I Ørland ble det omdisponert 95 dekar dyrket jord i 2016. Det er areal som er godkjent omdisponert etter jordloven og plan- og bygningsloven. Dette arealet plasserer Ørland på femteplass på lista over omdisponering av dyrket jord i Trøndelag. Det viser tall fra Kostra.

Ingenting i Roan

I Åfjord og Bjugn ble det omdisponert henholdsvis 44 og 35 dekar dyrket jord.

Deretter følger Rissa med sju dekar, Leksvik med to og Osen med ett dekar. I Roan ble det ikke omdisponert et eneste dekar dyrket jord i 2016.

Forsvars- og boligformål

Ikke uventet skyldes det store omdisponeringsarealet i Ørland forsvarets økte aktivitet.

- 51 dekar er omdisponert etter jordloven til forsvarsformål, og ytterlige fem mål er omdisponert til boligformål etter den samme loven. 39 dekar er omdisponert etter reguleringsplaner til boligformål. Så vidt jeg vet er gjerdet satt opp rundt flystasjonen og forsvaret har fått det arealet som trengs nå. Men hvem vet, verden er i stadig forandring, sier landbrukssjef i Ørland og Bjugn Ingrid Gauslaa Hårstad.

Smertegrensen

Hun mener det tapte arealet til en viss grad kan kompenseres.

- Smertegrensen er nådd når det gjelder omdisponering. Det har gått med mye dyrket mark her, både til forsvaret og ringvirkningene kampflybaseutbyggingen fører med seg. Men det er fortsatt muligheter for nydyrking på Ørlandet, selv om oppdyrking av myr ikke lenger er mulig. Og så er det jord som kan drives bedre enn den gjøres i dag, sier landbrukssjefen.

Verstingfylket

Sør-Trøndelag var verstingfylket i Norge med tanke på omdisponering av dyrket jord i 2016. Hele 1708 dekar ble omdisponert til andre ting enn å dyrke mat og fôr på. I nordfylket ble 206 dekar omdisponert.

Omdisponeringen av dyrket jord økte i Trøndelag, mens den på landsbasis gikk ned i 2016.

Nydyrking

Til tross for den store omdisponeringen av dyrket jord i Trøndelag så har totalarealet dyrket jord gått opp, og det skyldes nydyrking. I 2016 ble i alt 2858 nye dekar lagt under plogen i Nord-Trøndelag. Arealet i Sør-Trøndelag var 1821 dekar.

LES OGSÅ: Ørland omdisponerer mest dyrka og dyrkbar jord