Tirsdag 15. august møttes formannskapet i Bjugn kommune for siste gang før felles kommunestyremøte med Ørland kommune.

Før fellesmøtet den 22. august, på Ørland kultursenter, er de to kommunene, hver for seg, pålagt å vedta kommunenavn, antall medlemmer i det nye kommunestyret og revisor.

Fellesnemnd

Ifølge Fylkesmannen skal hver av kommunene stille med minst tre representanter i fellesnemnda. Disse tre er ordfører, varaordfører og opposisjonsleder. Det er fellesnemndas oppgave å forberede sammenslåing og sikre nødvendig samordning mellom de to kommunene til konstituerende møte er holdt av nyvalgt kommunestyre.

Det er kun valgte representanter fra de to nåværende kommunestyrene som kan velges inn i fellesnemnda. Per i dag har Bjugn 21 representanter i sitt kommunestyre, mens Ørland har 25. Tre av Bjugns representanter sitter også i kommunens kontrollutvalg, og kan derfor ikke velges inn i fellesnemnda. Dermed har Bjugn maksimalt 18 kandidater. Hvis det tas hensyn til likevekt mellom kommunene, må Ørland dermed kutte minst sju kandidater (én av disse sitter i kontrollutvalget, og er allerede uaktuell).

Flere av de tilstedeværende i Bjugns formannskap mener det kan være hensiktsmessig at det er de to kommunenes formannskap som danner fellesnemnd.

– Kommunene er såpass like i størrelse at det er naturlig med likevekt i antall stemmer. Lovens minimum er tre fra hvert kommunestyre, sier Emil Raaen, rådmann i Bjugn kommune.

Men det er i teorien mulig å velge inn hele kommunestyret i fellesnemnda (med ovennevnte forbehold).

Navnets kval

Fosna-Folket har tidligere skrevet om mulige navn på den nye kommunen. I 2015 ble det fremforhandlet en intensjonsavtale - en slags byttehandel - der kommunene kom til enighet om at navnet på den nye kommunen skal være Ørland kommune, og at administrasjonssenteret skal ligge i Botngård.

– Navnet blir Ørland, vi endte opp med en avtale der begge parter syntes den andre fikk for mye; et godt tegn på balanse, sa ordfører i Bjugn kommune, Ogne Undertun (Ap), til Fosna-Folket, i juli.

Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) er ikke helt fremmed for nytt navn på ny kommune. Foto: Erlend Skjetne

Samtidig var ikke ordfører-kollega Tom Myrvold (H) like kategorisk.

– Dette er et stykke arbeid som skal gjøres i fellesskap kommunene imellom, og hva navnet blir ønsker jeg ikke å uttale meg om, sa Myrvold, og åpnet med det opp for nye navne-forhandlinger.

I Fosna-Folkets uhøytidelige avstemning fikk Ørland 34 prosent av stemmene, mens Austrått fikk 24 prosent og Ytre Fosen 21 (N=291).

– Jeg føler meg bundet av den fremforhandlede avtalen, fordi jeg har forhandlet den frem og underskrevet den på vegne av kommunestyret og innbyggerne i Bjugn, sier Undertun.

Er det slik at Ørland kommune likevel ikke ønsker å beholde sitt eget navn, selv om Bjugn kommune for lengst har akseptert det?

– Hvis Ørland ønsker et annet navn på kommunen ser jeg ingen grunn til å nekte dem det. Det var det de ønsket den gangen, men kanskje ikke nå? sier Undertun.

Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) har ikke lukket døra helt for nytt navn på den nye kommunen. Foto: Erik Eikebrokk

Omkamp?

Opposisjonsleder Einar Aaland (H) stiller seg tvilende til å gå i gang med nye forhandlinger om kommunenavn.

– Skal vi åpne opp for den diskusjonen igjen? Det gir meg en bekymring. Jeg er enig i ekstrapunktet om å bygge på den fremforhandlede avtalen. Vi bør være klare på hovedprinsippene i avtalen. Det er viktig basis for å komme i mål.

Opposisjonslederen snakker om et punkt 8, som ble vedtatt av formannskapet. I møteprotokollen står det: «Sammenslåing av Bjugn og Ørland kommuner skjer i henhold til framforhandlet avtale slik Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har tilrådd.»

Forslaget, som ble enstemmig vedtatt, ble fremmet av Anne Torill Rødsjø (Ap).

– Det som er fastlåst, vedtar vi. Det har ikke noe å si for oss om kommunen heter Ørland eller Ytre Fosen. Det er den første biten som er det essensielle for oss, sier Rødsjø, og sikter til at sammenslåingen skal skje i henhold til den framforhandlede avtalen.

Einar Aaland (H) er ikke spesielt interessert i å reforhandle om kommunenavn. Foto: Erik Eikebrokk

– Jeg forstår ikke hvorfor Ørland kommune vil gi bort noe som var viktig for dem før, uten å få noe igjen. (…) Jeg ser dette som et tydelig signal fra Ørland om at de ønsker omkamp om innholdet i avtalen, sier Aaland.

– Det blir feil å tenke at «nå starter kampen», sier frittstående kommunestyremedlem Lene Kotte. Vi må tenke positivt og fremtidsrettet. Verden går videre. Ørland og Bjugn kommer fortsatt til å bli brukt, men et nytt navn kan gi felles eierskapsforhold, uten at vi trenger å plukke fra hverandre den tidligere avtalen.

Stortinget har bestemt at de to kommunene skal bli én fra og med 1. januar 2020. Det kan likevel bli aktuelt med en reversering av tvangssammenslåingen om høstens stortingsvalg skulle ende med regjeringsskifte.

Vedtak

Formannskapet i Bjugn kommune vedtok at den nye kommunen skal hete Ørland kommune (punkt 1). I punkt 5 forutsettes det at det skal være likevekt mellom kommunene i fellesnemnda. Det vil si at hver kommune får like mange representanter.

Det ble også vedtatt at det nye kommunestyret skal ha 29 representanter (punkt 2).

Fosen Kommunerevisjon IKS ble valgt som revisor for fellesnemnda (punkt 7).

Formannskapet i Ørland kommune avholder tilsvarende møte torsdag 17. august. Etter det Fosna-Folket kjenner til vil en representant fra Fylkesmannen også være til stede.