Nå ler Andrea av hele episoden. -Men det var ikke så morsomt mens det stod på, sier hun.

Jomfrutur med traktor

Det er på Våpenøya, også kalt Voknøya, i Sørfjorden i Rissa at Andrea Berstad med storfamilien har feriehus, og liker å tilbringe sommeren.

Da det kom en finværsdag, og var meldt om mer finvær fremover, gjaldt det å få ut badebrygga. I den forbindelsen skulle Andrea ta sin første tur noensinne med traktor. Med kyndig rådgivning fra far Sigbjørn Berstad, gikk det greit å få brygga uti vannet på fjære sjø.

Men da hun skulle rygge tilbake igjen, stod traktoren plutselig fast i leira.

Ville ideer

-Det var jo en kjempefin dag og helt nydelig i fjæra, men plutselig var det ikke så artig lenger, forteller Andrea. -Vi begynte med gravemaskin, men traktoren satte seg bare enda bedre fast, og å grave med spader hjalp heller ikke.

-Vi visste jo at dersom floa nådde oss, ville det komme vann ned i motoren, og traktoren ville bli ødelagt. Vi begynte jo å spekulere på de merkeligste ideer, helikopter og tauebil og hva det nå var, men hvordan får man egentlig tauebil ut til ei øy uten veiforbindelse?

Snarrådig nabo

Det var nabo Ståle Bjørkvik som ble redninga. Han ble huket tak i, og hadde ideen om å feste en trestokk med kjetting til det ene bakhjulet. Det gjorde at de fikk heist det litt opp, og fikk mer drag. Så la de ut noen ekstra steiner for å stabilisere grunnen.

Etter tre og en halv time kom de i mål – et kvarter før floa nådde opp til punktet der traktoren stod. Bortsett fra at den trenger en ordentlig vask, er traktoren uskadd.

En vask kunne de flittige hjelperne saktens òg trenge. Det gode var at leira beskyttet dem litt mot solsteika – men solbrente ble de likevel.

Brygga må brukes

-Jeg må rette en stor takk til alle som hjalp til, og en spesiell takk til Ståle Bjørkvik, sier Andrea. -Uten ham hadde vel traktoren blitt stående som et sørgelig minnesmerke i fjæra. Men med skikkelig stå-på-vilje og noen kreative ideer, gikk det heldigvis bra til slutt.

-Nå må badebrygga virkelig brukes, om man skal kunne si at den var verdt strevet, avslutter Andrea. -Alle er velkomne til å ta en tur til Våpenøya for å kose seg i fjæra.

Løsningen ble trestokk og kjetting. Foto: Andrea Berstad