid ikke å få helt skrekken bare fordi det finnes giftig sopp der ute, den kommer ikke etter deg og sier bø! Det finnes flere lettvint-regler når det gjelder sopp, og en av den er å holde seg unna hvit sopp med hvite skiver og brun sopp med brune skiver. Gjør man det, så styrer man fint unna de verste giftsoppene vi har her i Trøndelag.

Hektisk høst

Det var opprinnelig tanken at det skulle bli soppkontroll på Fosen i år, men tiden strekker dessverre ikke til. Høsten er en veldig hektisk periode når man er sopp-nerd, og alle helgene forsvinner i kartlegging, grunnkurs, soppsakkyndigkurs, soppsakkyndigeksamen, etterutdanningskurs og andre aktiviteter i regi av Trondheim sopp- og nyttevekstforening.

- Vi tar sikte på å få det til neste år, og i mellomtiden så er det alltids mulighet for å bruke appen eller å ta kontakt med meg på privaten hvis man skulle man ha behov for å få sjekket en sopp, sier Humstad.