Gjølga og samboer Runar Hegge pleier å tilbringe noen uker hver sommer på Langnesodden Camping ved Stordalsvatnet i Åfjord. 23 sesonger har de bak seg ved denne campingplassen.

Det de fikk oppleve denne torsdag formiddagen, har de imidlertid aldri vært ute for tidligere.

Dorging

Paret har båt liggende ved vatnet, og en av fritidssyslene når de er på campingen er å jakte på laksen. Stordalselva er et unikt vassdrag i og med at en midtvegs i det har et lakseførende vatn. Slike skal det visstnok ikke finnes mange av i landet. Paret hadde dorget rolig en halvtimes tid da Hegge fikk øye på en laks som hoppet høgt over vassflata. Han mente det måtte være en ganske nygått laks, i og med at den var så blank og fin. Etter ei stund har de en tendens til å bli brunere i skinnet.

Hegge styrer mot ringene der laksen hoppet, og da skjer det.

Fulltreffer

Gjølga sitter med ryggen til, og får ikke med seg at fisken hopper om lag 40 sekunder etter første gang Hegge så den. Imidlertid blir hun var fisken i det den treffer henne midt i ryggen.

– Jeg la meg over den for å hindre at den kom seg unna. Da jeg snudde meg fikk jeg se en sprell levende laks, forteller hun.

De klarte å få gitt den et kakk i hodet slik at den sluttet å sprelle.

De fører fangstdagbok over fangsten, men denne gangen er de usikre på hvem som skal loggføres som den som fanget fisken.

– Vi ble enige om at det måtte bli båten, sier Gjølga.

Laksemåltid

Gjølga mener laksen å om lag to kilo egner seg godt på grillen, mens Hegge ikke har laks øverst på lista over favoritter.

– Jeg tar mye heller sei enn laks, sier han.

Han fortelle at faren var en ivrig laksefisker med mange timers fartstid ved vassdragene i Åfjord. Den gangen var det mengder med laks, og de fanget mye av den.

Gjølga forteller at hun tok sin største laks i Stjørnfjorden, på elleve kilo, for 35 år sia. Den gangen var det Jan Einarsen fra Fosna–Folket som kom og fotograferte fangsten.