Turen startet søndag, og fredag når de målet som er Nidarosdomen. Med Laila Støen fra KystNorge i spissen la pilegrimene til kai på Kvithyll i Rissa torsdag.

Prøvetur

- Dette er en prøvetur. Målet er å få til ei pilegrimslei langs kysten fra Rogaland til Nidaros. Nidaros er ett av de viktigste pilegrimsmålene i verden. Det finnes flere pilegrimsleier til lands som fører mot Nidaros, men ingen som følger kysten. Det har vi tenkt å gjøre noe med, sier Støen etter at hun har gått i land fra «SK Helt» på Kvithylla.

Laila Støen fra KystNorge.

Fra Kvithylla tok pilegrimene føttene fatt og vandret fram til Reins Kloster og Rein kirke hvor Olga Berg fra Rissa delte av sin kunnskap om det historiske stedet.

Olga Berg, til venstre, redegjorde for historien på Rein.

- På denne prøveturen har vi invitert folk som er interessert i pilegrimsturer. Noen er med på hele turen, mens andre er med noen etapper.  På de stedene vi stopper tester vi ut de lokale tilbudene. Det er lokale folk som har opplegg for oss, forteller Støen.

- I embetes medfør

Margrete Kvalbein, som arbeider som prestevikar i Frei ved Kristiansund, er en av deltakerne på ferden mot Trondheim.

Margrete Kvalbein.

- Jeg er med litt i embetes medfør. Det rører seg litt i Frei nå med det som har med pilegrimsvandring å gjøre, så derfor hadde jeg lyst til å være med. Det vanlige er at pilegrimene går på sine føtter mot målet, men det å delvis seile mot målet blir noe annet. Jeg er også med fordi jeg skal ha et oppdrag i forbindelse med Olavsvaka. Da skal jeg danse i Nidarosdomen, forteller hun.

Til Stadsbygd

Etter å ha inntatt både legemlig og åndelig føde på Rein tok pilegrimene apostlenes hester fatt og la kursen mot Museet Kystens Arv på Stadsbygd. Derifra skulle siste etappe av pilegrimsturen gå med SK Helt inn mot Trondheim fredag ettermiddag.

Kystpilegrimene vandrer i Reinsskogen.

For pilegrimene gikk i land i Rissa hadde de besøkt Ørland hvor blant annet Austråttborgen, Besøkssenteret for Våtmark og Ørland kirke ble besøkt.

«SK Helt» ble bygd som fiskebåt i 1932, og den ble senere ombygd til brønnbåt og gikk med hummer fra Norge til Portugal. Nå eies båten av Bjugn sparebank forteller skipper og frøyværing Walter Sandvik.