- NHO er imponert over det arbeidet som skjer i kommunen for at Ørland skal være attraktivt for næringslivet. Derfor klatrer Ørland kommune hele 67 plasser fra rangeringen i fjor. Det må vi feire, sier Hanne Falstad i NHO Trøndelag.

Hvert år rangerer NHO landets kommuner etter vekstkraft og attraktivitet for næringslivet.

Utvikling i befolkningssammensetningen og høyere score på indikatorene for arbeidsmarked og kommuneøkonomi trekker Ørland kraftig opp på rangstigen. På ett år går kommunen fra 206. plass til 139. plass i kåringen totalt.

Arbeid over tid

Etter beslutningen i 2012 om at Norges nye kampflybase skulle til Ørlandet, har kommunen arbeidet systematisk for å gripe muligheten og få til vekst i tilknytning til den store nasjonale investeringen. Årets kåring baserer seg på statistikk og tall fra 2016.

- Resultatene av det arbeidet vi har gjort over tid kommer ikke over natta. Som all annen vekst, kommer veksten i tilknytning til utbyggingen litt senere enn man hadde drømt om. Det som skjer på Ørlandet nå er et taktskifte, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H).

Kommunen har posisjonert seg for å få ringvirkninger fra baseutbyggingen utover den aktiviteten som kommer direkte som følge av at flystasjonen blir større.

- Det er ingen selvfølge at merveksten følger basen. Det er det flere kommuner som har fått erfare, sier rådmann Snorre Glørstad.

Jobb før flytte

Ordføreren og Rådmannen er enige i at det kan være vanskelig å fastslå akkurat hvilke grep og justeringer fra kommunen sin side som gir utslag på om bedrifter og mennesker etablerer seg i kommunen.

De er likevel trygge på at satsningen med å ha en næringssjef som er et felles kontaktpunkt for næringslivet i møte med kommunen er viktig. Viktig sier de også at det er at man lytter til de behovene både eksisterende og mulig fremtidig næringsliv har når man utvikler planverk for kommunen.

- Det flytter ingen til Ørlandet før de har en arbeidsplass å gå til. Det viktigste er å få folk til å komme hit først, deretter å få dem til å komme hit for å bli og etablere seg her. Målet for kommunen må være at det glir litt lettere og at ting er litt enklere. Det fører til mer aktivitet, sier Myrvold.

Unge

Når NHO rangerer de mest bedriftsvennlige kommunene, gjør de det utfra mange markører. Blant annet kompetansen i den mulige arbeidskraften i kommunen, det eksisterende næringslivet, arbeidsmarkedet, kommuneøkonomien og befolkningssammensetningen (demografi).

Ørland går fra å være rangert som nummer 203 i rangeringen av landets kommuner etter demografi, til 86 i år.

I NHOs vurdering er forholdet mellom arbeidstakere som nærmer seg pensjonsalder, og unge i arbeid en viktig faktor i befolkningssammensetningen.

Næringssjef i kommunen Arne Martin Solli sier den utviklingen er et frampek mot fremtiden at fremgangen innen demografien er sterk.

- Det er spesielt gledelig at det er mange unge som strømmer hit. Det legger grunnlaget for fremgang og styrke i årevis fremover, sier han.

klatrer 37 plasser til nummer 170 i rangeringen av kommuner etter arbeidsmarkedet og 30 plasser til nummer 115 hva gjelder kommuneøkonomi.

Hanne Falstad i NHO Trøndelag gratulerer ordførere Tom Myrvold og alle de ansatte og folkevalgte i kommunen med at de stiger så høyt i kurs innen næringsvennlighet som målt av NHO i kommunebarometeret. Foto: Jakob Ellingsen

Månedens bedrift

Lokale entreprenører har vunnet mange av kontraktene for delprosjekt i utbyggingen av flystasjonen. NHO Trøndelag har kåret Rædergård entreprenør til månedens bedrift i juli i år. Bedriften har vunnet flere oppdrag på flystasjonen, og har vokst seg til over 90 ansatte ved inngangen til 2017.

- En av pilarene til næringsarbeid i Fosen regionråd er å legge til rette for vekst hos næringslivet som allerede er her på Fosen. Bedriftene som allerede er her er en av bærebjelkene i samfunnet. De engasjerer seg i samfunnet lokalt, sier ordfører Myrvold.

Trond Rædergård, som startet opp entreprenørbedriften med en omsetning på rundt 150 millioner kroner i 2016, sier det er viktig og riktig å ha fokus også på det som skjer etter at utbyggingsfasen av kampflybasen runder av om fem år. Da blir drift og andre prosjekter viktig.

- Så mye snurrer videre fra basevedtaket i 2012. Veksten som følger derfra må vi dra oss videre. For entreprenører som oss blir det viktig å ha vilje til å utvide det området vi leverer til etter at mengden med store oppdrag på Fosen går ned etter utbyggingsfasen, sier Rædergård.

- Det spiller ingen rolle for fremtiden om vi produserer moduler og bygg til Oppdal eller et annet sted.

Nettverk

Falstad forklarer at NHOs erfaringer hos bedrifter er at det kommer mye ut av at bedrifter møtes og utveksler sine erfaringer for dermed å lære av hverandre.

- Nettverksbyggingen og erfaringsutvekslingen tror jeg er litt av nøkkelen videre, sier hun.

- Jeg tror kommunens bidrag der kan være minst like viktig som andre næringstiltak, supplerer Rædergård.

Alle rundt bordet virker enige i at en av nøkkeleffektene for å få til positive ringvirkninger og vekst rundt flystasjonen er at partner til en med en jobb i tilknytning til flystasjonen også finner arbeid de ønsker.

- Vi må satse på mennesker og personene. Når man ansetter en person må man se på dem som en som skaper verdi og ikke tenke at det er en lønnsutgift om man ser litt enkelt på det, sier Rædergård.

Han sier at kommunens satsning på å forutsette bruk av lærlinger i de prosjektene de er ansvarlige for er viktig i så måte.

- Rædergård satser på lærlinger fordi det gir en stabilitet over tid for oss som bedrift. det vi gjør i dag om lærlinger får følger om fem til ti år, sier Trond Rædergård.

Fremgang for Fosen

På årets kåring gjør fem av dagens sju kommuner fremgang i kommune-NM.

Roan står på stedet hvil rangert som nummer 399 av dagens 426 kommuner i landet.  Osen klatrer 17 plasser til nummer 368, Bjugn tar sju steg frem til den 267. mest næringsvennlige kommune i landet. Rissa rykker 25 hakk frem til nummer 240, Åfjord øker en posisjon frem til 204. plass. Bare Leksvik synker med en nedgang på 21 plasseringer til 335. plass i landet.

Sør-Trøndelag går til å være det tredje-mest næringsvennlige fylket i landet etter å ha passert Rogaland i løpet av året. Trondheim topper rangeringen i Trøndelag og ligger som kommune nummer 8 i landet. Frøya ligger som kommune nummer 39 på NHOs liste, og Stjørdal, Trøndelags nest mest folkerike kommune ligger på tredjeplass.

Beliggenhet

Rådmann Glørstad sier det kan være viktig ikke å endre på for mye nå som ting går godt i kommunen nettopp fordi det kan være vanskelig å vite hvilke justeringer som gjør at ting går enda bedre.

Enkelte ting kan ikke endre, selv om de kan slå ut begge veier. Blant dem er den geografiske plasseringen til en kommune.

- Vi kan ikke glemme den storslåtte plasseringen Ørlandet har geografisk ved inngangen til Trondheimsfjorden med nærhet til den marine næringen ved Hitra og Frøya også. Det er derfor Marine Harvest ligger der det gjør og ikke på Røros. Her har vi forbindelsen også luftveien, sier Myrvold.

- Også må vi skryte av lokale gründere som investerer pengene her lokalt igjen og igjen. De er også utrolig viktige for oss som kommune, sier Solli.

- Ørland blir lagt merke til nasjonalt. Unge kommer hit og tør å etablere bedrifter her. Gjennom fremgangen i kommune-NM blir det synliggjort at de grepene kommunen gjør og har gjort fungerer. Det er gøy å se, sier Hanne Falstad i NHO Trøndelag.