Arkivfoto:
            (Foto: Sigrun Overland)

Arkivfoto:Foto: Sigrun Overland

- Kan ikke friskmelde Trondheimsfjorden enda

Anbefalingen "ikke spis skjell" gjelder fremdeles for store deler av norskekysten.

Algegift er årsaken til at skjellene ikke kan spises, da giftstoffer hoper seg opp i skjell som spiser alger. Det advares derfor fremdeles mot å spise skjell fra Trondheimsfjorden.

LES MER:Advarer mot svært giftige blåskjell i hele Trondheimsfjorden

Det ble mandag 8.mai uttatt prøver ved Rissa og inne i Beistadfjorden, som viste PSP langt over faregrensen. Nye prøver fra Rissa og Inderøy kommune ble uttatt uka etter, og resultatene viste da at PSP-nivået hadde økt betraktelig. Det lå da på minst 50 ganger høyere enn faregrensen, noe som vil si at kun ubetydelige mengder skjell kan være livstruende, opplyste Mattilsynet i ei pressemelding 19.mai.

Ekstra målesteder

De siste sommerene har spesielt PSP – Paralytic Shellfish Poisoning – som forårsaker lammelser dersom man spiser skjell inneholdende denne giften, forårsaket anbefalingen “ikke spis skjell” flere steder langs kysten, deriblant Fosen og Trondheimsfjorden.

Anbefalingen om å ikke spise skjell har vedvart siden tidlig i mai, og Mattilsynet har også satt opp ekstra målesteder  i forbindelse med oppblomstringen av de giftige algene.

- Produsenter har selv plikt til å følge opp, og skal ikke sende fra seg skjell slik situasjonen er. Vi har også satt opp ekstra målesteder i forbindelse med algeoppblomstringen, opplyser Merete Hestdal i Mattilsynet.

LES OGSÅ: Enda flere syke av tilbakekalt parti med blåskjell

Vær forsiktig med skjell og skalldyr

- Mange er også redde for å spise krabbe nå, er det slik at giften også kan gå over i krabben når den spiser blåskjell?

- Hovedsakelig vil algegiftstoffene sitte i brunmaten hos krabben, og ikke matkjøttet/klokjøttet. Vi hadde overvåking av krabbe tidligere, men det har vi ikke nå. Det skal være påvist gift på krabbe i Frøya og Hitra-området, sier Hestdal.

Det er altså viktig å sjekke Mattilsynets blåskjellvarsel om du planlegger å lyse etter krabber eller sanke andre typer skjell enn blåskjell i et område. Dersom det anbefales å ikke spise blåskjell kan det være lurt å også utvise forsiktighet med andre typer skjell og skalldyr.

Mattilsynet venter nå på svar fra flere prøvesteder på Fosen, før blåskjellvarselet oppdateres fredag.

- Det vi kan si nå er at det kommer prøver fra Askerholmen og fra Skråfjorden, og fra Pettershavna i neste uke. Vi kan ikke friskmelde Trondheimsfjorden enda, sier Hestdal.

 LES MER: - Vi har ikke opplevd så høye verdier på mange år

Store lokale variasjoner

Alge-slekten Alexandrium er den dominerende med tanke på PSP-forgiftninger i vårt land. Alexandrium-slekten dukker opp i vannmassene tidlig på våren, og viser store lokale variasjoner, både når det gjelder geografisk fordeling og konsentrasjon i sjøen. Skjell, og særlig blåskjell, har vært kjent som den viktigste kilden for PSP-forgiftninger. Imidlertid kan PSP-toksiner også påvises i andre organismer som snegler, krabbe og hummer.

Ved oppblomstringer av slike giftproduserende alger tas giftstoffene opp og konsentreres i skjellene. Skalldyr, som for eksempel brunkrabbe, tar opp i seg giftstoffene dersom de spiser giftige skjell. Slik kan både skjell og krabber komme til inneholde store mengder gift. Det kan ta lang tid for skjellene og krabbene å kvitte seg med giften. Det kan derfor være giftstoffer i sjømaten lenge etter at algene har forsvunnet fra vannet.

(Kilde: Matportalen.no)

Mer å lese på Fosna-Folket:
 
comments powered by Disqus
Leses nå
 
Nyheter

UP:

- Sju stykker over 100 km/t

UPs Fosenpatrulje holdt søndag ettermiddag og kveld en fartskontroll på Kråkmo.

Operasjon "Redd hummeren og dyrelivet i Brekstad havn"

- En god del søppel på bunnen

Ørland Froskemannsklubb gjorde lørdag formiddag en formidabel innsats for å berge dyrelivet i Brekstad havn.

Lyst til å lære tradisjonshåndverk?

Norsk ull er aktuell som aldri før, og nå inviterer Rissa Bygdemuseum til kurset «Fra ull til tråd».

Ble ikke tatt vare på

Veggdekorasjonene på Mælan skole av kunstneren Kåre Bromstad fra Sørfjorden er nå ødelagt.