Dermed fikk noen av Fosens brannmannskaper en sjelden mulighet til å øve på en virkelig brann.

Hytta lå på en meget velplassert tomt i Bjørkvika nær Råkvåg. Nå er bare ruinene igjen, og også disse skal fjernes fort.

Sverre Anders Hafeld. Foto: Erlend Skjetne

En måte å rive på

-Vi er jo ute etter slike objekter, sier Sverre Anders Hafeld, som er leder deltid hos Trøndelag brann- og redningstjeneste, et interkommunalt selskap der Rissa kommune og Leksvik kommune er blant eierne. I Rissa kommune er det brannstasjoner i Rissa, Stjørna og Stadsbygd.

-Så hvis man har noe man ønsker revet, er det muligheter for å få oss til å brenne det. Det koster 25.000 pluss moms, og man må ha tillatelsene i orden hos kommunen.

Ro og fred

-For oss er det kjærkomment, både for å teste nytt utstyr og for at mannskapene i ro og fred skal få se hvordan en brann utvikler seg. Når man kommer i brannsituasjoner ellers, er det jo gjerne dramatikk. Men under en øvelse kan man følge flammenes utvikling, temperatur og røyk og så videre, og lære av det.

Øvelsen i Bjørkvika, som innbefattet ti mann fra Stjørna og Rissa brannstasjoner, beskriver Hafeld som vellykket. Han var øvelsesansvarlig, og samarbeidet med Kjell Rune Lian og Ståle Bjørkvik om de sikkerhetsmessige sidene ved øvelsen.

Nødvendig praksis

-Det er veldig nyttig å ha noen slike objekter iallfall med noen års mellomrom, sier Hafeld.

-Spesielt gjelder dette områder som våre, der brannmennene arbeider deltid, og det kan gå ei stund mellom oppdragene. Sist Stjørna stasjons mannskaper hadde en slik øvelse var nok for åtte, ni år siden. I mellomtiden har det kommet til ferske mannskaper, som har god bruk for praktisk trening.

Noen hytteeiere i området var møtt opp for å følge øvelsen, som selvsagt var spesielt spennende for barna. Det hele varte i et par, tre timer, og ble temmelig hett underveis. Men Sverre Anders Hafeld og de andre mannskapene hadde full kontroll på situasjonen.