– Du kan ikke se om skjellene er giftige. Det er det som er skummelt. De ser helt friske ut, sier seksjonssjef Kristin Helgesen Torkveen i Mattilsynet i Vestfold til NRK.

Det er algegift som er grunnen til at blåskjell både øst, vest, nord og sør i landet ikke kan spises. Blåskjell spiser nemlig alger, og enkelte algetyper kan ha giftstoffer som hoper seg opp i skjellene.

Seksjonssjefen i Mattilsynet advarer mot å plukke blåskjell i nærheten av områder der det er en oppblomstring av alger. Man bør også være forsiktig med andre skjell, som østers, i områder med giftige blåskjell.

Blåskjellvarsel

Hun anbefaler å sjekke Mattilsynets blåskjellvarsel før man plukker. Varselet viser at man ikke bør spise skjell fra på Fosen hverken fra Trondheimsfjorden, på Tarva, eller fra Åfjorden den kommende uka.

– Blåskjellvarselet er for folk som ønsker å plukke blåskjell til eget bruk. Varselet sier noe om alger og algegifter i vannet på de stedene vi tar ut prøver, sier hun.

Varselet legges ut hver fredag og gjelder i en uke fram i tid.