Han og kona Jorun Fruseth er på ferie på ferieøya Kos i Hellas.

Ble kastet over kona

Cirka klokken 01.00 i natt våknet han av jordskjelvet. Han og Jorun lå da i 4. etasje på hotellet helt nede ved stranda.

- Vi våknet i 4. etasje av at jeg ble kastet over madammen. Vi måtte holde oss fast i sengeramma for ikke å fly i veggen. Det var umulig å gjøre annet, forteller Vidar.

To omkom

Skjelvet kunne merkes i hele regionen, men rammet byen Kos hardest. To turister omkom da deler av baren de satt på raste sammen. Den ene av dem var en svensk 27-åring, den andre en tyrkisk 39-åring.

Over 120 mennesker ble ifølge greske myndigheter skadd, blant dem flere nordmenn.

Utenriksdepartementet opplyser at tilstanden til en norsk mann er alvorlig.

- Full panikk

Vidar tok dette bildet i forbindelse med nattens jordskjelv på ferieøya Kos. Her sitter kona Jorun (t.h.) sammen med to tyske damer som fosningene møtte. - Vi traff disse damene oppi lia. De var uten sko og annet. De hadde kastet seg inn i en drosje som slapp dem av oppi der. De to ble med oss resten av natta. Det var ei dame på 17 og ei på 27 år, forteller Vidar. Foto: Vidar Gangstad

Etter å ha våknet i 4. etasje, hastet Vidar og Jorun ned og ut av hotellet.

- Skjelvet sto på i 40 sekunder sies det, men alt for lenge etter min smak. Når det stoppet, tok vi med det mest nødvendige og sprang ut.

Omtåket av skjelvets herjinger, begynte han og kona å frykte at skjelvet skulle utløse en tsunami. Det er som regel jordskjelv eller undersjøiske vulkanutbrudd som forårsaker tsunamier.

- Vi ante ikke hvor skjelvets episenteret var. Hvis det var nord eller sør for Kos by, som vi var i, kunne en tsunami tårne seg opp i det fire kilometer trange sundet mellom Tyrkia og Kos, sier Vidar.

Han og kona tok beina fatt og gikk om lag 3,5 kilometer opp i åsen som ligger 60 meter over havnivå.

- Det var full panikk i byen. Alle med bil og skuter kjørte i panikk. Vi ringte vår sønn Raymond underveis i natt, og når han kunne melde om at episenteret var i Bodrum, pustet jeg lettet ut. Da visste jeg at det ikke kom noen bølge, forteller Vidar.

Uskadd

Fosna-Folket kommuniserer med leksværingen over Facebook. Han opplyser at det går bra med han og kona.

- Jeg vil tro du hadde litt nerver?

- Jeg rakk ikke å tenke på nerver, svarer Vidar.

Han opplyser at det ikke var store ødeleggelser på hotellet han lå på.

- Bare sprekker i veggene, opplyser leksværingen.

Han og kona hadde vært på ferie i én uke da hendelsen skjedde. De to skulle egentlig reise hjem i dag. Nå blir avreisen noe forsinket.

Jorun og Vidar møtte også disse to norske guttene etter jordskjelvet i natt: - Vi hørte dem prate i mørket og ropte til dem da vi hørte at de var norske. De ble med oss resten av natta.- De to var en del av en guttegjeng på 12. De klarte å finne igjen hverandre i løpet av natta. De hadde vært fem meter fra der et tak raste sammen og drepte en person. De trodde det var et terrorangrep og sprang for livet, forteller Vidar. Foto: Vidar Gangstad