Lederen i Fosen Turlag at merkinga som er gjort i Stokksund-området ikke har foregått på den måten de pleier å gjøre det, og at han ikke har kjennskap til denne saken.

– Alle steder vi merker skriver vi avtale med grunneier. Dette gjennomfører vi over alt, sier Dybdahl.

DNT

For flere år sia begynte Fosen Turlag å sette ut såkalte kjentmannsmerker ute i naturen i Fosen. Disse er laget av tre, og ruver lite i naturen. Det ble også satt ut merker i form av hender med en finger som peker i marsjretninga.

– De fleste av disse har forvitret og bort nå, forteller Dybdahl.

Sia dette pågikk har turlaget sluttet seg til Den Norske Turistforening. De har egne regler og standarder for merking av løyper. Reglene til DNT fordrer at det alltid skal være inngått avtaler med grunneier.

– Men det finnes en del lokale krefter som engasjerer seg for å merke løyper, forklarer Dybdahl.

På tvers

Turlagslederen forteller at laget er ansvarlig for ei løype som kalles «Fosen på tvers». Ruta er en av 56 ruter i Fosens landskap som er beskrevet i boka «56 turer på Fosen».

Den begynner i Leksvik og ender opp i området som ble nevnt i artikkelen tidligere i uka.

Men denne ruta er umerket, og har altså ikke noe med den nye merkinga i området å gjøre.

Fosen Turlag pleier å arrangere turer med guide på Fosen. Der kan folk som av forskjellige grunner ikke ønsker å gå alene, eller kanskje føler seg usikre på navigering, slenge seg med.

En slik tur går fra Momyrstua til Dåapma onsdag 16. august.

– Folk som er nysgjerrige på opplegget kan melde seg på der, reklamerer Dybdahl.

Han forteller at også Trondheim Turistforening har hatt turer på denne ruta.

– Dåapma er det mye med, og det er en slags mystikk rundt området, sier Dybdahl.

Inngrep

Det er ulike meninger om DNT si merking av ruter. Noen mener det er bra at det settes ut merker som gjør det lettere for folk å komme trygt fram. Andre synes det er unødvendig og at folk som ikke veit å ta seg fram på eiga hand heller bør holde seg heime eller gå sammen med kjentfolk. T annet ankepunkt mot ruter og turstier er at det skaper sår i naturen.

– Det har alltid vært stier i naturen. De eldste er laget av dyr, sier Dybdahl.

Noen steder har turlaget valgt å bistå med å legge til rette for folk som går i terrenget med å legge klopper over bekker og myrområder.

Sikkerhet

Et sted turlaget har bidratt med dette er ved Eidsfjellet ved Stjørnfjorden i Bjugn.

– Det er mange meninger om dette. Når vi merker løyper er det slik at merkene skal ha en viss avstand for at folk skal kunne finne igjen det neste merket om sikten blir dårligere.   Vi har fått kommentarer om at vi merker for tett, men mange synes også det er bra, forteller turlagslederen.

Et nytt prosjekt i regi av Fosen Turlag er ny sti opp til Serberhytta. Turlaget har inngått et samarbeid med Fosenvegene. Sistnevnte har anlagt en parkeringsplass ned ved Rødsjøen, der den opprinnelige opp til hytta gikk. Dette blant annet for at folk ikke skal parkere ved åttisonen over Skaret der de går opp i dag.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Fosenvegene, Johs J Syltern og grunneierne her, og det er blitt en finere tur enn den som går opp fra skaret, sier Dybdahl.